Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019, οι Οικονομολόγοι Ψηφίζουν ! Για την ανάδειξη των δυο οργάνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) και των επταμελών Τοπικών Διοικήσεων (Τ.Δ.) των Περιφερειακών Τμημάτων

Για να είναι το Ο.Ε.Ε.  Χρήσιμο στα Μέλη του, Ωφέλιμο στην Πολιτεία !


Ο Απόστολος Μολιώτης, ο απερχόμενος  Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος  Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, ενόψει των εκλογών  της 15ης Δκεμβρίου  για την ανάδειξη των δυο οργάνων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) και των Τοπικών Διοικήσεων (Τ.Δ.) των Περιφερειακών Τμημάτων,  παρουσιάζει την υποψηφιότητα του  για την ΣτΑ.

Διατηρώ, για τρεις δεκαετίες, με αξιόλογη ομάδα συνεργατών,  Λογιστικό – Φοροτεχνικό γραφείο στη Λαμία.    Παράλληλα από το 2002 έως και σήμερα στελεχώνω  την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας  (Γ΄ ΚΠΣ 2000-2006,  ΕΣΠΑ 2007-2013,  ΕΣΠΑ 2014-2020).  

Ύστερα από  τρείς θητείες στην ηγεσία  του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας,   Αντιπρόεδρος στη θητεία 2011 – 2013 και Πρόεδρος στις  θητείες 2014-2016  & 2017-2019,  αλλά και εκλεγμένο μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων  (ΣτΑ)  του Ο.Ε.Ε. στη θητεία 2017-2019,  διεκδικώ στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου, την υποστήριξη των συναδέλφων οικονομολόγων, ώστε να τους/τις εκπροσωπήσω στο όργανο της ΣτΑ του επιστημονικού μας φορέα.

Η συμμετοχή μου στην τοπική διοίκηση, συνέπεσε χρονικά  με την βαθύτερη κρίση που γνώρισε η χώρα μας απο την μεταπολίτευση και μετά.  Περίοδο βαθειάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπου αμφισβητήθηκε και απαξιώθηκε συνολικά το πολιτικό σύστημα και κάθε θεσμικό όργανο.

Οφείλαμε, εγώ και οι συνεργάτες μου  να διατηρήσουμε το κύρος του θεσμού του Ο.Ε.Ε., όσο ψηλότερα γινόταν στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας γενικότερα και των συναδέλφων οικονομολόγων ειδικότερα.

Διαχειριστήκαμε την μετάβαση, από την περίοδο της  «πλούσιας» κρατικής επιχορήγησης στη  νέα πραγματικότητα της αυτοχρηματοδότησης, που έπρεπε να μάθουμε να επιβιώνουμε με μοναδικούς πόρους εκείνους των εισφορών των συναδέλφων,  των ανταποδοτικών εσόδων της αναγκαίας εκπαίδευση του Λογιστή Φοροτεχνικού και των εσόσων από τον ελεγκτή  Ν.2190/20.   

Συμμετείχαμε δυναμικά στο διάλογο για τα θέματα της περιφέρεια μας,  χωρίς καμία κομματική εξάρτηση, οργανωτική ή λειτουργική, αλλά με μοναδικό γνώμονα τις αρχές της επιστήμης μας, προωθώντας τις απόψεις μας στα πλαίσια σύνθεσης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και των άλλων επιστημονικών επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.   

Οφείλω  να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου της παράταξής μου αλλά και των άλλων παρτάξεων, που παρόλο τις ιδεολογικοπολιτικές τους αναφορές σε  χώρους που άσκησαν ή ασκούν   εξουσία σε επίπεδο Α΄ και Β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά και κεντρικής πολιτικής σκηνής και κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας, ποτέ δεν επιτρέψαμε καμμία κομματική παρέμβαση στον φορέα μας.

Εδραιώσαμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης με άλλα συλλογικά όργανα, ορίσαμε μέλη μας,  εκπροσώπους σε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, διοικητικά συμβούλια οργανισμών της τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης συμμετείχαμε σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας που προβλέπεται ή όπου είχε ζητηθεί να εκπροσωπηθεί το Ο.Ε.Ε.

Υποστηρίξαμε,  θεσμικά αλλά και στο «πεζοδρόμιο» τις ολοένα αυξανόμενες δίκαιες απαιτήσεις των συναδέλφων μας, που στον επαγγελματικό τους χώρο βίωσαν πολλές και βαθιές αλλαγές,  συντονισμένα πάντα με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς. Να θυμίσω μόνο τις κινητοποιήσεις ενάντια στον Ασφαλιστικό Νόμο, που εντέλει δικαιωθήκαμε με την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του Νόμου αυτού.

Οι συνάδελφοι και  η κοινωνία ευρύτερα κρίνει τελικά αν υπήρξαμε χρήσιμοι για τα μέλη μας και ωφέλιμοι για την κοινωνία της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.

Πιστεύω ότι μετά από τρείς θητείες στην τοπική διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος, όφειλα εμπράκτως, να σηματοδοτήσω την αλλαγή φρουράς σε νέους/νέες συναδέλφους, σαφώς δεν εννοώ ηλικιακά νέους,  αλλά νέους στην υπηρεσία του επιστημονικού μας φορέα.

