Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Πολιτική ασφυξία”

Η σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα 40 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις 18-10-1981, που σηματοδότησε την Αλλαγή σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού της χώρας και συνεχίστηκε με το μεταρρυθμιστικό έργο εκσυγχρονισμού της και της διαδρομής που αυτό το κόμμα είχε στον ρουν της πολιτικής ζωής, δυστυχώς αντικατοπτρίζει την "πολιτική ασφυξία" στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατική Παράταξη, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις για την ανάδειξη Προέδρου, λαμβανομένης υπ' όψιν της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γεωργίου Παπανδρέου.  

Τελικά, η απόσυρση της Προέδρου λόγω της υγείας της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, αφού ορεγόμενοι αρκετοί την "καρέκλα" θεώρησαν εαυτούς ικανούς να ηγηθούν και να καθίσουν σε αυτή, ασχέτως αν είναι σε θέση ή όχι ν' αντιληφθούν ότι μαζί με αυτή οφείλουν ν' αποδεχθούν και το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί σε σχέση με το τι ήταν και τι θα πρέπει να είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο μέλλον.

Ίσως πάλι ορισμένοι "μικροί" να σκέφτονται ότι επειδή "το μαγαζί" έγινε μικρό μπορούν ν' ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εποχής.

Νομίζω - και είναι θλιβερό που εκστομίζω κάτι τέτοιο - ότι η ενότητα της παράταξης "διασπάται εκ των έσω". Εσκεμμένα ή όχι, θα το δείξει το προσεχές μέλλον. Γεγονός είναι όμως ότι για να εγγυηθεί κάποιος την ενότητα, πρέπει πρωτίστως ο ίδιος να την υποστηρίζει. Οι καταστατικές διαδικασίες ήταν και παραμένουν ξεκάθαρες!

Σε ένα δημοκρατικό κόμμα, όπως πιστεύω ότι είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν χωρούν "ηθικοί εκβιασμοί", πολλώ μάλλον στρατηγικοί τακτικισμοί, ιδίως, όταν κάποιος εκδηλώνει την πρόθεση ότι λειτουργεί για όφελος της παράταξης. Φαίνεται όμως ότι "ο Βασιλιάς είναι όχι μόνο γυμνός, αλλά και κατα τι αφελής"!


Παναγιώτης Κυριάκου
Δικηγόρος