Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπλέχτηκαν οι γραμμές...

Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει απασφαλίσει εντελώς και οι πολιτικές επιλογές του είναι ακατανόητες έως περίεργες.

Οι κυβερνήσεις των «μνημονίων» μάλλον τον έχουν οδηγήσει σε απόγνωση με τις πολιτικές που επέλεξαν για να αντιμετωπίσουν το χρέος από τα δάνεια της χώρας μας.

Αυτό δείχνουν τα σκαμπανεβάσματα των εκλογικών αποτελεσμάτων των μεγάλων κομμάτων στην Ευρωβουλή και των συνδυασμών που υποστήριξαν σε Περιφέρειες και Δήμους. Εξάλλου φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα των 145 τμημάτων του Δήμου Λαμιέων:Τα αποτέλεσματα των εκλογών της 26ης Μαΐου, δημιουργούν έκπληξη σε όποιον τα παρατηρεί και τα συγκρίνει, ειδικά δε των συνδυασμών που υποτίθεται ότι είχαν κάποια συγγένεια και στήριξη μεταξύ τους ιδεολογική - κομματική.

Τα ποσοστά μας οδηγούν σε σκέψεις και συμπεράσματα παράξενα ως προς το γαϊτανάκι των επιλογών που έκανε ο ίδιος ψηφοφόρος πίσω από το παραβάν σε Ευρωβουλή, Περιφέρεια και Δήμο!

Και τίθεται το ερώτημα, τι θα αποφασίσουν τα κόμματα (κεντρικά στην Αθήνα), για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές; Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, χωρίς να αποκλείουμε φυσικά και τα άλλα κόμματα, που οι συνδυασμοί τους βρέθηκαν εκτός των εκλογών της 2ης Κυριακής.

Οι ανεξάρτητοι Συνδυασμοί α) του Αποστόλη Γκλέτσου στην Περιφέρεια με ποσοστά 35% στο Δήμο Λαμιέων και 25 % περίπου σε όλη την Περιφέρεια και β) του Νίκου Σταυρογιάννη με 30% στο Δήμο Λαμιέων, γίνονται ένας παράγοντας ανησυχίας για τους πλειοψηφίσαντες στον 1ο γύρο Συνδυασμούς, του Φάνη Σπανού και του Ευθύμιου Καραΐσκου. Οι γραμμές πλέον γίνονται υπόγειες, σκοτεινές και δυσδιάκριτες και οι πρωταγωνιστές τώρα θα χρησιμοποιήσουν και άλλα μέσα για την επιτυχία τους, αν και η ανατροπή είναι μια δύσκολη υπόθεση. Εκεί βέβαια είναι και η ομορφιά αυτού του αγώνα.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που θα παίξει βασικό ρόλο στα αποτελέσματα των εκλογών της 2ης Κυριακής, είναι και η προίκα που έχουν οι υποψήφιοι από την 1η Κυριακή. Αν δηλαδή οι υποψήφιοι αγωνίζονται για λίγα ψηφοδέλτια ή θα ξεκινήσουν από κάποια νέα βάση δεδομένων. Διότι οι ψηφοφόροι ετεροδημότες που δεν θα έλθουν την 2η Κυριακή ή η νέα επιλογή που θα κάνουν τα κόμματα που οι συνδυασμοί τους απέτυχαν να πάνε στην 2η Κυριακή, μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά τα εκλογικά αποτελέσματα. Η 2η Κυριακή μπορεί να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, αυτό λέει η εμπειρία του παρελθόντος.

Τα επιτελεία λειτουργούν ακατάπαυστα κι ας φαίνεται νηνεμία στο «γιαλό» και στο κεντρικό πολιτικό περιβάλλον της πόλης μας.

Τελικά όμως, ο κόσμος αρμενίζει στραβά ή τα κόμματα κάνουν λαθεμένες επιλογές λόγω απόστασης από τους πολίτες και από τα προβλήματα;

Οι επιλογές των κομμάτων σε πολιτικές και πρόσωπα ίσως οδηγούν τους πολίτες-ψηφοφόρους, μακριά από τις κομματικές γραμμές. Ας τα δουν αυτά οι ηγετικές ομάδες των κομμάτων.

Η πολιτική είναι ωραία τέχνη για να την αφήσουν οι ηγέτες σε τυχοδιώκτες να την υποβαθμίζουν με τη συμπεριφορά τους και να την κάνουν αποκρουστική για τους πολίτες.

Τα κόμματα έχουν την ευθύνη να μας προτείνουν κάποια στελέχη τους για τις θέσεις του Ευρωβουλευτή, του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, εμείς έχουμε την ευθύνη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να επιλέξουμε τους καλύτερους, για να μην μετανιώνουμε μετά.

Σπύρος Ρίζος

 

   

Απόψεις

randomness