Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το 2017 καθυστέρησε... κατά ένα (εμβόλιμο) δευτερόλεπτο

Ο καινούριος χρόνος  ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση. Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο έχει εδώ και μήνες αποφασισθεί από τους «κλειδοκράτορες» του χρόνου να προστεθεί στα ρολόγια της ανθρωπότητας, καθώς θα τελειώνει η 31η Δεκεμβρίου 2016.

Έτσι, όταν τα ρολόγια έδειξαν 23:59:59 στο τέλος του έτους (ώρα UTC), αντί μετά να δείξουν 00:00:00 και να αρχίσουν να μετρούν τον χρόνο στο 2017, έδειξαν 23:59:60. Αυτό έγινε προκειμένου να αντισταθμισθεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.

Το πρόβλημα πηγάζει από το ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: η παραδοσιακή αστρονομική που βασίζεται στην περιστροφή της Γης και η πιο σύγχρονη που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας. Καθώς -λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα- σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας, δημιουργείται σταδιακά μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    

 

Απόψεις

# Δήμος, φορείς και κάτοικοι της περιοχής των Οινοφύτων διατράνωσαν με τον πλέον καθαρό τρόπο χθες στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την αντίθεσή τους στην...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness