Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αερογενείς λοιμώξεις

Ενόψει του χειμώνα που σε λίγο θα ενσκήψει σκέφτηκα οτι μερικά μέτρα πρόληψης και γνώσης του τρόπου μόλυνσης και του χρόνου επιβίωσης και συνεπώς δυνατότητας μόλυνσης απο ιούς και βακτήρια θα φανούν χρήσιμα.

Οι λοιμώξεις ανωτέρου και κατωτέρου αναπνευστικού - κοινό κρυολόγημα - γρίπη - φαρυγγίτιδα - αμυγδαλίτιδα - λαρυγγίτιδα - τραχειίτιδα - βρογχίτιδα- ιγμορίτιδα ωτίτιδα -πνευμονία και ο συνδυασμός τους μεταδίδονται δια σταγονιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα, γι αυτό και λέγονται και αερογενείς λοιμώξεις. Μεταδίδονται επίσης και με επαφή με μολυσμένα δια σταγονιδίων αντικείμενα .Επίσης άλλες παιδικές συνήθως ασθένειες μεταδίδονται δια του αέρος.

Ο κυριότερος τρόπος προφύλαξης, όπου αυτός είναι δυνατός, είναι ο εμβολιασμός. Το κράτος μας έχει καθιερώσει υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμού για ιλαρά - ερυθρά - παρωτίτιδα επιδημική - τέτανο -διφθερίτιδα - πολιομυελίτιδα - ηπατίτιδα Α & Β - μηνιγγίτιδα απο κάποιους τύπους - λοιμώξεις απο αιμόφιλο και πνευμονιόκοκκο. Το εμβόλιο της γρίπης και πνευμονιόκοκκου ενηλίκων δεν είναι υποχρεωτικό.

Τελευταία γίνεται θόρυβος και κίνηση εναντίον των εμβολιασμών. Η καχυποψία και η αμάθεια είναι κακός σύμβουλος. Τα εμβόλια έχουν κάνει στην χώρα μας παρελθόν πολλές ασθένειες, είναι χρησιμότατα, όπου δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Η καλλίτερη εποχή εμβολιασμού κατά της γρίπης είναι τώρα, γιατί το εμβόλιο χρειάζεται 2-3 εβδομάδες τουλάχιστον για να μας προστατεύσει.

Ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού είναι άτομα που έχουν :

- χρόνια νοσήματα αναπνευστικού (ΧΑΠ- σοβαρό άσθμα, άλλες πνευμονοπάθειες)

- χρόνια νοσήματα καρδιαγγειακού συστήματος

- χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

- χρόνια ηπατική ανεπάρκεια

- χρόνια νευρομυικά ή νευρολογικά προβλήματα

- χρόνια μεταβολικά νοσήματα (διαβήτης - μεγάλη παχυσαρκία)

- έγκυες γυναίκες

- παιδιά ειδικών σχολείων

- παιδιά με διαβήτη-αναιμία -αιματολογικές κακοήθειες

- άτομα με ανοσοκαταστολή συγγενή, επίκτητη ή φαρμακευτική

- χρόνια ρευματολογικά νοσήματα

- άτομα τρίτης ηλικίας

Με ποιούς άλλους τρόπους μπορούμε να προφυλαχθούμε. Ξεκούραση - καλός ύπνος, καλή διατροφή και ενυδάτωση, επαρκής άσκηση ή εργασία, αποφυγή ψυχρών-υγρών πολυσύχναστων χώρων, καλός αερισμός σπιτιού, συχνό πλύσιμο χεριών είναι πράγματα που μας βοηθούν.

Με τον ισχυρό βήχα και το φτάρνισμα απελευθερώνουμε στον αέρα 100,000 παθογόνους μικροοργανισμούς, οι οποίοι μάλιστα εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα και μπορούν να φτάσουν τα 11 μέτρα μήκος.

Στους μικροοργανισμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί κοινού κρυολογήματος,γρίπης πνευμονιόκοκκοι, αιμόφιλοι, αναπνευστικοί συγκυτιακοί ιοί και άλλοι.

Οι μικροοργανισμοί μένουν στον αέρα απο μερικά δευτερόλεπτα έως ημέρες και στην συνέχεια καταλήγουν σε διάφορες επιφάνειες, τις οποίες μπορούν να μολύνουν. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία και υψηλότερη η υγρασία περιβάλλοντος τόσο περισσότερο επιβιώνουν. Όταν οι ιοί γρίπης μολύνουν σκληρές επιφάνειες επιζούν 24 ώρες, στα χαρτομάνδηλα 15 λεπτά και στα χέρια 5 λεπτά. Οι ιοί κοινού κρυολογήματος ζούν εως 7 ημέρες, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός έως 6 ώρες.

Η γρίπη του χειμώνα 2018 - 2019 προκάλεσε βαριά προβλήματα με νοσηλεία στην εντατική σε 374 άτομα, δυστυχώς κατέληξαν 154 άτομα, χρειάζεται λοιπόν προσοχή και προετοιμασία.

Για να απομακρύνονται οι ιοί γρίπης και οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί τόσο απο τον αέρα, όσο και απο μολυσμένες επιφάνειες χρειάζεται καλός αερισμός με ταχεία εί δυνατόν κυκλοφορία αέρα ή χρήση συσκευών απολύμανσης και καθαρισμού αέρα.

Καλό χειμώνα σας εύχομαι

Κώστας Χαντζής
Ιατρός Ω.Ρ.Λαρυγγολόγος
Βύρωνος 35 - Λαμια

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness