Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπορεί να σωθεί η ΛΑΡΚΟ ;

Μην διαβάζετε τι γράφουν οι εφημερίδες για τη ΛΑΡΚΟ, ότι είναι ζημιογόνος επιχείρηση και κοστίζει ακριβά στο ελληνικό δημόσιο και στους  Έλληνες φορολογούμενους. 

Μην πιστεύετε δημοσιεύματα που αναφέρονται με αριθμούς στα χρέη της επιχείρησης και στις οφειλές προς τη ΔΕΗ. Όλα αυτά είναι fake news που διακινούνται από τους δημοσιογράφους του αστικού τύπου.

Εάν θέλετε πραγματι να ενημερωθείτε για τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ δεν έχετε παρά να ρωτήσετε τους συνδικαλιστές της κρατικής βιομηχανίας. Από τους συνδικαλιστές θα μάθουμε όλη την αλήθεια.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται ότι “η ΛΑΡΚΟ είναι ζημιογόνος επιχείρηση, την πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και την ίδια στιγμή δίνει αυξήσεις στους εργαζόμενους”, οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους απαντάνε ότι “η ΛΑΡΚΟ είναι ανταγωνιστική επιχείρηση και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας”. Αντίθετα το πρόβλημα είναι ότι οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ έχουν “30% μικρότερες αποδοχές από αυτές που είχαν κατακτήσει οι γενιές των προηγούμενων 10ετιών.”

Την ίδια άποψη φαίνεται να έχουν και οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι πριν λίγο καιρό, σε συνέντευξη τύπου που είχαν παραχωρήσει στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μαζί με τους συνδικαλιστές της κρατικής βιομηχανίας, είχαν ζητήσει να εφαρμοστεί το σχέδιο βιωσιμότητας της εταιρείας.

Επειδή ακούμε πολλά χρόνια τώρα για τέτοια σχέδια, θέλουμε να διατυπώσουμε ένα εύλογο ερώτημα :  Υπάρχει σχέδιο βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ, το οποίο για κάποιο λόγο, δεν εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ;

Έχουμε την εντύπωση πως αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο, που θα μπορούσε να σώσει τη ΛΑΡΚΟ, διατηρώντας την βιομηχανία κάτω από τον κράτικό έλεγχο, θα το είχαν ήδη εφαρμόσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις που λάτρευαν εξίσου τον κρατικό παρεμβατισμό.

Η νυν κυβέρνηση, από το 2015 και μετά, διακήρυξε ότι η ΛΑΡΚΟ θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους και θα εξυγιανθεί. Ωστόσο τα πλάνα της ναυάγησαν ενώ συσσωρεύτηκαν και νέα χρέη μεταξύ άλλων και προς τη ΔΕΗ, καθώς η ΛΑΡΚΟ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προβλέπονταν στη σύμβαση του καλοκαιριού του 2017.

Την ίδια ώρα από την Κομισιόν και το Ευρωδικαστήριο χτυπάνε καμπάνες και καμπανάκια για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ.

Αλλά μήπως αυτό είναι τελικά το σχέδιο βιωσιμότητας της βιομηχανίας ; Να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι για να κάνει το κράτος τον επιχειρηματία ;

Αυτό το μοντέλο οικονομικής αναπτυξης εφαρμόστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα και αποδείχτηκε καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία. Αντί το κράτος να δώσει χώρο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας και να γίνει συνέταιρος στα κέρδη των εταιρειών, μέσω της φορολογίας, θέλησε να κάνει τον επιχειρηματία, με συνέπεια να ανακυκλώνει χρέη και ελλείμματα χωρίς η οικονομία μας να γίνεται ανταγωνιστική.

Το ζήσαμε με την Ολυμπιακή, με τον ΟΣΕ και ολες τις ΔΕΚΟ.

Θέλουμε τη ΛΑΡΚΟ ζωντανή και ανταγωνιστική επιχείρηση. Μια βιομηχανία που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει την εθνική οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης.

Πως μπορεί να συμβεί αυτό, θα περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να μας το εξηγήσει.


Χρήστος Αλεξανδρής

 

   

randomness