Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αλ. Τσίπρας: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια

Με 190 "ναι" υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.
Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ "παρών" δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.
Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία
Με την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από την Ολομέλεια, ένταση και διαξιφισμούς, ξεκίνησε η συζήτηση για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή για τα πολιτικώς εκτιθέμενα πρόσωπα.
Προηγήθηκε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε ρεσιτάλ υποκρισίας και λαϊκισμού την κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες από πολιτικά κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «περί δήθεν συγκάλυψης διακίνησης μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής» όπως είπε.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε ότι η συζητούμενη διάταξη αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, είναι στοχευμένη στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και καλύπτει όλα τα κενά που είχαν διαπιστωθεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε μπορούσαν να καλύψουν.
«Η αποσαφήνιση του όρου "εξωχώρια εταιρεία", η επέκταση της απαγόρευσης σε παρένθετα πρόσωπα, διαλύει την ασάφεια που υπήρχε στη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι να αθωώνονται στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «δεν υπάρχει θέμα απαλλαγής γιατί όσοι διατηρούν σήμερα εξωχωρια εταιρεία, δε μπορούν να τύχουν οποιουδήποτε ευργετήματος. Η απαγόρευση είναι γενική και καθολική και στοχεύει στην προστασία της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, έναντι της Κοινής Γνώμης».
«Η προτεινόμενη διάταξη είναι προτιμότερη από το προηγούμενο καθεστώς που ήταν δυσερφάμοστο έως ανεφάρμοστο και αποτελεί κοινωνικό αίτημα σε περίοδο κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και σημείωσε ότι, είναι «δύσκολο ο πολιτικός που συμβάλλει στη λειτουργία μιας δυσβάσταχτης φορολογίας να προσφεύγει σε καθεστώτα πιο ευνοϊκά».
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε, κατά την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας κατατηγόρησε την κυβέρνηση, «ότι κατά τρόπο πονηρό δήθεν κατ' απαίτηση της εναρμόνισης με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO και σε μνημονιακές ρυθμίσεις φέρνει διάταξη η οποία στην πραγματικότητα, περιορίζει τη δυνατότητα αυστηροποίησης του πλαισίου».
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «κατά το διάστημα που ίσχυσε η διάταξη, οι οποιαδήποτε παρανομήσαντες έχουν πετύχει την απαλλαγή τους».
«Ενώπιον της κατακραυγής, η κυβέρνηση εισάγει μια διάταξη αυστηρή, αντισυνταγματική εναντίον του ευρωπαϊκού δικαίου και ανεφάρμοστη. Εμπαίζετε την αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Δένδιας, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση.
Στη συνέχεια τα πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο καταλόγισαν στην κυβέρνηση ένοχη και ύποπτη στάση, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έκαναν λόγο για υποκρισία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την κατάθεση αίτησης για ονομαστική ψηφοφορία του κόμματός του ενώ επέκρινε την αποχώρηση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αποχώρηση της ΝΔ δεν είναι λύση. Σημαίνει ενοχή και αποφυγή για να γίνει συζήτηση σε ένα μείζον ζήτημα που ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι στοιχείο της κρίσης και της διαφθοράς που έφεραν την Ελλάδα εδώ όπου βρίσκεται σήμερα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπάθησε να εξαπατήσει τη Βουλή φέρνοντας μια «πονηρή και ενοχή ρύθμιση» και προσέθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες για αυτό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, μίλησε για «γενικευμένη υποκρισία και λαϊκισμό», τόσο της κυβέρνησης όσο και των κομμάτων που έχουν σημαντικότατες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επεσήμανε ότι η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κρίνεται από τον ελληνικό λαό και προσέθεσε ότι η υποκρισία περισσεύει για αυτούς που αμφισβητούν ότι είναι πράγματι προαπαιτούμενο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης έκανε λόγο για «πολιτική απάτη που αποκαλύφθηκε» τόσο της κυβέρνησης, όπως είπε, που έφερε τη σκανδαλώδη ρύθμιση όσο και της ΝΔ, που είναι «βουτηγμένη στα σκάνδαλα της πολιτικής διαφθοράς». «Δεν θα μπούμε σε δικολαβικά παιχνίδια», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, καταλογίζοντας υποκρισία στη ΝΔ για την αποχώρησή της από τη συζήτηση και στην κυβέρνηση ότι αποδεικνύει πως η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται τίμια αλλά δεν είναι τίμια. «Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε συνθήκες κυριαρχίας του καπιταλισμού και του κεφαλαίου μπορεί να αντιμετωπίζουμε τη σήψη και τη διαφθορά. Παρά τις επιφυλάξεις μας, όμως, θα την ψηφίσουμε», κατέληξε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς τόνισε ότι η προηγούμενη διάταξη δεν ήταν ούτε ηθική ούτε έντιμη ενώ εξέφρασε έντονες ενστάσεις και για τη σημερινή τροπολογία που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, είναι άδικη ενώ την ίδια στιγμή αίρει το αξιόποινο αδίκημα όσων τυχών αποκαλυφθούν.

