Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης: Σε τρεις μήνες το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού

 Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλησίασαν σε μια συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, με ορίζοντα να είναι έτοιμα σε περίπου τρεις μήνες, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των διεθνών ταξιδίων, ζητώντας παράλληλα αυστηρότερα εμπόδια στις εξαγωγές δόσεων των εμβολιαστικών σκευασμάτων από την ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης κορυφής την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της σχετικά με τα πιστοποιητικά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών που θα επέφερε ένα τέτοιο πιστοποιητικό.
Η σύγκλιση μεταξύ των ηγετών έρχεται καθώς οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στο μπλοκ των "27", μεταξύ αυτών και η ελληνική, οι οποίες υπέστησαν τις πιο απότομες μειώσεις τουριστικών ροών πέρυσι, είναι αποφασισμένες να ανοίξουν τις "θύρες" τους σε ανθρώπους που θα έχουν εμβολιαστεί. Άλλες χώρες, ωστόσο, αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις, επικαλούμενες την έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς και τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χορήγηση ειδικών προνομίων σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, τα οποία θα στερούνται άλλες.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα και πάλι με πηγές του Bloomberg.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός υποστηρικτής της ιδέας, προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ δεν δημιουργήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, είναι πιθανό στη θέση της να το πράξει κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας στο φύλλο του Σαββάτου 27 - Κυριακής 28­ Φεβρουαρίου

 

 

 

 

    

randomness