Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. Εάν αυτά υπάρχουν, όλα είναι πιθανά, είπε.

 

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας και εκτίμησε ότι κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών, κάτι που είναι σημαντικό, διότι αυτό λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της. Το ζήτημα είναι πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις, αν η Τουρκία συνεχίσει, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό που είναι η επανέναρξη των επαφών, σημείωσε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως το σημαντικό είναι ότι εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, θα πρέπει να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς

Επανέλαβε πως υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κύπρο και πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις δια ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις, σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι ζήτημα σύνθετο και η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες διαδικασίες και σε αυτόματους μηχανισμούς, σχετικά απλούς και απολιτικοποιημένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο κυρώσεων, διότι αυτός είναι που έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», τόνισε.

 

ΠΗΓΗ: insider.gr