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ το έβαλε στα πόδια
«Να τελειώνει αυτό το παραμύθι. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δεν μας κρατάει κανένας στο τσεπάκι του. Γιατί δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες, δεν είναι τα δικά μας στελέχη στα Panama Papers, ούτε στα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε τα pay rolls της Siemens και των πολυεθνικών που κατέστρεψαν τη χώρα και υποθήκευσαν το μέλλον του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια φορτισμένη παρέμβαση, λίγο νωρίτερα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας.
«Είμαστε εδώ με το μέτωπο καθαρό, δίνουμε έναν έντιμο αγώνα προκειμένου μέρα με την ημέρα να επανακτήσουμε το "ύψος" για τον ελληνικό λαό, έναν έντιμο αγώνα για την έξοδο από τις συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Και αυτόν τον έντιμο αγώνα θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας και ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλεί η κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αποφάσισε να πάρει τον λόγο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας διότι είδε να εκτυλίσσονται στην Ολομέλεια της Βουλής για μια ακόμη φορά «κωμικοτραγικές σκηνές, όπως αυτή της αποχώρησης της ΝΔ».
«Θα περίμενε κανείς ότι σήμερα η ΝΔ θα ερχόταν σε αυτή την αίθουσα για να κατακεραυνώσει την κυβέρνηση, όπως έκανε τις τρεις τελευταίες ημέρες, αφότου ένα πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας, ανακάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο όμως που δεν είχε τη δυνατότητα η ΝΔ και κανένας άλλος να ανακαλύψει, διότι είπαν ότι ήταν στις 7.500 σελίδες του νομοσχεδίου», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «πράγματι ήταν πολλές οι σελίδες του νομοσχεδίου, αλλά δεν ήταν 7.500 σελίδες. Ήταν 280 οι σελίδες του νομοσχεδίου».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αρχική διάταξη που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο ήταν γνωστή από τον Οκτώβριο στα κόμματα. Επισήμανε, επίσης, ότι η ΝΔ καλούσε την κυβέρνηση επί δύο 24ωρα να έρθει στη Βουλή και όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να έρθει στη Βουλή, «για να δούνε όλοι πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και για να καταλάβει ο ελληνικός λαός αυτή την επικοινωνιακή αθλιότητα που παίζεται όλες αυτές τις ημέρες, η ΝΔ το έβαλε στα πόδια».
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όλα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν μια στρατηγική αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παράξει πολιτικό αντίλογο σοβαρό- να ασκήσει κριτική, αλλά ο πολιτικός της λόγος να έχει ειρμό, με αρχή, μέση και τέλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι η ΝΔ πάσχει από ογκώδες στρατηγικό αδιέξοδο, «μιλάνε για μεταρρυθμίσεις, καμώνονται τους μεταρρυθμιστές, όμως δεν έχουν να προτείνουν καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση, εκτός αν οι μεταρρυθμίσεις είναι οι περικοπές μισθών, συντάξεων και οι απολύσεις».
Παριστάνουν τους εχθρούς του λαϊκισμού, αλλά βασίζουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική και στρατηγική στον πιο ακραίο λαϊκισμό, είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε ότι ο πολιτικός λόγος του κ. Μητσοτάκη είναι βασισμένος σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, «στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της διαπλοκής και του κίτρινου Τύπου».
«Πάει πολύ να κατηγορεί το κόμμα εκείνο, που ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει λίστα που να μην είναι το όνομα του κ. Παπασταύρου μέσα, να κατηγορεί για τις off shore την Αριστερά και για παραθυράκια για τις off shore την Αριστερά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να αφήσει μια τέτοια πρόκληση αναπάντητη.
Αναφερόμενος στην αρχική διάταξη που ψηφίστηκε στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν διάταξη που προέβλεπε με σαφήνεια, ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, σε ποιες χώρες απαγορευόταν να έχει οποιαδήποτε επαγγελματική συναλλαγή κάθε πολιτικό πρόσωπο. «Ρυθμίζαμε με βάση της συστάσεις της GRECO», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η διάταξη του 2010 ήταν παντελώς έωλη, στον βαθμό που δεν διευκρινίζονταν ποιες ήταν αυτές οι χώρες και κατέληγε, με μαθηματική ακρίβεια, σε συνεχείς αθωώσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα προηγούμενα 24ωρα σηκώθηκε από την αντιπολίτευση κουρνιαχτός και με τη συνεπικουρία γνωστών μέσων ενημέρωσης έγινε διαστρέβλωση και προπαγάνδα για την ηθική υπόσταση της κυβέρνησης. «Αυτή είναι μια απαράδεκτη τακτική», είπε και τόνισε ότι αν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ότι με τον τρόπο αυτό έχουν επιλέξει να βρίσκονται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος και να κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. «Ποιος κερδίζει από την προπαγάνδα "όλοι οι ίδιοι είναι"; Η λογική ότι όλοι είναι μέσα σε αυτό το βούρκο. Δεν μπορούσε λοιπόν αυτό να μείνει αναπάντητο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «σήμερα η κυβέρνηση, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά, που δημιούργησαν όλες αυτές τις ημέρες οι θιασώτες του λαϊκισμού, καμία σκιά πάνω από το πολιτικό σύστημα και καμία σκιά πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δίνει μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση και την πάταξη της διαπλοκής, φέρνει μια διάταξη η οποία είναι βελτιστοποίηση της προηγούμενης ρύθμισης».
«Το κάνουμε πράγματι με απόλυτο τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός για την τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και συνέχισε: «κάποιοι θα πουν ότι το κάνουμε με τρόπο υπερβολικό. Αλλά μόνο με τρόπο υπερβολικό μπορεί κανείς να απαντήσει στη λάσπη και στη χυδαιότητα».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της διάταξης, είπε ότι κανένας πολιτικός δεν θα έχει το δικαίωμα συμμετοχής σε εταιρεία, όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες, εξωχώριες, αλλά σε καμία εταιρεία στο εξωτερικό, οπουδήποτε στον κόσμο, είτε έχει προνομιακό φορολογικό συντελεστή είτε όχι, είτε είναι στη μαύρη λίστα είτε δεν είναι, «γιατί δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ως κυβέρνηση, άλλη μια πληγή».
«Όποιος εκτίθεται στην πολιτική , ασκών εξουσία, είτε είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ας έχει τις δραστηριότητες του για όσο εκτίθεται στα κοινά, μόνο εντός της επικράτειας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτά είναι καθαρά λόγια και ο καθένας ας έρθει αντιμέτωπος με τα ευθύνες του. «Το ερώτημα είναι γιατί αποχώρησε η ΝΔ; Δύο είναι πιθανές αιτίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες κατά την ονομαστική ψηφοφορία, οι οποίες θα τους εξέθεταν, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού».

Οξεία αντιπαράθεση Στ. Θεοδωράκη- Αλ. Τσίπρα
Σε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Ποταμιού -στην οποία παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη για συκοφαντία- οδήγησε η αναφορά του τελευταίου περί ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα «ανθρώπων του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν «κατακλέψει πολιτικό χρήμα».
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεοδωράκης μετά τον πρωθυπουργό, ώστε να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι "όποτε λείπει ο κ. Μητσοτάκης τον αναπληρώνει εκείνος", είπε: «Επειδή μας προκαλείτε, σας λέω ότι το Ποτάμι δεν χρειάζεται κακά δάνεια. Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αναπληρώνουμε τους παλιούς, εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν κατακλέψει πολιτικό χρήμα».
Κατόπιν αυτού παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «συκοφαντία» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, ειδικώς καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να επανέλθει και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ως ειπωμένα εν τη ρύμη του λόγου.
«Δόθηκε η δυνατότητα στον πρόεδρο του Ποταμιού να παραδεχθεί ότι εν τη ρύμη του λόγου του είπε μια κουβέντα παραπάνω. Είπε ότι στελέχη που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταδικαστεί γιατί έκλεψαν δημόσιο χρήμα και είναι και υπουργοί. Αυτό είναι συκοφαντία, και ενώ του δόθηκε η δυνατότητα να αιτιολογήσει πως ότι είπε το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, επιβεβαίωσε τη συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας προσέθεσε απευθείας προς τον κ. Θεοδωράκη: «Κατόπιν αυτού, λυπάμαι πάρα πολύ για σας».

Φ. Γεννηματά: Σε άτακτη υποχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποδεχόμενη ουσιαστικά τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της αρχικής της διάταξης για τις off shore, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά, λίγη ώρα μετά την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι διορθωτικές τροπολογίες δεν ακύρωσαν την βλάβη που προκάλεσε στο δημόσιο συμφέρον η προηγούμενη ρύθμιση. «Βέβαια δεν απήντησαν στο ερώτημα ποιους προστατεύουν με την αποποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες», σημείωσε, ενώ εξήγησε την τελική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη ψηφοφορία:
«Με την αποφασιστική της στάση σήμερα στη Βουλή, ανάγκασε την κυβέρνηση σε νέες διορθωτικές ρυθμίσεις. Ακυρώσαμε την προσπάθειά της να αθωώσει όσους παρανόμησαν και να νομοθετήσει μεταβατική διάταξη για να "τακτοποιηθούν" οι κάτοχοι offshore. Ψηφίσαμε την τελική διάταξη όπως διαμορφώθηκε, με τις αναγκαίες πολιτικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, η οποία παραμένει αμφίβολη», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και άφησε αιχμές για τη αποχώρηση της ΝΔ.
«Δεν φύγαμε, δεν φυγομαχήσαμε. Με την στάση μας μέσα στη Βουλή, δώσαμε μάχη για να διασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε».
Η Φώφη Γεννηματά κατέληξε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ευρισκόμενη σε πανικό και πως η ευθύνη της και των υπουργών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την αρχική διάταξη-σκάνδαλο παραμένει ακόμα.

Π. Καμμένος: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση
«Αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», τόνισε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτηση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ, παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση.
 «Ακούσαμε τον κ. Θεοδωράκη να μιλά για συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Καμένος και σημείωσε: «Όταν δίναμε μάχη για τα υποβρύχια, ήταν ορντινάντζα του Γιάννου Παπαντωνίου». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ ότι «πέρασε διατάξεις που αθώωναν για τα υποβρύχια».
«Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να ξεχωρίσει από το καθεστώς Σαμαρά-Βενιζέλου, θα έπρεπε να σταματήσει την υπεράσπιση Παπασταύρου» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ο λαός ξέρει ποιοι έχουν την ταμπέλα της SIEMENS, αντί να παίζουν με την εθνική Ελλάδος», είπε ο Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι «είναι υποχρέωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να ξανανοίξουν οι υποθέσεις και να καταλογιστούν, όχι μόνο οι ποινικές, αλλά και οι αστικές και οι πολιτικές ευθύνες».
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έστειλε 18 υποθέσεις αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων στον εισαγγελέα.
«Είναι η πρώτη φορά που προφυλακίζονται έμποροι όπλων και καταλογίζονται χρήματα σε εταιρείες», ανέφερε ο κ. Καμμένος και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, «ακόμη και αναδρομικά», ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για τον πολιτικό κόσμο. «Γίνεται και με 200 ψήφους», είπε χαρακτηριστικά.

Β. Λεβέντης: Φωτογραφική και εκδικητική κατά της οικογένειας Μητσοτάκη η διάταξη για τις offshore
Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και προβλέπει την γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες είναι φωτογραφική και εκδικητική, κατά του πολιτικού της αντιπάλου, του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παράλληλα, καταλόγισε στην κυβέρνηση αστοχία, σημειώνοντας ότι φέρνει σήμερα μια ρύθμιση που απαγορεύει τα πάντα, όταν πριν τρεις μέρες έφερε και ψήφισε μια διάταξη που επέτρεπε στα πολιτικά πρόσωπα να έχουν off shore εταιρεία, ενώ εκτίμησε ότι θα καταπέσει στην ΕΕ.
«Η ένταση που προξενείτε δεν είναι οιωνός καλών εξελίξεων, και πλανάστε ή είστε αφελείς αν πιστεύετε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η χώρα βοηθιέται.
Η διάταξη αυτή που φέρατε σήμερα είναι φωτογραφική για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε:
«Δεν είναι ωραίο να ψηφίζονται στη Βουλή εκδικητικοί νόμοι. Αν έχετε επιχειρήματα εξοντώστε τον πολιτικό σας αντίπαλο με άλλο τρόπο. Ηρωοποιείτε τον κ. Μητσοτάκη με αυτή τη διάταξη.
Το πολιτικό σύστημα σήμερα χρειάζεται συναίνεση. Συναίνεση όμως δε μπορεί να υπάρξει κάνοντας διατάξεις για να έχουν πρόβλημα οι πολιτικοί αντίπαλοι».
«Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Δεν είναι συνταγή η όξυνση και το να κάνετε φωτογραφικές εκδικητικές διατάξεις για τους αντιπάλους σας. Αυτά δείχνουν μικρότητα.
Ούτε μπορείτε την μια μέρα να αθωώνεται και την άλλη να απαγορεύεται», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ)

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...