Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

• Τούτες τις μέρες τα γεγονότα, κοινωνικά, εθνικά, φυσικών καταστροφών κλπ., βρίσκονται σε διαρκή και ταχεία ροή. Έτσι και η στήλη έχει την ύλη και την ευχέρεια να σχολιάζει τα συμβαίνοντα και να καταθέτει σκέψεις και απόψεις επ’ αυτών. Πάντοτε βέβαια καλοπροαίρετα, επιτιμώντας τα ΣΤΡΑΒΑ και επαινώντας τα ΚΑΛΑ και με γνώμονα το σωστό και το πρέπον, όπως το πιστεύει ο γράφων, αλλά και όπως κάθε φορά τοποθετείται και το μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης.

• Η κλιματική αλλαγή από καιρό μας έχει χτυπήσει την πόρτα. Πλημμύρες, σεισμοί, ανεμοστρόβιλοι, μεγάλες χιονοπτώσεις κ.ά., μας έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα άνθρωποι να υποφέρουν, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, και με υπολογίσιμες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Οι μετεωρολόγοι, οι περιβαλλοντολόγοι και άλλοι επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Δεν μένει τίποτα άλλο και ούτε υπάρχει άλλη λύση, παρά μόνο μέτρα πρόληψης των καταστροφών. Καθίστε όλοι κ.κ. αρμόδιοι, αναρμόδιοι στο ίδιο τραπέζι, βρείτε τα, διαχωρίστε αρμοδιότητες και χωρίς καθυστέρηση ούτε λεπτού, ξεκινήστε έργα πρόληψης.

Έργα αντιπλημμυρικά, προστασία ηλεκτρικών δικτύων, μέτρα  προστασίας από σεισμούς (παλαιές οικοδομές, αντισεισμικά κτίρια) και κάθε μέτρο προστασίας από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Μόνο αυτή η λύση επαναλαμβάνω υπάρχει. Αποφασίστε τάχιστα κ. ιθύνοντες.

Καιροί ου μενετοί.  

• Συνταξιούχος υπάλληλος ΔΕΗ, αρκετά ηλικιωμένος πλέον, εξέφρασε βαθύτατο παράπονο λέγοντας. Ξεκίνησα την υπαλληλική μου σταδιοδρομία σχεδόν μαζί με τη δημιουργία της Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Δουλεύαμε πολλές – πολλές ώρες την ημέρα ευσυνείδητα, ικανοποιούμασταν βέβαια οικονομικά και καταφέραμε η ΔΕΗ να ανδρωθεί, να παράξει μεγάλο έργο. Καταφέραμε να εξηλεκτρίσουμε σχεδόν όλη τη χώρα και μάλιστα δύσκολες και δύσβατες περιοχές, όπως η δική μας η Ευρυτανία. Τώρα πώς την έχουν καταντήσει έτσι;

Την κόψαν κομμάτια. Τηλέφωνα από εταιρείες για ένταξη σ’ αυτές με εκπτώσεις… κλπ. Άλλος τραβάει από δω και άλλος από εκεί. Και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Χιλιάδες οικογένειες χωρίς ρεύμα, κομμένα καλώδια, ακλάδευτα δέντρα και τόσα άλλα.

Και συνέχισε: «Αντί η ΔΕΗ σήμερα μετά από τόσα χρόνια, αντί να έχει ανεβεί ψηλά και να βρίσκεται στο ζενίθ της αποδόσεώς της, βρίσκεται σε πλήρη οπισθοδρόμηση. Και προσθέτει ο γράφων. Υπεύθυνο είναι όλο το πολιτικό σύστημα και όλες οι διοικήσεις που έχουν περάσει και είναι υπόλογοι.

Φίλε αναγνώστη. Είναι απολύτως εύλογα τα παράπονα του συνταξιούχου και δεν επιδέχονται νομίζω, καμία διαφωνία.

• Και μια και είναι επίκαιρο το θέμα της ΔΕΗ, με καταστροφή δικτύων, με διακοπή ρευματοδότησης χιλιάδων οικογενειών και τόσα άλλα δεινά, δεν μπορώ να μη σχολιάσω δυσμενέστατα αυτά που ανακοινώθηκαν (αν αληθεύουν βέβαια) για μεγάλες αυξήσεις σε υψηλόβαθμα στελέχη Δ/κών Συμβουλίων της ΔΕΗ.

Το ίδιο ακούστηκε ότι έγινε και στην ΕΡΤ. Εάν αληθεύουν αυτές οι ειδήσεις, εσείς κ. εγκέφαλοι, ανεγκέφαλοι που βλογήσατε τα γένια σας και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ύφεσης της χώρας, είστε εντελώς απαράδεκτοι. Όπως τεράστια ευθύνη φέρουν και τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, που ενέκριναν, τα ασυμβίβαστα με την πραγματικότητα.

Και επαναλαμβάνω αν είναι σωστά αυτά που ανακοινώθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και έχετε κάποιο ίχνος ευαισθησίας, πάραυτα να αποποιηθείτε αυτών των αυξήσεων και να τις μεταβιβάσετε στους ΕΝΑΕΡΙΤΕΣ, που με κίνδυνο της ζωής τους και κάτω από λίαν αντίξοες συνθήκες έδωσαν τον μεγάλο αγώνα.  

Διαφορετικά όταν σας προσάψουν τα μύρια όσα, θα είναι όλα δικαιολογημένα.

• Βαθιά προβληματισμένος θα αναφερθώ σ’ αυτούς που τον τελευταίο καιρό κόπτονται για τα δικαιώματα του ισοβίτη super εγκληματία, Κουφοντίνα. Μέχρι και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας έφθασαν ώστε να παρέμβει και να υποστηρίξει τα αιτήματα του ισοβίτη, για μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού κλπ.

Ο Κουφοντίνας αντί να ευχαριστεί το δημοκρατικό μας πολίτευμα που δεν τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα, διότι έπρεπε να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών και μάλιστα έπρεπε αμέσως να εκτελεσθεί, διαμαρτύρεται με απεργία πείνας, ότι τελεί υπό δυσμενή μεταχείριση.

Για τα ειδεχθή σου εγκλήματα κ. Κουφοντίνα δεν έχεις κανένα ελαφρυντικό.

Η πολιτεία σου παρέχει απλόχερα αυτά που προβλέπει η νομοθεσία του κράτους.

Παράκληση δε και προς αυτούς που με τόση ευαισθησία του συμπαρίστανται, να σταματήσουν να υπερασπίζονται τα δήθεν δικαιώματα αυτού που αφήρεσε πολλές ζωές συνανθρώπων μας, διότι απέναντί τους έχουν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Και μάλιστα ας το σκεφτούν καλά όταν ομιλούν ως εκπρόσωποι πολιτικών χώρων, διότι πρέπει να γνωρίζουν, ότι κάνουν κακό σ’ αυτό το χώρο που ανήκουν, στον οποίον πολιτεύονται και μέσω αυτού επιζητούν να αναλάβουν υπεύθυνες θέσεις στη διακυβέρνηση της χώρας.

• Ως προς το νομοσχέδιο για την παιδεία, πάλι θα επαναλάβω, ότι και βάση εισαγωγής πρέπει να υπάρχει και όχι αιώνιοι φοιτητές, αλλά και περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων, που έχουν καταντήσει χώροι διαφθοράς και τόπος διαμονής παραβατικών, καθώς και κόπροι του Αυγείου.

Ενώ οι πανεπιστημιακοί χώροι έπρεπε να αστράφτουν να χαίρεται κανείς να τους διέρχεται και να είναι μόνο χώροι ελευθέρας διακίνησης ιδεών και επιστημονικών γνώσεων.

Ως προς το σώμα περιφρούρησης και τα δικαιώματα των στελεχών αυτού, ας συναποφασίσουν η πολιτεία και οι πρυτανικές αρχές. Εύκολα βρίσκεται λύση. Για τα Κολλέγια και τα δικαιώματα των πτυχιούχων αυτών, το θέμα θέλει προσοχή και συζήτηση. Δικαιολογημένες οι απόψεις των διαμαρτυρόμενων.

• Όχι πολλές επισημάνσεις στη σημερινή στήλη περισσότερες σε επόμενες στήλες. Ο σεβασμός του χώρου και της ύλης της εφημερίδος πάντα απασχολεί τον γράφοντα, διότι κατάχρηση της φιλοξενίας δεν στοιχειοθετεί σωστή και αρμονική συνεργασία.


Ηλίας Σπυρόπουλος
συνταξιούχος εκπαιδευτικός