Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Ξεφυλλίζοντας παλαιά – αρκετά παλαιά φύλλα του αθηναϊκού τύπου, που είχα κρατήσει στο αρχείο μου, διότι τα είχα χαρακτηρίσει ενδιαφέροντα, διάβασα μερικά και επανέφερα στη μνήμη μου τα εξής:

Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρει ο πολιτικός της χώρος, για να λειτουργεί καλύτερα και να ελέγχει την κυβέρνηση, αποφάσισε να φτιάξει σκιώδη κυβέρνηση.

Μου δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός τον οποίο απλά και εκλαϊκευμένα καταθέτω.

Κατά τη γνώμη μου έργο της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει και να κρίνει την κυβέρνηση, να επαινεί τις σωστές της ενέργειες (ποτέ δεν το είδαμε αυτό από καμία αντιπολίτευση), να κατακρίνει τις κατά τη γνώμη της ενέργειες, που δεν ωφελούν το κράτος και τα συμφέροντα, του πολίτη, να ψηφίζει τους νόμους, εκείνους από τους οποίους θα προκύψουν οφέλειες και όχι να τους απορρίπτει όλους, να καταργεί (να το ζητά επίμονα αυτό) παράθυρα και παραθυράκια στους ψηφιζόμενους κλπ …κλπ…

Γίνονται όμως αυτά; Ο καθένας μας είναι εύκολο να το κρίνει.

Και επανέρχομαι στη τότε σκιώδη κυβέρνηση που είμαι σύμφωνος να υπήρχε και σήμερα πιστεύοντας ότι κάτι καλύτερα θα πρόσφερε. Ο κάθε σκιώδης υπουργός με τους ειδικούς συμβούλους του, τους Manager (να φάνε και οι κότες από τους πραγματική μάστιγα του κράτους), θα επισκέπτεται τακτικά το αντίστοιχο Υπουργείο. Θα επισκέπτεται τις αρμόδιες υπηρεσίες και πιεστικά θα ζητά πληροφορίες για το κάθε τι. Για τα έργα που γίνονται, που θα βρίσκεται η απορρόφηση των κονδυλίων, αν διατίθενται σωστά αν είναι τα πραγματικά. Και όχι μόνο τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, άλλα και τα διάφορα ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον αρμόδιο υπουργό, να παίρνει τις πληροφορίες που θέλει και γιατί όχι να καταθέτει γνώμες και προτάσεις.

Και όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, άλλα σε όλους τους τομείς του κράτους, σε όλες τις αρμοδιότητες, σε όλες τις αποφάσεις και εισηγήσεις των Υπουργείων, σε όλη τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Και δε νομίζω ότι τα αρμόδια υπουργεία θα αρνούνται να ενημερώσουν τους σκιώδεις υπουργούς. Τούτο θα ήταν αντισυνταγματικό και θα είχε πολιτικές επιπτώσεις.

Έτσι η αντιπολίτευση θα ήταν πλήρως ενημερωμένη ώστε να ενημερώνει και τη βουλή και τον ελληνικό λαό. Διότι σήμερα η εκάστοτε αντιπολίτευση δεν γνωρίζει τα των Υπουργείων, περιμένει να ενημερωθεί από τις συζητήσεις στη βουλή, διαμαρτύρεται, μέμφεται το κυβερνητικό έργο, μιλά για ατασθαλίες, για κυβερνητικές αποφάσεις ζημιογόνες και όχι σύμφωνες με το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.

Όταν όμως πλησιάζουν οι εκλογές φαίνεται , ότι κάτι ξέρει, κάτι καταθέτει για να το μάθουν οι ψηφοφόροι, προσπαθεί να τεκμηριώσει αποδείξεις αμφισβήτησης των κυβερνητικών πεπραγμένων.

Αν μάλιστα εκλεγεί στην κυβέρνηση, τότε βρίσκει ότι όλα τα γενόμενα είναι στραβά, η οικονομία είναι υπό κατάρρευση, ότι παρέλαβε χάος, ότι…ότι..

Αν όμως υπήρχε σκιώδης υπουργός σε κάθε υπουργείο θα τον ρωτούσαμε.

Κύριε σκιώδη υπουργέ

Δεν κατάλαβες τίποτα τέσσερα χρόνια που επισκεπτόσουν το αντίστοιχο υπουργείο;

Βγήκες να καταγγείλεις αυτά που διαπίστωσες στις επισκέψεις σου, σ΄ αυτά που ζητούσες να πληροφορηθείς, αυτά που κατά τη γνώμη σου δεν ήταν συμφέροντα και νόμιμα;

Και μην ισχυριστείς ότι δεν γνώριζες τίποτα, διότι δεν σου έδιναν τα ακριβή τα απαραίτητα στοιχεία.

Έστω και να σου έκρυβαν μερικά, τα πολλά και τα χοντρά θα το μάθαινες. Και αν πάρουμε την εκδοχή, ότι δεν σου δίναν τα στοιχεία που ζητούσες καθημερινά αυτό να το κατήγγειλες στον ελληνικό λαό να το γνωρίζει, ώστε και ο κάθε πολίτης να είναι ενήμερος και αναλόγως να αποφασίζει

Κύριοι βουλευταί.

Οι εποχές άλλαξαν. Ο λαός μορφώθηκε και ξύπνησε. Πέρασε η εποχή της αγραμματοσύνης και της αμάθειας. Περιμένει καλή ενημέρωση, σωστές ενέργειες, συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ των κομμάτων.

Όχι μόνο το περιμένει, αλλά το απαιτεί. Για να είμαστε όλοι δίπλα σας, αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων.


Ηλίας Σπυρόπουλος
Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness