Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αλ. Τσίπρας: «Ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας» - Εργοδότες σε σύγχυση

Προ ημερών από τις ειδήσεις στην τηλεόραση άκουσα τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα να λέγει πως «ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας». Η αλήθεια είναι πως και στο παρελθόν έχει πει κάτι παρόμοιο αυτός και στελέχη της κυβέρνησής του.

Τα παρελθόντα μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε λόγω «απειρίας», αν και αναθράφηκε σε επιχειρηματικό περιβάλλον, τώρα όμως μετά από δύο χρόνια κυβερνητικής εμπειρίας, πώς μπορεί να εκστομίζει τέτοια λόγια;

Εδώ και δέκα χρόνια από το 2007 που έγιναν εκλογές για «οικονομικούς λόγους», έτσι είπε ο Κώστας Καραμανλής τότε, το πρόβλημα ήταν γνωστό και μέχρι σήμερα οι πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν τον τόπο και οι κυβερνήσεις τους, δεν έλαβαν μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά κατά. Αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Οι προθέσεις τους μπορεί να ήταν διαφορετικές, αλλά το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν άνεργοι.
Εδώ να κάνουμε μια επισήμανση: στο δημόσιο τομέα βρήκαν τη συνταγή και δεν έχασε κανένας τη δουλειά του, στον ιδιωτικό όμως ο «Ηρώδης» έχυσε το αίμα αλύπητα.

Ας επανέλθουμε όμως, στον κ. Τσίπρα. Δύο χρόνια η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που επέζησαν πάει από το κακό στο χειρότερο. Μόνο «η δική του» πάει καλά από εισπράξεις, οι φόροι πλέον του περισσεύουν!

Καλό λόγο για επιχειρηματίες-εργοδότες δεν ακούς από πουθενά, τα κανάλια επειδή πιστεύουν πως έτσι θα αυξήσουν την τηλεθέαση συνηγορούν και αυτά με το λόγο τους κατά των «κακών επιχειρηματιών» (όσοι έχουν μείνει) χωρίς να σκέφτονται ότι έτσι κάνουν κακό στους τηλεθεατές τους που ψάχνουν για δουλειά.

Και τίθεται το ερώτημα ποιός «κακός» επιχειρηματίας θα προσλάβει πλέον εργάτη και γιατί, όταν όλοι τον κυνηγάνε και δεν του χρωστάνε καλό λόγο;

Οι θέσεις εργασίας, κ. Πρωθυπουργέ, δεν είναι ζάχαρη να τις αγοράσουμε από τον μπακάλη, ούτε όπως το εργοστάσιο ζάχαρης που χρηματοδοτείτε με μπόλικα εκατομμύρια τη λειτουργία του.

Θα μπορούσατε να το έχετε πουλήσει σε επιχειρηματίες για να έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας και όχι να πληρώνει ο φορολογούμενος και αυτή την επιλογή σας.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι γνωστός πλέον, αν σηκώσετε λίγο το κεφάλι σας και δείτε τί γίνεται στις γειτονικές χώρες. Στις χώρες που έχουν ανάπτυξη ή στο παγκόσμιο ψηφιακό σύστημά μας θα βρείτε μια συνταγή, που αν την ακολουθήσετε με σοβαρότητα και συνέπεια, στο τέλος θα βγει θετικό αποτέλεσμα.

Αρκεί, λοιπόν, να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τί θέλετε και στη συνέχεια να το πείτε και στην αγορά, διότι έχουμε κουραστεί από τα πολλά λόγια και τις παλινωδίες που δεν οδηγούν πουθενά.

Αν δεν δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας που να εμπνέει σιγουριά, ποιός θα επενδύσει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Οι τράπεζες έχουν χάσει το σκοπό τους, αντί να βοηθάνε τους επιχειρηματίες να κάνουν δουλειές, ασχολούνται με την εξόφληση λογαριασμών και την πληρωμή συντάξεων. Η δε επιβολή του κάπιταλ κοντρόλ (capital control) έδωσε τη χαριστική βολή στην προοπτική ανάπτυξης.

Δεν είναι δυνατόν βέβαια στο χώρο ενός άρθρου να δοθεί η συνταγή για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μπορούμε όμως να επισημάνουμε κάποιες από τις αρνητικές και τις θετικές εμπειρίες που έχουμε, για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε τον στόχο μας στο μέλλον.

Μεγάλη σημασία επίσης, έχει για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η εργατική νομοθεσία, η οποία έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο αιώνα για να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και ανάγκες και όχι την ανάπτυξη της πατρίδας μας στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή μας.

Έχουμε μια νομοθεσία αντιεργοδοτική που εκ προοιμίου θεωρεί τον εργοδότη κακό και του φορτώνει όλα τα βάρη σε σχέση με τις ευθύνες του εργαζομένου. Αυτή η ετεροβαρής σχέση δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα.

Η εργατική νομοθεσία πρέπει να γίνει ευέλικτη, σύγχρονη, ισοβαρής για τους συμβαλλομένους, ισορροπημένη με το παγκόσμιο περιβάλλον της αγοράς για να μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη τέτοια που να απορροφήσει αυτό το ποσοστό ανεργίας που έχει η Ελλάδα.

Για να μην διώχνουμε τους νέους μας στο εξωτερικό, ό,τι πιο δυναμικό και αξιόλογο έχουμε, αλλάξτε επιτέλους τους όρους του παιχνιδιού, δώστε περισσότερα στους εργαζόμενους και λιγότερα στους συνταξιούχους. Θα είναι μια ένδειξη για να κάτσουν εδώ να το παλέψουν.

Έτσι θα πετύχετε δύο στόχους: και κίνητρο στους νέους και οι συνταξιούχοι να διασφαλίσουν ακόμη περισσότερο ότι θα παίρνουν και αύριο τη σύνταξή τους.

Και κάτι ακόμη πρέπει να γίνει στο χώρο της Δικαιοσύνης, για να αποκατασταθεί στους Έλληνες πολίτες «το κοινό περί Δικαίου αίσθημα», διότι αυτό θα δώσει δικαιολογία για συγχώρηση των αμαρτιών του παρελθόντος, που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα και, συγχρόνως, θα είναι το έναυσμα για ένα νέο ξεκίνημα, παραγωγικό με ηθική και ψυχική ανάταση, μια ελπίδα που μπορεί να μας οδηγήσει μακρυά από τη θλιβερή κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κρίση.


Σπύρος Ρίζος

 

 

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...
randomness