Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κριστιάν Καρεμπέ, ο «θυμωμένος άνθρωπος», έγινε 51 ετών

Πενήντα ένα χρόνια ζωής συμπληρώνει σήμερα ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ. Γεννημένος στις 3 Δεκεμβρίου 1970, στο νησί Λιφού, στη Νέα Καληδονία, ήταν το 5ο από τα 18 συνολικά παιδιά της οικογένειας του Πολ και της Ουντρενί. 

Μεγάλωσε με βάση τα έθιμα της φυλής «Κανάκ», που στη γλώσσα της το όνομά του (Καρεμπέ) σημαίνει «θυμωμένος άνθρωπος», για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου και της Ευρώπης με την Γαλλία.

 Στα πρώτα χρόνια της καριέρα του με τη Ναντ κέρδισε (1995) ένα εντυπωσιακό και απροσδόκητο πρωτάθλημα. Στη συνέχεια έφτασε η Σαμπντόρια (1995 έως το 1997), όπου, παρά τους διαφορετικούς ρόλους τους, άρχισαν αμέσως να τον βλέπουν ως το «νέο Γκούλιτ» και πάντως τον είπαν «τρελό άλογο». 

 Από τον ιταλικό Βορρά, βρέθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης (1997-2000) πανηγυρίζοντας επίσης δύο Champions League και ένα διηπειρωτικό Κύπελλο.  Ακολούθησε (2000) η Μίντλεσμπρο και μετά (2001) ο Ολυμπιακός, με τον οποίο κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2002 και 2003). Από εκεί πήγε στη Σερβέτ (2004) και ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης με την Μπαστιά το 2006. 

 Με την εθνική ομάδα της Γαλλίας (53 ματς και 1 γκολ) αν και πάντοτε αρνείτο να τραγουδήσει τη Μασσαλιώτιδα («αισθάνομαι από τη Νέα Καληδονία και όχι Γάλλος και δεν καταλαβαίνω γιατί το αρχιπέλαγος δεν είναι ανεξάρτητη χώρα», είχε πει), θα πανηγυρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 1998 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, αλλά και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2001. 

 Αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ωκεανία τα 1995 και 1998 και τρίτος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS). 

 Το Σεπτέμβριο του 1998 πήρε το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής» από τον τότε Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ έχει κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία του «Κanak».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness