Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι αγορεύσεις των συνηγόρων, Ολυμπιακού, Ατρομήτου και η τοποθέτηση της ερευνήτριας

 Μετά την απολογία του πρώην διεθνούς διαιτητή, Ηλία Σπάθα και πριν ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων σε πειθαρχικό επίπεδο για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνων, υπήρξε τοποθέτηση της ερευνήτριας και εισηγήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Παναγιώτας Σπανού.
Η κα Σπανού έχει εισηγηθεί υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου και ισόβιο ή και πολυετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο για τα πρόσωπα που κατηγορούνται.
Αναλυτικά η τοποθέτηση της Παναγιώτας Σπανού προς το δικαστικό τμήμα της Επιτροπής:
«Όλη η διαδικασία κινήθηκε βάσει του αμετάκλητου βουλεύματος. Ο βαθμός απόδειξης είναι η σφοδρή πιθανολόγηση. Τα αποδεικτικά στοιχεία θεωρήθηκαν επαρκή για να οδηγηθεί η υπόθεση σε ακροαματική διαδικασία.
Πράγματι, ορισμένοι μάρτυρες ανασκεύασαν τις αρχικές τους καταθέσεις. 'Αλλοι επέμειναν σε αυτές. Η αξιολόγηση του υλικού εναπόκειται στην κρίση σας».

                                  Οι αγορεύσεις των συνηγόρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη

Αμέσως μετά την τοποθέτηση της ερευνήτριας και εισηγήτριας της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Παναγιώτας Σπανού, ξεκίνησαν ενώπιον της Επιτροπής οι απολογίες όσων ελέγχονται πειθαρχικά για αλλοίωση αποτελεσμάτων. 
Αρχικά υπήρξε η απολογία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του ιδιοκτήτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, που ελέγχονται πειθαρχικά για αλλοίωση αποτελεσμάτων μέσω των συνηγόρων τους. 
Αρχικά, η συνήγορος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ευαγγελία Παναγιώτου, ανέφερε τα εξής κατά την αγόρευσή της:
«Το συμπέρασμα που βγαίνει αδιαμφισβήτητα, είναι ότι αν θεωρούσαμε ότι υπήρχαν ψήγματα κατηγορίας στην προδικασία, στην ακροαματική διαδικασία κατερρίφθησαν και αυτά.
Για το Ολυμπιακός-Ατρόμητος δεν γίνεται καμία αναφορά σε Ολυμπιακό ή Μαρινάκη, από οποιονδήποτε. Ο Εμίλιο Γκαρσία, της πειθαρχικής επιτροπής της UEFA, είπε: Δεν μπορεί να ληφθεί καν υπόψη ο περιοριστικός όρος.
Ο Φύσσας ήρθε και είπε: Δεν μίλησα ποτέ για τον Ολυμπιακό. Δεν μίλησα ποτέ για χειραγώγηση. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, για ποιο λόγο είμαστε εδώ. Το υπόλοιπο υλικό είναι διηγηματικού χαρακτήρα. Είναι δημοσιεύματα, ανακοινώσεις, δηλώσεις κλπ, που τα παίρνουν οι μάρτυρες παραμάσχαλα και πάνε και καταθέτουν. Πέρα από κρίσεις, αισθήσεις και εντυπώσεις, τίποτε άλλο δεν εισέφεραν οι μάρτυρες.
Ο κ. Μελισσανίδης, τίποτα δεν είπε. Δεν αναφέρθηκε σε πραγματικά περιστατικά, όπως και στο ποινικό δικαστήριο. Ο κ. Αλαφούζος, γενικόλογες δηλώσεις ότι κάτι συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Κατηγορία δεν έχουμε.
Και για το Hilton, όλοι οι μάρτυρες, και ο Χρήστος Σάββας, είπαν ότι τίποτα επιλήψιμο δεν υπήρξε. Αν είναι να φέρουμε εδώ όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία.
Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί αυτή τη διαδικασία. Συρθήκαμε εδώ από αντιζηλίες, αντεκδικήσεις, από δημοσιεύματα και εντυπώσεις».
Ακολούθως το λόγο πήρε ο δικηγόρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Χατζησαββάογλου, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο νομικό θέμα του βαθμού απόδειξης που απαιτείται στην αθλητική δικαιοσύνη.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πραγματικό περιστατικό που να αναφέρθηκε από τους μάρτυρες. Όλοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να αποτελεί έστω ένδειξη χειραγώγησης. Αιτούμαστε την απαλλαγή μας».
Τέλος, για λογαριασμό του Βαγγέλη Μαρινάκη, αγόρευσε ο δικηγόρος Βασίλης Δημακόπουλος:
«Το διαιτητικό λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού. Το είπε και το CAS το 2015 στον Παναθηναϊκό. Τα διαιτητικά σφάλματα με δόλο είναι παράγωγα της συμφωνίας που προϋπήρξε για χειραγώγηση του αγώνα. Εδώ αντιστρέψαμε τα πράγματα.
Οι Μπριάκος, Δούρος, Κουρίδης, Σαρρής είχαν ήδη αποχωρήσει από αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου στο επίδικο διάστημα, που εξετάζουμε σήμερα εδώ. Δηλαδή η μισή υποτιθέμενη συμμορία, είχε φύγει από το ποδόσφαιρο. Ο Χιού Ντάλας επέλεξε τον Σπάθα για να εξυπηρετήσει κάποιο σκοπό; Σε ματς που ήρθε 0-0; Κάποιος που έχει εθιστεί στον καταγγελτικό λόγο, δεν είναι φιλαλήθης. Δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.
Ο κ. Αλαφούζος δεν εισέφερε το ελάχιστο στοιχείο. Ο κ. Βελλής έχει αμετακλήτως κηρυχθεί ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, επειδή είχε πει για τους δανεικούς του Ολυμπιακού. Δεν θυμάμαι ούτε έναν μάρτυρα να εισφέρει κάτι στη διαδικασία. Πρέπει να καταλήξετε σε απαλλακτική κρίση, τόσο για τον κ. Μαρινάκη, όσο και για την ΠΑΕ Ολυμπιακός».

                            Η αγόρευση του συνηγόρου της ΠΑΕ Ατρόμητος και των Γ. Σπανού, Γ. Αγγελόπουλου, Σα Πίντο

Οι απολογίες ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, όσων ελέγχονται πειθαρχικά για αλλοίωση αποτελεσμάτων, συνεχίστηκαν με την αγόρευση του Βαγγέλη Μπαταγιάννη, συνηγόρου της ΠΑΕ Ατρόμητος, του προέδρου της περιστεριώτικης ομάδας Γιώργου Σπανού και των Γιάννη Αγγελόπουλου, Ρικάρντο Σα Πίντο.
Στην αγόρευσή του ο Βαγγέλης Μπαταγιάννης τόνισε: 
«Ο αγώνας χειραγωγήθηκε με σκοπό το κέρδος λέει το κατηγορητήριο, αλλά έρχεται η ίδια η UEFA και λέει ότι για αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από στο Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης.
Ο Φύσσας δεν ανασκεύασε την κατάθεσή του. Είπε τα πραγματικά γεγονότα εδώ. Οι δύο από τους τέσσερις παίκτες που εκείνος υπέθεσε ότι εννοούσε ο Σα Πίντο, έπαιξαν κανονικά. Και ο τρίτος είπε ότι ζήτησε ο ίδιος να μην παίξει. Γι' αυτό ήρθε και είπε ότι δεν μίλησε ποτέ για χειραγώγηση και ότι ο Ατρόμητος χτύπησε το παιχνίδι.
Πήγε στον ανακριτή τον Μάρτιο του 2015. Λίγες μέρες πριν ο Παναθηναϊκός είχε χάσει 2-0 από τον Ατρόμητο και έχανε το πρωτάθλημα. Για να μην χάσει τη δουλειά του ο Φύσσας, αναγκάστηκε και πήγε στον ανακριτή και να κατασκευάσει αυτή την ιστορία. Γιατί τον φώναξε το αφεντικό του και του είπε τι έγινε και χάσαμε; Και ο Φύσσας του είπε ότι με εμάς τα έδωσε όλα ο Ατρόμητος, ενώ με τον Ολυμπιακό δεν παίξανε τίποτα. Και έτσι του είπε ο κ. Αλαφούζος να πάει στον ανακριτή.
Βρεθήκαμε στη μέση ενός πολέμου που πάντα υπάρχει μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας για την αθωότητα των εντολέων μου».
Έως το βράδυ της Τρίτης (14/07) είχαν αγορεύσει και οι συνήγοροι του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, του πρώην μέλους της ΚΕΔ, Θανάση Μπριάκου, του πρώην διαιτητή, Κώστα Ιωαννίδη και του πρώην μέλους της ΚΕΔ, Γιώργου Δούρου.
'Απαντες ζήτησαν την απαλλαγή των εντολέων τους λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας ή απουσίας στοιχείων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

   

randomness