Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Διακήρυξη των Αθηνών δείχνει τον τρόπο που δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την πανδημία

Η Διακήρυξη των Αθηνών δείχνει τον τρόπο που δημοκρατικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν την πανδημία, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 130ης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας.

Κατά την Υπουργική Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, εκδόθηκε «η Διακήρυξη των Αθηνών, που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην περίοδο της πανδημίας».

Η Διακήρυξη των Αθηνών συμπίπτει μάλιστα χρονικά με την επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

«Η στενόμυαλη προσέγγιση ορισμένων κρατών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών δε μας οδήγησαν στην απόλυτη ομοφωνία», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην Ουγγαρία, η οποία τελικά δεν έδωσε συναίνεση και δεν ήταν εφική η ομοφωνία των 47 κρατών μελών του ΣτΕ.

«Όμως αυτό δε μειώνει σε καμία περίπτωση τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών, η οποία υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών και αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανωμένες δημοκρατικά κοινωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πανδημίες», σημείωσε. «Με μέτρα που πρέπει να έχουν το χαρακτήρα της αναλογικότητας, κάτω από διαρκή επανεξέταση και με μετρα που θα πρέπει να έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Παράλληλα, σημείσωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υιοθετήθηκε το Παρατηρητήριο για τη μελέτη της Ιστορίας, «ένας ανεξάρτητος οργανισμός που θα επιβλέπει ή θα συνδράμει τα κράτη μέλη που θέλουν να παραπέμψουν τα θέματα για τη διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία τους, όχι για να αλλοιώσουν τη φύση της ιστορίας, γιατί η ιστορική μας γνώση μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ισχυροί για το παρελθόν και για το μέλλον, αλλά να βγάλουμε τα στοιχεία τα οποία μπορούν να δημιουργούν εντάσης στο μέλλον».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε επιτυχημένη την 130η σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα που είχε την προεδρία, προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας τους νέους τρόπους επικοινωνίας.

Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουμε μια ψηφιακή προεδρία, η οποία κατάφερε μέχρι τώρα να κάνει περίπου πάνω από 100 ψηφιακές εκδηλώσεις, προσέθεσε και κατέληξε στο να υιοθετηθούν πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της ΕΣΔΑ, με κεντρική ομιλήτρια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης γιορτάζει σήμερα τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και επιλέξαμε να κάνουμε την εορτή αυτή εδώ στην Αθήνα της Δημοκρατίας, η οποία έχει δείξει σταθερή εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.

Το πρωί, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην επιτροπή των υπουργών, παρουσίασε τα διλήμματα που μια σύγχρονη δημοκρατική κυβέρνηση και ένας σύγχρονος δημοκράτης κυβερνήτης μπορεί να αντιμετωπίζει, έχοντας να επιβάλει για την προστασία της δημόσιας υγείας περιοριστικά μέτρα.

«Σήμερα το απόγευμα θα ακούσουμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα ξεδιπλώσει τις δικές της, αλλά και τις πανεθνικές μας αρχές, απέναντι σ' αυτό που χαρακτηρίζει την ψυχή της Ευρώπης, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι αρχές και οι αξίες της», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε, τέλος, πως οι υπουργοί των 47 κρατών μελών του ΣτΕ εκπροσωπούσαν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες «που ζητάνε από εμάς δημοκρατική απάντηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενίσχυση των δομών του κράτους δικαίου, γιατί η Ευρώπη είναι ένα σύνολο αξιών, δεν είναι μόνο ένας οικονομικός χώρος, δεν είναι μια γεωγραφική έννοια».

 

Μ. Μπούριτς: Θέσατε υψηλά στάνταρ για τις επόμενες ψηφιακές προεδρίες

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς συνεχάρη την ελληνική προεδρία του ΣτΕ για την εξαιρετική διοργάνωση, την πρώτη στην ιστορία του θεσμού που οργανώνεται ψηφιακά και τόνισε πως η παρουσία των επικεφαλής των θεσμών του ΣτΕ στην Αθήνα, παρά τις σημαντικές δυσκολίες στη μετακίνηση λόγω κορονοϊού, δείχνει την εκτίμησή τους για τη διεξαγωγή της ελληνικής προεδρίας.

«Θέσατε υψηλά στάνταρ για την επόμενη ή τις επόμενες προεδρίες που θα διοργανωθούν με παρόμοιο τρόπο» λόγω της πανδημίας, επισήμανε η γενική γραμματέας.

Η κα Μπούριτς υπογράμμισε πως οι σημαντικότεροι στόχοι, που είχαν τεθεί όταν ξεκινούσε η ελληνική προεδρία, έχουν επιτευχθεί και έχουν σταλεί τα απαραίτητα μηνύματα, δηλαδή η προστασία της δημόσιας υγείας, με σεβασμό παράλληλα των αξιών που πρεσβεύει το ΣτΕ: η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν είναι σύμπτωση ότι γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την υπογραφή της ΕΣΔΑ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, η οποία ιστορικά έχει εμπνεύεσει δημοκρατικά ιδεώδη στην Ευρώπη και στον κόσμο», ανέφερε.

Κατά την περίοδο της πανδημίας η Σύνοδος του ΣτΕ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, συμπλήρωσε η κα Μπούριτς, καθώς λειτουργεί σαν πυξίδα για τη διατήρηση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η πανδημία μας έδειξε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε συγκεκριμένες ελευθερίες δεδομένες», επισήμανε.

Το ΣτΕ είναι εδώ για να υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι τα έκτακτη μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να είναι «αναλογικά, περιορισμένα χρονικά και να χωρίς να δημιουργούν διακρίσεις» και να προστατεύσει την «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική της Ευρώπης».

Στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας, η οποία ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου, θα διοργανωθεί αύριο διάσκεψη των υπουργών Αθλητισμού και την ερχόμενη εβδομάδα των υπουργών δικαιοσύνης. 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness