Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ» ΤΟΥ 2021

Ειδησεογραφικό ενδιαφέρον προκαλεί η τηλεδιάσκεψη της Διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητήριου με τον κ.Τσίπρα. Όχι μόνο ως προς την αυτονόητη και απολύτως προβλέψιμη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους αποφοίτους των κολεγίων αλλά και ειδικότερα σε σχέση με τις πολλές πράγματι επίκαιρες ανάγκες που καταταλαιπωρούν τον κλάδο των Μηχανικών. 

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία λοιπόν, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν «τα κολέγια και οι απόφοιτοί τους»…. Των οποίων κολεγίων ο μόνος στόχος -πάντα με βάση τις θέσεις της σύγχρονης αριστεράς στην Ελλάδα- είναι το χρήμα και όχι η παροχή σωστής εκπαίδευσης.

Μάλλον κάνοντας την εκτίμηση, ότι οι συμπολίτες μας δεν αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο σύγχρονο κόσμο. Επίσης λες και δεν είναι σε όλους μας γνωστό ότι όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το όποιο πτυχίο έχουν δυνατότητα να εγγράφονται και σε «Πανεπιστήμια» της Κύπρου ή της Βουλγαρίας, με λιγότερα ίσως έξοδα διαβίωσης από όσα απαιτούνται στην Αθήνα….

Βέβαια, η μέχρι τώρα υποβάθμιση που με τις ασκούμενες πολιτικές -κυρίως αριστερόστροφης κοπής- διακριτά στην Ελλάδα έχουν υποστεί οι Μηχανικοί, ως πρόβλημα παραμένει στα αζήτητα.

Το γεγονός ότι περιεχόμενα σπουδών επιστημονικών γνώσεων μόλις πριν από δύο χρόνια εκτιμήθηκε και αποφασίσθηκε ότι θα μπορούσαν να υποβαθμίζονται σε βαθμό απαράδεκτο από την παράταξη του κ.Τσίπρα θεωρείται παρωνυχίδα.

Οι σύγχρονες εξελίξεις των επιστημών τους αφήνουν αδιάφορους. Με άμεση συνέπεια την τραγελαφικά ανεξέλεγκτη ισοτιμία «πτυχίων» ή προγραμμάτων σπουδών, μέχρι και αυτών στα οποία μπορούν να εγγράφονται μαθητές με επιδόσεις πάρα πολύ μικρότερες από τις ελάχιστες που απαιτούνται για την προαγωγή τους !!. Ξεχνώντας τη λαϊκή ρήση «άλλο οι κούρσες και άλλο τα πατίνια». Και άσχετα εάν για τα ζητήματα της αξιοκρατίας ή της κοινωνικής δικαιοσύνης κάποιοι θα έπρεπε να διεκδικούν ρόλο θεματοφύλακα, όπως σε κάθε περίπτωση αρέσκονται διαχρονικά να διακηρύσσουν.

Το ουσιαστικό πρόβλημα έγκειται στις ελάχιστες προϋποθέσεις που από την πολιτεία καθορίζονται για να διασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων.

Χωρίς τους απαράδεκτους τακτικισμούς των αξιακών ή ηθικών εκπτώσεων. Διαφορετικά είναι προφανώς θέμα χρόνου για να καταλήξουμε στο μοιραίο και να αποδειχθεί περίτρανα το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο καλύτερος πρεσβευτής της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι η απαξίωση της δημόσιας. Αντιλαμβάνονται κάποιοι τι σημαίνουν οι σημερινές προτιμήσεις των συμπολιτών μας στα μεγάλα αστικά κέντρα που σαφέστατα τάσσονται υπέρ της ιδιωτικής μέσης και κατώτερης εκπαίδευσης ή μήπως αρέσκονται το συγκεκριμένο δικαίωμα να το αναγνωρίζουν και για τους εαυτούς τους ;

Βέβαια και ως προς την παράπλευρη απαίτηση πιστοποίησης των ικανοτήτων επιστημόνων και χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα για όλους τους ενδιαφερόμενους, οι πολιτικοί μας χαμογελούν σαρδόνια. Πρόκειται για ανάγκη η οποία σχετίζεται με όλες τις προοπτικές αναβάθμισης των παραγωγικών διαδικασιών -ειδικότερα την τρέχουσα εποχή- στα πλαίσια ενός ιδιαίτερα απαιτητικού διεθνούς ανταγωνισμού. Όμως η ανάγκη αυτή, τυχαίνει να προβάλλεται από τους λίγους και σίγουρα από όσους ποτέ δεν παρακάλεσαν για να τους χαρισθούν τίτλοι σπουδών.

Δεν θεωρείται θέμα «πιασιάρικο» με απτά αποτελέσματα σε επίπεδο εκλογικής επιρροής. Η αδιαφορία λοιπόν των ταγών μας -που κατά κανόνα θέλουν να ενσκήπτουν στις επιλογές «εφήμερου βεληνεκούς»- μάλλον είναι ευνόητη.

Συνεπώς «ας πληρώνεται το μάρμαρο» από την Ελληνική Κοινωνία, μέσα από τις νεότερες τριτοκοσμικές συνθήκες στις οποίες μπορεί να οδηγείται και μάλιστα με υπομόχλιο τις δήθεν αριστερές πολιτικές. Παρά το γεγονός των αυταπόδεικτα αρνητικών επιπτώσεων, που σε βάθος χρόνου θα διογκώνονται και θα είναι πολύ σοβαρότερες από όσες σήμερα εκτιμώνται….


ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

    

randomness