Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω Ελλάδας

Στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας έχει βρεθεί πλέον η κρίση στην Ελλάδα, με τους φόβους για ενδεχόμενη έξοδό της από την ευρωζώνη και την προοπτική δημοψηφίσματος στη χώρα να αποσταθεροποιούν τις χρηματοοικονομικές αγορές σήμερα, χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται κινήσεις πανικού, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν στο ξεκίνημα των συναλλαγών οι ευρωπαϊκές αγορές, με το γερμανικό DAX και το γαλλικό CAC να ανοίγουν με απώλειες 4,4%. Μετά το αρχικό κύμα ρευστοποιήσεων, ωστόσο, οι περισσότερες αγορές ανέκαμψαν. Γύρω στις 12.30 ώρα Ελλάδας, το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη έχανε 3,06%, το Παρίσι 3,18%, το Λονδίνο 1,57%, η Μαδρίτη 3,68% και το Μιλάνο 3,69%.

Στο κόκκινο έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, με τον δείκτη Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο να χάνει 2% στις 20.283,98 μονάδες. Ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάη υποχώρησε 0,4% στις 4.178,56 και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχασε 1,7% to 29.192,67. Ανάλογη ήταν η εικόνα στη Σεούλ, όπου ο δείκτης Kospi έχασε 1,6% στις 2.057,52 ενώ ο S&P/ASX 200 στο χρηματιστήριο του Σίδνευ υποχώρησε 1,8% στις 5.447,80 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ταίβάν, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία.

Ευρέως αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αναταραχή στην Ασία η Guardian, σημειώνοντας ότι πάνω από 35 δισεκ. δολάρια εξανεμίστηκαν από τη χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών σήμερα το πρωί. Την ίδια ώρα, η Wall Street αναμένεται να ανοίξει κατά 1% περίπου χαμηλότερα.

Άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης κατέγραφαν οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων νοτιοευρωπαϊκών μελών της ευρωζώνης - της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Όσο για το ενιαίο νόμισμα, αποδείχθηκε μάλλον ανθεκτικό, επισημαίνει το Reuters. Το ευρώ αντέστρεψε σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές απώλειες βρίσκοντας στήριξη στην παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζα στην αγορά συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του φράγκου. Μετά από πτώση 2% νωρίτερα, πριν από λίγο κινούνταν 0,5% χαμηλότερα στα 1,1102 δολάρια, εντός των διακυμάνσεων του περασμένου μήνα.

«Ακόμα και αν κάπως επιτευχθεί μια συμφωνία, η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις είναι αμφίβολη» δήλωσε ο οικονομολόγος της IHS Global Insight Ρατζίβ Μπισβάς, σύμφωνα με την Guardian.

Πρόσθεσε ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία κατά 0,3% το 2016 λόγω της αναταραχής στο εμπόριο και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονταν 0,8% στα 1.184,20 δολάρια η ουγγιά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ να υποχωρούν 1,4% στα 62,38 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό τριών εβδομάδων.



(ΑΠΕ)


 

    

 

Απόψεις

ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣΔρ. Οικον/γος-π. Πανεπ/κός-Συγγραφέαςa.frontistis@gmail.com19/4/24      Πήρα αφορμή γι’ αυτό το άρθρο από ένα αντίστοιχο του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness