Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα καλά και τα στραβά

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός


Και πάλι η στήλη ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ θα καταθέσει σκέψεις, απόψεις, διαπιστώσεις για θέματα της καθημερινότητας αφού για μια ακόμα φορά θα ευχαριστήσει τους αναγνώστες της οι οποίοι τηλεφωνικά ή διά ζώσης την κρίνουν, την επικρίνουν, τη συγχαίρουν ή υποδεικνύουν θέματα, που κατά τη γνώμη τους, πρέπει να λάβουν δημοσιότητα, ώστε οι έχοντες την αρμοδιότητα να τα λάβουν υπ’ όψιν τους, να προβληματιστούν και ανάλογα να πράξουν. Μ’ αυτές τις θέσεις ας ξεκινήσουμε και τις σημερινές μας επισημάνσεις.  

• Δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω στο πνευματικό κέντρο του Ναού της Ευαγγελίστριας της πόλης μας την 47η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με θέμα: «Η Δίκη του Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα από νομικής, πολιτικής και κοινωνικής απόψεως», με εισηγητή τον έγκριτο νομικό και ποινικολόγο της πόλης μας, τον κ. Γεώργιο Δούμα.

Τη διάβασα όμως στην Εφημερίδα μας το ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ, όπως παρατέθηκε αυτούσια.

Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό μου και τα συγχαρητήριά μου στον κ. Δούμα. Ομολογώ τη διάβασα, τη ξαναδιάβασα, πήρα πολλά, την αρχειοθέτησα σε ιστορικό φάκελο που διατηρώ και θέλω να καταθέσω, ότι προβληματίστηκα σφόδρα και ότι πλούτισα το ιστορικό μου Είναι, με πράγματα πρωτόγνωρα.

Πρόκειται για μια εισήγηση λίαν μεθοδευμένη, συστηματική και υπεύθυνη έναντι του ιστορικού μας παρελθόντος.

Το ακανθώδες τούτο θέμα, μας το εξιστόρησε ο έγκριτος ομιλητής ξεκινώντας από το:

«Κύριε ελέησον, μνήσθητί μου Κύριε όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου» που εξεφώνησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κάνοντας το σταυρό του όταν άκουσε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και για τις οποίες παραπέμπεται να δικασθεί.

Ο κ. Δούμας ύστερα από ενδελεχή ιστορική έρευνα αποτύπωσε τα συμβαίνοντα την κρίσιμη εκείνη εποχή και με συναίσθημα ευθύνης και πηγαίας κρίσης, αλλά και στηριζόμενος στα τότε νομικά και δικαστικά επικρατούντα, μας έδωσε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο καυτό αυτό θέμα, το οποίο πρέπει να παραδειγματίζει στην πορεία του χρόνου, τη δικαιοσύνη και τους εκάστοτε πολιτικούς μας ιθύνοντες. Και θα ήταν παράλειψη αν δεν γίνει αναφορά και στο λίαν σοφό θα μπορούσα να χαρακτηρίσω επίλογο της ομιλίας του.

Συμπεράσματα σοφά, λίαν τεκμηριωμένα, απευθυνόμενα προς τους εκάστοτε υπηρετούντας την δικαιοσύνη, αλλά και την ηγεσία του τόπου. Συμπεράσματα – νουθεσίες – παραινέσεις – σωστές θέσεις – διαχρονικές υπεύθυνες υποδείξεις.

Ο γράφων και η στήλη συνιστά στον κάθε συμπολίτη να διαβάσει την ομιλία αυτή του κ. Δούμα. Θα ωφεληθεί και ίσως ξεκαθαρίσει και ορισμένες απορίες του ή και προβληματισμούς του, λαμβάνοντας και διαχρονικά ιστορικά μηνύματα.

Κύριε Δούμα συγχαρητήρια και πάλι για την όλη σου αυτή ιστορική μελέτη – εισήγηση και να είσαι σίγουρος, ότι ενίσχυσες τα θεμέλια του Εθνικού μας πυλώνα, που είναι το Ιστορικό μας γίγνεσθαι.

• Σε συζήτηση παρέας φίλων, έγινα αναφορά και στο Νοσοκομείο Λαμίας, την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα τούτες τις δύσκολες περιστάσεις, αλλά και πέραν αυτής περιφερειακά, όπως σε εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών αφού η πόλη μας αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, αλλά και σε εξυπηρέτηση λουομένων, τουριστών κλπ. Ένας εκ της παρέας, έφερε το θέμα, ότι οφείλουμε χάριτας στους πρωτεργάτες αυτού του σημαντικότατου για την περιοχή μας έργου, τους διατελέσαντες υπουργούς συντοπίτες μας Λάμπρο Παπαδήμα και Θανάση Γιαννόπουλο.

Όλοι συμφωνήσαμε και δεχτήκαμε, ότι ο Λάμπρος Παπαδήμας πρωτοστάτησε και ξεκίνησε το μεγάλο τούτο έργο, αλλά στη συνέχεια το βάρος έπεσε στους ώμους του Θανάση Γιαννόπουλου.