Εκτιμώ ότι η επαγγελματική μου διαδρομή, η αποκτηθείσα εμπειρία στην πολυετή θητεία μου στην ηγεσία της τοπικής διοίκησης, η συμμετοχή μου όλα αυτά τα χρόνια στο άτυπο όργανο διαβούλευσης της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε., με τους προέδρους των Περιφερειακών Τμημάτων, αλλά και η συμμετοχή μου, την τελευταία θητεία στη ΣτΑ,  αποτελούν σημαντικά εφόδια, ώστε να διεκδικήσω  την στήριξη  των συναδέλφων μου οικονομολόγων για την ΣτΑ.  

Ως επιμελητηριακή παράταξη αποτελούμε τον βασικό κορμό αυτών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) και οι οποίοι εκφράζουμε έκτοτε με συνέπεια τις ελπίδες και τα οράματα των οικονομολόγων της χώρας μας.

Να θυμίσω κατακτήσεις για τις οποίες η παραταξή μας πρωτοστάτησε  διαχρονικά, κατακτήσεις  που σήμερα ανήκουν σε όλους/όλες τους/τις οικονομολόγους.

• Τη συμμετοχή έμπειρων μελών μας σε επιτροπές των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

• Την πιστοποίηση του Λογιστή-Φοροτέχνη (Ν.3842/2010)

• Τα μαθήματα Οικονομικής Παιδείας στα Λύκεια της χώρας (Ν. 3194/2003)

• Τις διατάξεις του Π.Δ. 347/2003 με τις οποίες καθιερώθηκε αμιγώς λογιστικός κλάδος στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα

• Το Επαγγελματικό Ταμείο Ασφάλισης (Ε.Τ.Α.Ο.), ως φορέα συμπληρωματικής ασφάλισης

Είμαστε παρόντες και έτοιμοι να υπερασπιστούμε την επιστήμη,  τα πτυχία και την εργασία όλων των οικονομολόγων.  

Γνωρίζουμε, θέλουμε και μπορούμε, με οδηγό τις αρχές και τις αξίες μας, με όραμα και ιδανικά, με πρόγραμμα και σχέδιο σκοπεύουμε να διεκδικήσουμε:

• Τη συνεχή αναβάθμιση του οικονομολογικού επαγγέλματος με την αναγνώριση και κατοχύρωση από την Πολιτεία και την πιστοποίηση από το Ο.Ε.Ε. όλων των ειδικοτήτων του Επιστήμονα Οικονομολόγου

• Τη περαιτέρω κατοχύρωση στο Δημόσιο & Ευρύτερο Δημόσιο των οικονομολόγων σε θέσεις – υπηρεσίες που άπτονται οικονομικών θεμάτων

• Την εφαρμογή του Διπλογραφικού Συστήματος σε όλο το Δημόσιο & ευρύτερο Δημόσιο Τομέα

• Την υπαγωγή της Αρχής Λογιστικής Τυποποίησης στο Ο.Ε.Ε.

• Την καταχώρηση των δεδομένων των επιχειρήσεων σε μια και μόνο ηλεκτρονική πύλη στην οποία θα έχει πρόσβαση ο κάθε δημόσιος φορέας

• Την παροχή ψηφιακής υπογραφής σε όλα τα στα μέλη του Ο.Ε.Ε.

• Την πιστοποίηση του Οικονομολόγου μελετητή με την συμμετοχή του στη μελέτη και την καθιέρωση της υπογραφής του σε όλα τα έργα

• Την καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοποιώντας τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και ειδίκευσης ανέργων οικονομολόγων

• Τη δημιουργία πλατφόρμας στο Ο.Ε.Ε., «Προσφορά & Ζήτηση», - ψηφιακού γραφείου διασύνδεσης για την εύρεση θέσεων εργασίας

• Δυναμική παρέμβαση για την βελτίωση μιας πραγματικότητας που χαρακτηρίζεται από ασαφή πολυνομία και ασφυκτικές προθεσμίες

• Την υποβολή και υπογραφή από Λογιστή - Φοροτεχνικό πιστοποιημένο από το Ο.Ε.Ε. η κάθε είδους φορολογική δήλωση των Επιχειρήσεων και των Επαγγελματιών, ανεξαρτήτως ορίου ακαθάριστων εσόδων, σύμφωνα με το Ν. 2515/1997

• Την αναβάθμιση του ρόλου και των δικαιωμάτων των Λογιστών - Φοροτεχνικών όπως ισχύει σε άλλους επιστημονικούς κλάδους ώστε να μπορούν να κάνουν εργασίες για τους πελάτες τους χωρίς εξουσιοδότηση καθώς επίσης και να εκπροσωπούν τους πελάτες τους στις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών, με την επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας

• Να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος  του Ο.Ε.Ε., ως θεσμικός εκφραστής και εκπρόσωπος όλων των μελών του, που να κατοχυρώνει όχι μόνον τις υποχρεώσεις τους, αλλά να διεκδικεί και να κατοχυρώνει και τα δικαιώματά τους.  

Ζητώ από τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην διαδικασία των εκλογών, να δώσουν δύναμη στον επιστημονικό μας φορέα !

Ζητώ από τους/τις συναδέλφους την στήριξη στην παράταξή μας και σε μένα προσωπικά ! 

 

 

   

randomness