Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το πιο σύντομο ανέκδοτο! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Το πιο σύντομο ανέκδοτο των τελευταίων ημερών ήταν ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγόρασε το Twitter για να φέρει περισσότερη ελευθερία λόγου. Να ‘ναι καλά οι άνθρωποι που το σκέφτηκαν και μας έκαναν να γελάσουμε και λίγο. Το γέλιο ομορφαίνει τη ζωή. Αλλά σοβαρά τώρα. Αν η ελευθερία λόγου περίμενε τον Έλον Μάσκ να την αναγνωρίσει εμείς ακόμα θα ζούσαμε στα σκοτάδια του απολυταρχισμού και υπό την ...μπότα ολοκληρωτικών καθεστώτων. 

Με αφορμή και τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, να υπενθυμίσουμε ότι έχει χυθεί πολύ αίμα για την ελευθερία του τύπου, του λόγου και της έκφρασης. Γι’ αυτό και ένας δισεκατομμυριούχος, όπως ο Έλον Μασκ, θα πρέπει να αισθάνεται πολύ ευγνώμων απέναντι στην ιστορία και τους λαούς που μπήκαν μπροστά σε όλες τις δημοκρατικές επαναστάσεις των προηγούμενων αιώνων, αλλά και πολύ τυχερός γιατί ευτύχησε να ζει σε μια χώρα που του έδωσε όσες ευκαιρίες ήθελε για να πλουτίσει χωρίς να βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του και στην ανάδειξη του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του και του επιχειρηματικού του δαιμόνιου.

Όσον αφορά το Twitter δεν πιστεύουμε ότι είναι μέσο επικοινωνίας που ενισχύει τη δημοκρατία.

Η δημοκρατία με τους θεσμούς της μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτή την πλατφόρμα επικοινωνίας. Αντίθετα πιστεύουμε ότι έτσι όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα γίνεται όπλο στα χέρια λαϊκιστών, αυταρχικών και ψεκασμενων πολιτικών, που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους που κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις και ασκούν κριτική στους εκλεγμένους ηγέτες.

Την απαξίωση των δημοκρατικών κανόνων ενσάρκωνε η θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλλε ευθέως κατά όλων των θεσμικών οργάνων, κατά όλων των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, που τολμούσαν να του κάνουν κριτική και να κρίνουν αυστηρά τις αποφάσεις του.

Ο ίδιος έπαιρνε αποφάσεις μόνος του, χωρίς να τις συζητά με κανέναν παρά μόνο με την οικογένειά του και για να τις πληροφορηθούν οι πολίτες έπρεπε να ανατρέξουν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Κάπως έτσι ασκείται η πολιτική σήμερα παγκοσμίως αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Λίγοι είναι οι πολιτικοί, μετρημένοι στα δάχτυλα, αυτοί που λειτουργούν θεσμικά και στα πλαίσια των κανόνων του δημόσιου διαλόγου. Μια μεγάλη πλειοψηφία περιφρονεί τις θεσμικές διαδικασίες και τους θεσμικούς ρόλους.

Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον έλεγχο, την κριτική και τη λογοδοσία για τις πράξεις τους και τις αποφάσεις που παίρνουν, έχουν αναγάγει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κυρίαρχα μέσα επικοινωνίας με τους πολίτες και τους ψηφοφόρους τους, δίνοντας την αίσθηση ότι οι θεσμοί μιας Πολιτείας δεν είναι απαραίτητοι. Εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευθεί σοβαρά η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και ο θεσμικός δημόσιος διάλογος με ανταλλαγή επιχειρημάτων και απόψεων να εξελιχθεί σε ένα κενό γράμμα. Η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδες δικαίωμα.

Χωρίς ελευθερία λόγου δεν υπάρχει δημοκρατία αλλά και χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει Τwitter, παρά μόνο το ξίφος του ηγεμόνα και του αυταρχικού ηγέτη.

Δεν αμφισβητώ τη δύναμη του Twitter. Αμφισβητώ τις αξίες που προωθεί και τις αρχές που υπηρετεί. Και μέχρι τώρα λειτουργεί υπονομευτικά για τους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, δίνοντας την ψευδαίσθηση της άμεσης δημοκρατίας. Στο Twitter και στα άλλα μέσα συνήθως δεν ψάχνουμε την αλήθεια αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει να διαβάσουμε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, αδιαφορώντας αν είναι ψέμα η αλήθεια.

Φτάσαμε στο σημείο, τον καιρό της πανδημίας, να μην πιστεύουμε αυτά που μας έλεγαν ο πρωθυπουργός της χώρας, οι υπουργοί και οι επιστήμονες για τον κορωνοϊό, αλλά να πιστεύουμε αυτό που διαβάσαμε στο διαδίκτυο στο Twitter και στο Facebook. Πως νομιζετε οτι αναπτύχθηκε το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο ;

Γι’ αυτό εκφράζουμε τις ανησυχίες μας. Διότι στην αρχή πιστέψαμε ότι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προωθούσαν τις δημοκρατικές αξίες και σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν ξεστρατίσει.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...