Και προς τιμήν του έδωσε σκληρόν αγώνα, πάλεψε αντιμετώπισε δυσκολίες, αντιξοότητες, προβληματίστηκε, αλλά κατάφερε να το φτάσει στο τέρμα, κάνοντας και τον επιβλέποντα του έργου πολλές – πολλές φορές. Και μας παρέδωσε ένα τόσο απαραίτητο και χρήσιμο τεράστιο οικοδόμημα, πλήρως εξοπλισμένο, λειτουργικό και επιστημονικά στελεχωμένο, που το έχουμε όλοι σε πρώτη ζήτηση με πρώτο αναγεγραμμένο τον αριθμό του τηλεφώνου του, στην οικογενειακή ατζέντα των τηλεφώνων.

Πέραν του Νοσοκομείου ο Θανάσης Γιαννόπουλος από το κάθε μετερίζι που  βρέθηκε βοήθησε πολύ τον τόπο του, χωρίς να παραλείψουμε και τις  πάμπολλες εξυπηρετήσεις που έκαμε σε  έχοντας λόγους υγείας συμπολίτες μας σε νοσοκομεία και όπου αλλού αλλά και ο ίδιος, ως καθηγητής χειρουργός.

Η στήλη και άλλη φορά έχει επαινέσει το Θανάση Γιαννόπουλο για την όλη του προσφορά.

Και πάλι ο γράφων καταθέτει, ότι δεν το κάνει θέλοντας να τον ευχαριστήσει για κάποια προσωπική του υποχρέωση. Ουδέποτε ζήτησε κάποια εξυπηρέτηση και ούτε απεκόμισε κάποιο όφελος.

Καταγόμαστε από όμορα χωριά και ο πατέρας μου στις διηγήσεις του, μου έλεγε ότι με τον πατέρα του Θανάση τον συνέδεε φιλία από τα μαθητικά θρανία. Η στήλη τούτη, πάντα προσπαθεί να γράφει το σωστό, το δίκαιο, το πρέπον, μακριά από κάθε πολιτική σκοπιμότητα και πάντα προσπαθεί να ισορροπεί τη ζυγαριά.

Όμως δεν μπορεί παρά να τονίσει, ότι στο βάθρο της προσφοράς και το πολιτικό κατεστημένο του τόπου μας και εμείς οι απλοί πολίτες, αλλά και ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκει, έπρεπε να τον έχουμε, σε υψηλότερο και πιο περίοπτο σκαλοπάτι από αυτό που κατέχει σήμερα. Δεν επιτάσσει το πνεύμα της αναγνώρισης και του δικαίου.

• Σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί Γενική απογραφή του πληθυσμού της πατρίδας μας και ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται πυρετωδώς. Και όχι μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και οι δήμοι και οι κοινότητες της επικράτειας προσπαθούν με κάθε τρόπο να φέρουν τους δημότες τους που διαμένουν μόνιμα σε άλλο τόπο, ώστε την ημέρα της απογραφής να βρίσκονται στον τόπο καταγωγής τους, ώστε στους δήμους και ιδιαίτερα στις μικρές κοινότητες της υπαίθρου να φανεί ότι διαμένουν αρκετοί κάτοικοι για να απολαμβάνουν οικονομικά και άλλα οφέλη ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Αυτά ισχύουν, αυτό γίνεται σε κάθε απογραφή και πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία γνωρίζουν κάλλιστα ότι η ύπαιθρος χώρα και κυρίως η ορεινή έχει παντελώς ερημώσει.

Γνωρίζουν πόσοι μένουν μόνιμα στα χωριά και ότι ζωή και κίνηση παρατηρείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όταν σε κάποια ορεινή κοινότητα διαμένουν 5 – 6 άτομα τους 10 μήνες του χρόνου και όλοι το γνωρίζουν και στην απογραφή απογράφονται 100, αυτό τι σημαίνει; Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Ας σταματήσει αυτό το παιγνίδι. Όλοι πρέπει να απογράφονται στον τόπο που διαμένουν μόνιμα και να καταλάβουν οι ιθύνοντες, ότι τα κριτήρια ενισχύσεως της υπαίθρου χώρας δεν θα είναι πληθυσμιακά αλλά εθνικά. Η ύπαιθρος χώρα, τα χωριά μας, υπήρξαν η κοιτίδα ύπαρξης τούτου του τόπου και είναι ο πυλώνας στήριξής του.

Ας σταματήσουμε την περαιτέρω παρακμή της. Με γενναία μέτρα, αφήστε τους πληθυσμιακούς υπολογισμούς, διατηρήστε τα χωριά μας, έστω και ως παραθεριστικούς προορισμούς διότι κανείς δεν γνωρίζει πως θα διαμορφωθεί η ζωή τα επόμενα χρόνια.

Ίσως οι επόμενες γενιές να λάβουν γενναίες αποφάσεις και να απαγκιστρωθούν από τα βραχνά και το συγχρωτισμό των μεγαλουπόλεων.

Μέτρα λοιπόν κ. ιθύνοντες υπέρ της υπαίθρου σβήνοντας πληθυσμιακές μετρήσεις.

Ας σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός.

• Και μ’ αυτές τις επισημάνσεις ας κλείσουμε και τη σημερινή στήλη ελπίζοντας ότι κάποιους αναγνώστες θα ευχαριστήσει, κάποιους θα προβληματίσει, σε κάποιους θα προκαλέσει ενδιαφέρον.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.