Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΒΥΖΑΝΤΙΟ [ Ή ΒΥΖΑΝΤΙΣ ]

Του Δημήτρη Γ. Μπράνη,

Πολιτικός Επιστήμων - Νομικός - Δημοσιογράφος

 

Ι΄.  ΙΔΡΥΣΗ
Α΄. Βυζάντιο [ή Βυζαντίς]. Ήταν αρχαία ελληνική Αποικία. Σύμφωνα με τον Περιηγητή ή Γεωγράφο Στράβωνα η Πόλη «Βυζάντιο» [ή Βυζαντίς] ιδρύθηκε από Μεγαρείς Αποίκους το 658 ή το 657 π.Χ. Ιδρύθηκε το μυχό του Κερατίου Κόλπου και των στενών του Βοσπόρου, ακριβώς εκεί, όπου βρίσκεται σήμερα, η του Κωνσταντίνου Πόλη, η Κωνσταντινούπολη !!!
Β΄. Η «ιδρυθείσα» από τους Μεγαρείς αποίκους αποικία έλαβε το όνομα: «ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ή ΒΥΖΑΝΤΙΣ» από το όνομα του Αρχηγού των. Είχε το όνομα: «ΒΥΖΑΣ Ο ΜΕΓΑΡΕΥΣ».
Γ΄. Η πατρότητα, λοιπόν, του ονόματος: «ΒΥΖΑΝΤΙΟ [ Ή ΒΥΖΑΝΤΙΣ]» ανήκει στον Αρχηγό των Μεγαρέων αποίκων Βύζαντα το Μεγαρέα!!!

ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΑ
Α΄. Όπως παραδίδεται από τον Περιηγητή ή Γεωγράφο Στράβωνα οι Μεγαρείς έγιναν άποικοι, διότι εφάρμοσαν πιστά χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Ο χρησμός προέτρεπε τους Μεγαρείς να κτίσουν την Πόλη, που να είναι ακριβώς, απέναντι από την Πόλη των: «Τυφλών».
Β΄. Τί, όμως, σήμαινε Πόλη των: «Τυφλών;». Ο χρησμός του Μαντείου σήμαινε την Πόλη: «ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ». Είχε κτιστεί ενωρίτερα και απέναντι από την ασιατική ακτή του Βοσπόρου. Οι ιδρυτές της, όμως, ως εάν ήταν «Τυφλοί» και δεν είδαν, πόσο υπερείχε η απέναντι πλευρά [τοποθεσία]. Αυτή η απέναντι [πλευρά] εν σχέσει μ’ αυτή, που είχε η Χαλκηδόνα, ήταν θέση με στρατηγική αξία και σημασία !!! Με εξαιρετικά και σπουδαιότατα πλεονεκτήματα και προτερήματα !!!
Γ΄. Αφενός μεν η Ακρόπολη του Βυζαντίου, ευρισκόμενη στη συμβολή του Κεράτιου Κόλπου και του Βοσπόρου, είχε, σχεδόν, καθολική προστασία από θαλάσσης, αφετέρου δε ήταν η θέση ελέγχου των θαλασσίων δρόμων. Ελέγχου δηλ. και των εμπορικών πλοίων. Κατά μήκος δε του Βοσπόρου ο χώρος ήταν κατάλληλος και για την ίδρυση νέων αποικιών.
Η περιοχή ήταν προνομιούχος κι’ από κλιματολογικής πλευράς. Έφερνε συχνά βροχοπτώσεις, που ήταν κατάλληλες κι’ ευνοϊκές, για να γίνουν τα καλλιεργήσιμα εδάφη εύφορα και τα μη καλλιεργήσιμα να γίνουν χώροι κατάμεστοι πυκνών δασών !!!

ΙΙΙ. ΤΑΧΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!
Το Βυζάντιο έλαβε ταχεία και αλματώδη ανάπτυξη !!! Πρώτον κατασκευάστηκαν οχυρωματικά έργα !!! Κατά τον περιηγητή Παυσανία διέθετε τα ισχυρότερα οχυρά [τείχη] εξ όλων των πόλεων της Αρχαιότητας !!! Δεύτερον. Κατέλαβε στα ασιατικά παράλια εδάφη !!! Τρίτον. Πληροφορίες, επίσης, ιστορικές περί του Βυζαντίου μας δίνει και ο ιστορικός Ηρόδοτος !!!
Μας πληροφορεί, ότι ο τύραννος της Πόλης Αρίστων υπήρξε και μετ’ άλλων Ελλήνων στρατηγών υποστηρικτής του Πέρση Βασιλιά Δαρείου κατά την εκστρατεία του κατά των Σκυθίων. Μας δίνει ακόμη πληροφορίες και περί της Ιωνικής Επαναστάσεως.

IV. ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ !!!
Φέρεται και με το όνομα: «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ - ΡΩΜΑΝΙΑ». Ή απλώς: «ΒΥΖΑΝΤΙΟ», αλλά και με το εξόχως τιμητικό όνομα: «ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!».
Ήταν ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ !!! Είχε πρωτεύουσα την του Κωνσταντίνου Πόλη, την Κωνσταντινούπολη !!! Ήταν συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν το Άνθος της Ανατολής και το φως της Οικουμένης !!!
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι η κορωνίδα των Αυτοκρατοριών. Είναι η κορυφή των αυτοκρατοριών του Κόσμου !!! Καμία άλλη αυτοκρατορία δεν είχε τόσο βίο και τόση έκταση, που είχε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή η Αυτοκρατορία των Ελλήνων !!!

V. Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΡΧΗ !!!
Η Χρονική αρχή της Αυτοκρατορίας των Ελλήνων ήταν η 11η Μαΐου του 330 μ.Χ.
[Ο ορισμός της νέας πρωτεύουσας έγινε το 325 μ.Χ.].
Τότε [11-05-330] έγιναν και με κάθε επισημότητα, λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τα Εγκαίνια της Κωνσταντινουπόλεως, της νέας πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή της Αυτοκρατορίας των Ελλήνων !!!
Είχε από την κυριαρχία της και τη διοίκησή της πολλά εδάφη. Είχε τα Βαλκάνια. Την Ιταλική Χερσόνησο. Τη Μικρά Ασία. Τη Συρία. Την Παλαιστίνη. Την Αίγυπτο. Τη σημερινή Τυνησία. Είχε, επίσης, τμήμα της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Κριμαίας.

VI. ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΖΕΤΑΙ
Το Βυζάντιο εκχριστιανίζεται και εξελληνίζεται !!! Γίνεται το Βυζάντιο του εκχριστιανισμού και του εξελληνισμού !!!
Γίνεται: «Αυτοκρατορία της Χριστιανικής Ανατολής !!!». Γίνεται: η «Ελληνική Βυζαντινή - Ρωμαϊκή - Αυτοκρατορία !!!».
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Η νέα ιστορική πραγματικότητα διαμορφώνεται υπό την ακτινοβολία και την επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος, του Ελληνικού Πολιτισμού, των Ελληνικών Παραδόσεων και της Ελληνικής Γλώσσας, της Γλώσσας του Θείου Λόγου, του Θείου Ευαγγελίου και της Φιλοσοφίας !!!

VII. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
Το Χρονικό τέλος του Βυζαντίου ήταν η 29η Μαΐου του 1453 μ.Χ. Είναι η χρονολογία της τελικής πτώσης του. Η χρονολογία της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς Τούρκους.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Χάθηκε μεν το Βυζάντιο ως Σώμα, ως Γεωγραφία, δεν χάθηκε, όμως, το πνεύμα του, το πολιτισμός του, η προσφορά του στην τέχνη, την επιστήμη, τα γράμματα !!!
Η προσφορά του στο παγκόσμιο: «ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ !!!».
[1453-325 = 1128 Βυζαντινά χρόνια. Χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού !!!].

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου Μονότονο χρώμα ο γυρισμός.Άλλοθι, στην εχθρική συμφιλίωσηπου συνταιριάσαμε,στην ξεχασμένη απλότητα της μοναξιάς.Μεγαλόπρεπο χάρισμα...