Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κώστας Καραπατής: Ενας "έφηβος" ετών 92

 Ένας έφηβος με παρουσία στα γήπεδα από τη δεκαετία 1950 μπαίνει από σήμερα στα 92 του χρόνια και αυτό σημαίνει αυτόματα πώς είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή βετεράνος ποδοσφαιριστής του Ηρακλή από τον οποίο ξεκίνησε την ποδοσφαιρική αλλά και προπονητική του καριέρα. Ο Κώστας Καραπατής γεννημένος σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου 1929  στην Θεσσαλονίκη, είχε στην πολυκύμαντη ποδοσφαιρική του καριέρα  ένα ασυνήθιστο ρεκόρ. Αυτό του ανθρώπου που φόρεσε για μία και μοναδική φορά τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στης οποίας τον πάγκο κάθισε λίγα χρόνια αργότερα, επίσης για μία και μοναδική φορά.

Τολμηρός στις απόψεις και αποφάσεις του ήταν από τους ανθρώπους που δεν μάσησαν τα λόγια τους και  μολονότι επικρίθηκε συχνά ήταν μπροστά από την εποχή του.

Οι ιστορίες που καταγράφονται από το δοξασμένο ποδοσφαιρικό του παρελθόν έρχονται ακόμα και σήμερα, πολλά χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του και 21 χρόνια μετά το τέλος της προπονητικής του διαδρομής, να καταγράψουν το προφίλ ενός ανθρώπου ο οποίος ήρθε σε αντίθεση με τους ισχυρούς της εποχής του.

Είναι χαρακτηριστική η αιτία του απόλυτου ρεκόρ της πιο σύντομης παραμονής του στον πάγκο της εθνικής ομάδας. Με ένα περιστατικό που συνέβη μετά τον αγώνα της εθνικής ομάδας με την Ελβετία στις 12 Οκτωβρίου 1968  στην Βασιλεία, όταν και η εθνική είχε χάσει για τα προκριματικά του Μουντιάλ με 1-0 στην Ελβετία.

Το περιστατικό έχει να κάνει με ένα γεγονός μετά το τέλος του παιχνιδιού όταν και οι διεθνείς επιβιβάζονταν στο λεωφορείο που θα την μετέφερε την εθνική ομάδα, στο αεροδρόμιο της Ελβετικής πόλης. Εκεί εντός του λεωφορείου ο Κώστας Καραπατής, πρόσεξε πως η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού της χούντας Κωνσταντίνου Ασλανίδη μπήκε στο λεωφορείο μέσα καπνίζοντας, παρέα με την επίσης καπνίστρια σύζυγο του τότε προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Δέδε. Αυτό ήταν αρκετό για τον Κώστα Καραπατή να "εκραγεί" και να απαιτήσει από τις δύο γυναίκες να κατέβουν άμεσα από το λεωφορείο και να σβήσουν τα τσιγάρα τους. Το περιστατικό  παρουσία όλων των διεθνών έγινε ευρύτερα γνωστό και η απόλυσή του Κώστα Καραπατή ήρθε κατά τη διάρκεια της πτήσης του αεροσκάφους προς την Αθήνα. 

Για το συμβάν αυτό ο Μίμης Δομάζος σε μια συνέντευξη του στο Περιοδικό του Οδηγητή "Κατιούσα" από το Νοέμβριο του 2017 είπε: "...Κι αρχίζουμε απ’ το πρώτο παιχνίδι. Οκτώβρης του ’68 με τους Ελβετούς στη Βασιλεία. Τότε υπήρχε και η χούντα. Το επισημαίνω από την αρχή, γιατί θέλω να πω ότι αν δεν υπήρχε η χούντα, η Εθνική ομάδα θα πήγαινε στο Μεξικό. Δεν το λέω για να κάνω τον αντιστασιακό. θα τη στηρίξω αυτή την άποψη παρακάτω... Στη Βασιλεία λοιπόν με την Ελβετία το ξεκίνημα. Χάσαμε 1-0... Είχε χάσει ο Σιδέρης πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες ...άδικα χάσαμε ...στο μισό γήπεδο τους παίζαμε ...είχα ένα δοκάρι κι εγώ ...τελικά χάσαμε 1-0.

Φεύγοντας από το γήπεδο για να πάμε στο πούλμαν ήρθε η πρώτη καταστροφή. Έγινε το πρώτο περιστατικό που μας κόστισε κατά τη γνώμη μου το ότι δεν πήγαμε στο Μεξικό. Στο πούλμαν βρίσκουμε να κάθονται  η σύζυγος του τότε γενικού γραμματέα αθλητισμού, του συγχωρεμένου του Ασλανίδη,  και κανα δυο άλλες κυρίες. Καπνίζανε... Πήγαμε να μπούμε μέσα, τις βλέπει ο Καραπατής, ο προπονητής μας, οργίζεται και τις πετάει έξω. «Αυτός ο χώρος είναι ιερός - τους είπε - να κατέβετε κάτω να καπνίσετε». Απ’ αυτή την κουβέντα άρχισε το κακό. Διότι ερχόμενος εδώ, δεν πρόλαβε ο Καραπατής να κατέβει από το αεροπλάνο και είχε φύγει από την Εθνική. Τον είχαν διώξει". 

Στο παιχνίδι εκείνο που ήταν η πρεμιέρα αλλά και η αυλαία του Κώστα Καραπατή στο "τιμόνι" της εθνικής ομάδας, αυτή παρατάχθηκε με τους: Οικονομόπουλο- Γκαϊτατζή, Ζαντέρογλου, Μπαλόπουλο, Καμάρα, Καραφέσκο, Χάϊτα, Παπαϊωάννου, Δομάζο, Σιδέρη, Δεδε (71΄ Γιούτσο).  Τον αγώνα αυτόν είχαν παρακολουθήσει 35.778 θεατές και στα απροσδόκητα είναι πως στην ομάδα αυτή δεν αγωνίστηκε ούτε ένας ποδοσφαιριστής προερχόμενος από Βορειοελλαδικό σύλλογο. Κι αυτό είναι αξιοσημείωτο γιατί ο διάδοχος του, Νταν Γεωργιάδης στο επόμενο παιχνίδι της Εθνικής, ένα φιλικό με την Αίγυπτο (4-1) το Νοέμβρη της ίδια χρονιάς  στη Νέα Φιλαδέλφεια, ξεκίνησε τον αγώνα με τους Χαλιαμπάλια, Αϊδινίου (Ηρακλή) και Κούδα (ΠΑΟΚ).

Το άλλο συμπτωματικό και επίσης ασυνήθιστο είναι πως ο Κώστας Καραπατής ως ποδοσφαιριστής έκανε επίσης μία (1) και μοναδική εμφάνιση στην Εθνική ομάδα κι αυτή ...μισή αφού αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας στο πρώτο ημίχρονο αντικατασταθείς  από τον Ταουξή του Απόλλωνα.. Ηταν Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 1955 και για το Μεσογειακό Κύπελλο η Εθνική ομάδα αγωνίζονταν με την αντίστοιχη της Αιγύπτου στο στάδιο Γκεζίρα του Καϊρου με την οποία αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1. Οι υπόλοιποι  συμπαίκτες του Μακεδόνα γκολκίπερ, στο παιχνίδι αυτό ήταν οι: Ρωσίδης, Λινοξυλάκης, Κουρτζίδης, Κοτρίδης (20'  Ιωάννου), Παπαντωνίου, Εμμανουηλίδης, Δαρίβας, Κουϊρουκίδης, Μπέμπης, Πανάκης. 

Ο Κώστας Καραπατής, ξεκίνησε από τον Ατρόμητο Καμάρας (1945-1947)  στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταπήδησε στον Ηρακλή (1947-51) μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό (1951-57) και επέστρεψε πάλι στον Ηρακλή (1957-1961) για να κλείσει την καριέρα του στα 32 του χρόνια. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε από τον Ηρακλή επίσης, στη σεζόν 1967-68 και συνεχίστηκε με την Προοδευτική, τον Πιερικό για δύο περιόδους, την Καβάλα, την Παναχαϊκή τον Ατρόμητο Αθηνών, την Κόρινθο, για σειρά χρονών στη Δόξα Δράμας, τον Παναιτωλικό και τη Νάουσα αφού ενδιάμεσα πέρασε άλλες δύο φορές από τον Ηρακλή για να την ολοκληρώσει τον Μάρτιο του 1999 στη Δόξα Δράμας και σε ηλικία 70 ετών.

Μάλιστα σε ένα παιχνίδι φιλικού χαρακτήρα στις 29- Μαρτίου 1978 ήταν στον πάγκο των ¨κυανολεύκων" όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε στο Καυτανζόγλειο την φημισμένη και πλήρη στην σύνθεση της Μπάγερν 3-1 έχοντας όμως την "φιλική συμμετοχή" και ενίσχυση των μη Ηρακληδέων ποδοσφαιριστών Φοιρού (Αρη), Καλαμπάκα (Πιερικού) και Κούδα (ΠΑΟΚ). Το παιχνίδι έγινε στο πλαίσιο της 70ης επετείου από την ίδρυση του Ηρακλή (1908) και τα γκολ σημείωσαν για τους Θεσσαλονικείς οι Χατζηελευθερίου (2)  Λάκης Παπαϊωάννου και Μύλλερ για τους Βαυαρούς. Ενα μήνα αργότερα ο Κώστας Καραπατής εγκατέλειπε τον πάγκο της ομάδας του. Οι δυο ομάδες όπως αγωνίστηκαν σε εκείνο το παιχνίδι  στο κατάμεστο στάδιο της Θεσσαλονίκης ήταν: 

Ηρακλής: (Κώστας Καραπατής): Δινόπουλος (46′ Φανάρας), Νικολούδης,  Ορφανίδης, Φοιρός (46′ Χρυσαφίδης), Μαυροδουλάκης, Ξανθόπουλο (78′ Μπίκας), Κουσουλάκης, Παπαϊωάννου,  Καλαμπάκας,  Χατζηελευθερίου και Κούδας. 

Μπάγερν Μονάχου:  (Γκιούλα Λόραντ): Μάγιερ, Ντίντερμαγερ, Χόρσμαν, Σβάρτσενμπεκ (55′ Βάις), Άουγκεντάλερ, Γιάντσον (46′ Έναλ), Ντιρνμπέργκερ, Όμπλακ, Μίλερ, Χένες, Ρουμενίνγκε.

Η πορεία του Κώστα Καραπατή ήταν πάντα θυελλώδης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ιστορίες με παίκτες αρτίστες σαν τον Χατζηπαναγή ή τον Αϊδινίου έχουν γίνει αστικοί μύθοι ωστόσο ο βετεράνος αυτός τερματοφύλακας και προπονητής παραμένει μια από τις κορυφαίες και σημαντικές εν ζωή προσωπικότητες του ελληνικού ποδοσφαίρου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.  

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness