Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ονομασίες όπλων - φυσιγγίων και πιέσεις δοκιμής

Γράφει ο Βαγγέλης Ρίζος

 
Σε προηγούμενο άρθρο, με τίτλο “Ταχύρυθμη εκπαίδευση εκκολαπτόμενου κυνηγού” (μπορείτε να το διαβάσετε εδώ) - που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Κ.Σ. Λαμίας και δημοσιεύθηκε στο "Λαμιακό Τύπο" - αναφέρθηκα σε μερικά θέματα που κατά τη γνώμη μου πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν οι νέοι κυνηγοί.

Το άρθρο φαίνεται ότι είχε ελλείψεις διότι από αρκετούς συναδέλφους δέχθηκα τηλεφωνικές, αλλά και κατ’ ιδίαν ερωτήσεις, σχετικά με την ονομασία των διαφόρων φυσιγγίων, το βάρος των γομώσεών τους, καθώς και για την ονομασία των όπλων και τις πιέσεις που δοκιμάζονται.

Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε κυνηγός πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για το όπλο και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί – κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας – θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στις ερωτήσεις των συναδέλφων.- Και να τονίσω για ακόμη μία φορά ότι η κυνηγετική δραστηριότητα απαιτεί σύνεση, γνώση υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ώριμη αντιμετώπιση, για να μην αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή του κυνηγού και της παρέας του.

Ονομασία φυσιγγίων ανάλογα με τη γόνωση

Φυσίγγια με γόμωση από 24 ÷ 36 γραμμάρια σκάγια, θεωρούνται κανονικά, από 37 ÷ 43 γραμμάρια είναι τα ημιμάγκνουμ, από 44 ÷ 56 γραμμάρια είναι τα μάγκνουμ και εκείνα που έχουν γόμωση από 57 και μέχρι 64 γραμμάρια είναι τα σουπερμάγκνουμ.

Τα κανονικά και τα ημιμάγκνουμ γεμίζονται σε κάλυκα 70 χιλ, ενώ τα μάγκνουμ και τα σουπερμάγκνουμ γεμίζονται σε κάλυκες 76 χιλ. και 89 χιλ. αντίστοιχα.

Όλα τα φυσίγγια πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους, τις πιέσεις που παράγουν κατά την πυροδότησή τους. Αν δεν τις αναγράφουν μην τα αγοράζετε.

Ίσως έτσι ν’ αναγκασθούν οι κατασκευαστές να τις αναγράφουν.  

 
Ονομασία όπλων και φυσιγγίων ανάλογα με το μήκος της θαλάμης

Όταν οι θαλάμες των όπλων και τα μήκη των ανοικτών καλύκων των φυσιγγίων είναι μέχρι 2 ¾ '' ίντσες (70 χιλ) τότε τα όπλα και τα φυσίγγια ονομάζονται αντίστοιχα κανονικά.

Ενώ αν είναι 3'' ίντσες (76 χιλ.) και 3 ½ '' ίντσες (89 χιλ.) τότε  - τα όπλα και τα φυσίγγια – ονομάζονται μάγκνουμ και σουπερμάγκνουμ αντίστοιχα.


Ελάχιστες υποχρεωτικές πιέσεις δοκιμής των όπλων

Το 1995 υιοθετήθηκαν από την C.I.P., (Διεθνή Επιτροπή Τραπεζών Δοκιμών), νέα επίπεδα πιέσεων στις δοκιμές των όπλων και όλα τα κράτη μέλη συμμορφώθηκαν μ’ αυτές μέχρι το 1997.

Οι νέες ελάχιστες υποχρεωτικές πιέσεις δοκιμής, που θεσπίστηκαν το 1995, για τα όπλα με θαλάμες 76 και 89 χιλ. είναι τα 1370 bars, ενώ για εκείνα με θαλάμες μέχρι 70 χιλ. είναι τα 960 bars.

Οι ελάχιστες υποχρεωτικές πιέσεις δοκιμής των όπλων πριν το 1995 ήταν 1200 και 900 bars αντίστοιχα.

Ανεξάρτητα από τις ελάχιστες υποχρεωτικές πιέσεις δοκιμής, πολλοί κατασκευαστές όπλων υποβάλλουν τα όπλα τους σε μεγαλύτερες πιέσεις δοκιμής. Σ’ αυτή τη περίπτωση αν τα όπλα με θαλάμες 70 χιλ. περάσουν επιτυχώς τη δοκιμή των 1370 bars, τότε αυτά σφραγίζονται με το σύμβολο της αντίστοιχης δοκιμής.

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness