Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στην επέτειο του Λ.Τ. - 39 χρόνια έντυπης επικοινωνίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αθ. Μπαλωμένος,  φυσικός

 

Ήταν τέλος καλοκαιριού του 1982 που η απόφαση είχε ληφθεί. Ο αείμνηστος Δημήτριος Αλ. Ρίζος (που δυστυχώς δεν είναι μαζί μας) απεδέχθη την πρόταση του υπέργηρου Μιλτ. Αλεξ. Αλεξανδρή και ιδρυτή της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος” (με διευθύντρια τη σύζυγό του Ολυμπία Καρανάσιου) και την αγόρασε.
Σε σύντομο χρόνο όλο το τυπογραφικό υλικό (τυπογραφικά στοιχεία, λινοτυπική μηχανή, κάσες με τυπογραφικά στοιχεία  και αρχείο) μεταφέρθηκε από τα στενά της πλατείας Λαού, στην οδό Ροζάκη-Αγγελή 42, όπου τότε στεγάζονταν τα τυπογραφεία της εταιρείας Αφων Αλ. Ρίζου.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 1982, ετοιμάστηκε το φύλλο της επομένης ημέρας 4 Σεπτεμβρίου 1982, με το δύσκολο παραδοσιακό τρόπο. Έγινε σύνθεση / στοιχειοθεσία του φύλλου της επομένης ημέρας με τυπογραφικά στοιχεία, όπως στα χρόνια του Γουτεμβέργιου!
Το φύλλο ήταν δισέλιδο μεγάλου σχήματος, με το ίδιο κλισέ του τίτλου (παρατίθεται) και το επιβαλλόμενο κείμενο της νέας διεύθυνσης με τίτλο “Νέο ξεκίνημα”. Σ’ αυτό γινόταν η διακήρυξη ων θέσεων και αρχών της νέας διεύθυνσης, για μια εφημερίδα ανεξάρτητη, αδέσμευτη και ταγμένη στην υπηρεσία του τόπου.
Σύντομα και συγκεκριμένα από  τις 20 Σεπτεμβρίου 1982, το κλισέ του τίτλου άλλαξε, τόσο στη γραμματοσειρά, αλλά επιπλέον προστέθηκε και το χαρακτηριστικό σήμα (το έγχρωμο ρόδο), που είναι έργο του καλλιτέχνη Δημήτρη Κολτσίδα και φυσικά παραμένει μέχρι σήμερα.
Η εφημερίδα, παρά τις δυσκολίες των δεκαετιών που διάβηκε, όχι μόνο άντεξε και ανταποκρίθηκε στο δύσκολο ρόλο και στο γεωγραφικό περιφερειακό χώρο που βρέθηκε, αλλά ζει και συνεχίζει να προσφέρει σε έντυπη μορφή (αλλά και σε ηλεκτρονική) την αναγκαία ενημέρωση. Επιπλέον δε είναι η φωνή του δημοκρατικού διαλόγου, με απόψεις, θέσεις και προτάσεις, αλλά ακόμα και με μελέτες, βιβλιοκριτικές, ποιητικές και λογοτεχνικές δημιουργίες. Όταν ακόμα και μεγάλες αθηναϊκές έντυπες εκδόσεις εφημερίδων έκλεισαν, ο “Λαμιακός Τύπος” είναι παρών. Παραμένει η φωνή του τόπου!
Παρά τη μεγάλη απουσία του δημιουργού του, του Δημήτρη Ρίζου, που όμως παραμένει διαρκώς στη σκέψη μας, οι ευχές μας συνεχίζουν να στηρίζουν την έντυπη έκδοση του ιστορικού φύλλου. Πέρα από το συναίσθημα, εφόσον είμαι κοντά στην εφημερίδα από το 1982 και θυμάμαι όλη τη διαδρομή του φύλλου, όσο και το θαυμάσιο κόσμο που εργάστηκε τόσα χρόνια για την καθημερινή έκδοση, θεωρώ επιβαλλόμενη τη συνέχεια της προσφοράς.
Ευχόμενος υγεία και δύναμη στο διευθυντή
κ. Σπύρο Ρίζο για την πολύχρονη υπηρεσία στον τόπο, κρίνω ως πολύ σημαντική την ύπαρξη του “Λαμιακού Τύπου”, στην έντυπη αλλά και στην ηλεκτρονική μορφή, για τη σφαιρική ενημέρωση του πολίτη, όσο και για τον έλεγχο της τοπικής και της ευρύτερης εξουσίας
Φωτογραφίες

    

Απόψεις

Τι σχέση μπορεί να έχει ο θάνατος ενός ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στο Πέραμα με την ελληνογαλλική συμφωνία και την πιθανότητα να αναγκαστούμε να...
randomness