Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιατί δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές!

Θεωρώ ότι πιο αστείο ερώτημα που μπορεί να κάνει ένας δημοσιογράφος σε έναν πρωθυπουργό είναι αν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές. Διατυπώνει το ερώτημα, γνωρίζοντας την απάντηση. Ότι οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Συμπέρασμα : Δουλειά των δημοσιογράφων και των πολιτικών αναλυτών είναι να κάνουν σενάρια περί πρόωρων εκλογών και δουλειά του πρωθυπουργού είναι να διαψεύδει αυτά τα σενάρια κάθε φορά που δέχεται το σχετικό ερώτημα.

Στο ίδιο έργο θεατές βρεθηκαν και όσοι παρακολούθησαν την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 την Τρίτη το βράδυ. “Το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά” δήλωσε ο πρωθυπουργός διαψεύδοντας με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το θέμα των πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να απασχολεί και τους πολίτες. Τελευταία δημοσκόπηση εμφανίζει ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό πολιτών (74,6%) να μην συμφωνεί με την ιδέα των πρόωρων εκλογών.

Νομιμοποιείται άραγε η κυβέρνηση να αγνοήσει την βούληση των πολιτών ; Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε την λαϊκή ετυμηγορία του Ιουνίου του 2019. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανέδειξε κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αν δεν κάνουμε λάθος, εκλέχτηκε με εντολή τετραετίας.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κατά τη γνώμη μας, θα στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία που περνά μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και έχει ανάγκη, εν μέσω πανδημίας, από μια ισχυρή κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα και όχι με την εκλογολογία. Και σήμερα ουδείς αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση με 158 έδρες στη Βουλή, είναι ισχυρή και απολαμβάνει και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συνεχίσει να κυβερνά με τη δική της πολιτική και το δικό της σχέδιο για την αντιμετώπιση της πολλαπλής κρίσης.

Οι πρόωρες κάλπες μαρτυρούν αδυναμία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει να εχει επιλέξει να αυτοκτονήσει ένας πολιτικός για να ξοδέψει τόσο ανεύθυνα το πολιτικό κεφάλαιο που έχει συσσωρεύσει από την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας.

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι αδύνατον να μην γίνουν λάθη. Συγκριτικά όμως με τις άλλες χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα.

Όλοι το αναγνωρίζουν με εξαίρεση μια εσωτερική αντιπολιτευτική γκρίνια που πάντα μας ακολουθεί στις μεγάλες και στις μικρές κρίσεις.

Οι κρίσεις, όμως, μας φέρνουν αντιμέτωπους και με μεγάλες προκλήσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο μεγάλες προκλήσεις. Την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με το σκεπτικό αυτό, δεν έχω καταλάβει τι συζητάμε ακριβώς όταν μιλάμε για πρόωρες εκλογές. Έχω την εντύπωση ότι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αφορά πάντα την αντιπολίτευση. Για τον απλούστατο λόγο ότι η αντιπολίτευση έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή της για να κάνει όσες κουβέντες θέλει για πρόωρες εκλογές. Αυτός που κυβερνά όμως δεν έχει ποτέ πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να λύσει τα προβλήματα.

Για ποιό λόγο επομένως θα πρέπει να εγκαταλείψει μια κυβέρνηση την αυτοδυναμία της, να αγνοήσει την κοινωνία, να αφήσει στην άκρη τα προβλήματα και να αρχίσει τις προεκλογικές καντρίλλιες;

Διάβασα σε ένα ενημερωτικό site ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Πρώτον: για να μηδενιστεί το κοντέρ και να έχει η κυβέρνηση μπροστά της μια νέα, καθαρή τετραετία.

Δεύτερον: να κάψει την απλή αναλογική που μπορεί μεσοπρόθεσμα να προκαλέσει ακυβερνησία και πολυδιάσπαση των κομμάτων.

Τρίτον: να ηττηθεί στρατηγικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να συρρικνωθεί σε ένα περιθωριακό κόμμα της Αριστεράς.

Κανένας όμως από αυτούς τους τρεις λόγους δεν αφορά την κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Επομένως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση, κατά την ταπεινή μας πάντα άποψη, είναι οτι οι πολιτικοί μας ψαρεύουν πάντα στα θολά νερά. Τους ενδιαφέρει κυρίως η μικροπολιτική που θέλει αλλού τη κοινωνία και αλλού την κυβέρνηση.

Μέσα από το δικό μας πρίσμα θεώρησης των πραγμάτων, υπάρχουν τρεις σοβαροί λόγοι που δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Πρώτον η ανάγκη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης με στόχο να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία και να προχωρήσουμε με ασφάλεια στο επόμενο βήμα.

Δεύτερον η ανάγκη αποτελεσματικής αξιοποίησης της μεγάλης ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλοι προσδοκούμε και ελπίζουμε να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Και τρίτον η ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του κράτους, αφήνοντας πίσω μας συντεχνιακές νοοτροπίες και παθογένειες ετών.

Η εκλογολογία, τα σενάρια, οι κομματικοί και προσωπικοί σχεδιασμοί, συνιστούν περιφρόνηση στον αγώνα και την αγωνία των πολιτών.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

randomness