Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η Αυτοδιοίκηση στο δρόμο της Καμήλας!

Στο δρόμο της Καμήλας συνοψίζεται όλη η ελληνική κακοδαιμονία των τελευταίων ετών. Όταν ρώτησαν το σοφό αυτό ζώο ποιό δρόμο προτιμά, την ανηφόρα ή την κατηφόρα, αυτό απάντησε με μια άλλη ερώτηση.

Γιατί ίσιος δρόμος δεν υπάρχει ; Στην πολιτική τελικά ίσιος δρόμος δεν υπάρχει γι’ αυτό και είμαστε αναγκασμένοι να βαδίζουμε από το ένα άκρο στο άλλο, χάνοντας πάντα το μέτρο και τη λογική.

Με την αίσθηση του κατεπείγοντος εργάζεται από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση. Ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή για ψήφιση, αφορά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει να κάνει με την παράκαμψη της απλής αναλογικής.

Πριν ακόμη εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη δούμε τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε να τον παρακάμψει και να εφαρμόσει ένα άλλο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου μόλις ξεκίνησε έναν “προληπτικό πόλεμο” κατα της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι είναι ένα κακό εκλογικό σύστημα που οδηγεί σε ακυβερνησία τους Δήμους. Να συμφωνήσουμε. Αλλά γιατί βιάζονται να τον τροποποιήσουν πριν αυτός εφαρμοστεί στην πράξη και δούμε τότε τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν ; Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχναμε ότι με αυτόν τον νόμο δέχτηκαν να θέσουν υποψηφιότητα στους Δήμους και τις Περιφέρειες όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν θα πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες για την ικανότητά τους να συνθέτουν και να συννενοούνται με τις άλλες παρατάξεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια των περιοχών τους ;

Από την αρχή είχαμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας για την απλή αναλογική. Όχι γιατί είναι ένα κακό εκλογικό σύστημα, όπως λένε ορισμένοι, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι οι εκλογές γίνονται για να εκλέξουμε δημοτικές και περιφερειακές αρχές και όχι για να “κυβερνάμε όλοι μαζί”, όπως έγινε της μόδας τελευταία. Και δυστυχώς η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που εμποδίζει έναν εκλεγμένο Δήμαρχο να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από τη στιγμή που κατάφερε με τις θέσεις και τις προτάσεις του, τις οποίες παρουσίασε προεκλογικά στους πολίτες, να δημιουργήσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Πολύ φοβάμαι όμως ότι στην προσπάθειά της να διορθώσει ένα πρόβλημα, η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να δημιουργηθούν πολλά περισσότερα στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά είπαμε ο δρόμος της Καμήλας είναι άγνωστος σε εμάς. Αν η απλή αναλογική έβαζε φραγμό στο Δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης που γίνεται στο όνομα της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ενισχύει υπέρμετρα το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, σε βάρος της δημοκρατικής λειτπουργίας των δημοτικών συμβουλίων.

Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά με τον τρόπο που παρεμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση για να ενισχύσει την εξουσία των Δημάρχων που δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, βοηθά στο να ανοίξουν πολλά μέτωπα αντιπαράθεσης στους Δήμους.

Χρήστος Αλεξανδρής