Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Aλ. Τσίπρας: Το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι πέρυσι πιστέψαν στις εξαγγελίες τους ότι νικήσανε τον κορονοϊό

H κοινωνική διάσταση της υγείας με φόντο την επόμενη μέρα της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που πραγματοποίησαν σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον καθηγητή Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα και συντονιστή τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» που διοργάνωσαν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και η ιστοσελίδα ygeiamou.gr.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη της πανδημίας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για δύο ξεχωριστές φάσεις, η πρώτη από την έναρξη της πανδημίας τον προηγούμενο Μάρτη μέχρι τον Οκτώβριο και τη δεύτερη, από το φθινόπωρο και μετά. Όπως είπε, «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι αρχικά η εξέλιξη ήταν «εξαιρετικά καλή» γιατί δεν είχε εισαχθεί ο ιός στην κοινότητα, καθώς και υπήρχε και «έντονη ανησυχία» στον κόσμο, αντίθετα με τη δεύτερη. Και υποστήριξε ότι το περιθώριο που έδωσε η πρώτη εξέλιξη έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί καλύτερα, πρώτα απ' όλα για την καλύτερη οργάνωση του ανοίγματος του τουρισμού, δηλαδή, όπως είπε, να γίνουν αυτά που έγιναν τώρα με το πιστοποιητικό και τα τεστ.

«Το λάθος της κυβέρνησης ήταν ότι πέρυσι πίστεψαν στις εξαγγελίες τους ότι νικήσανε τον κορονοϊό, ότι δε θα έχουμε δεύτερο κύμα» δήλωσε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική για τις ελλείψεις της κυβέρνησης όσον αφορά την προετοιμασία του ΕΣΥ, την επιδημιολογική επιτήρηση, την αποτροπή συγκέντρωσης πληθυσμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς με περισσότερα δρομολόγια ή την πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι συνολικά, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες "έβαλε πλάτη" στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με τους περιορισμούς των ελευθεριών και την ανάγκη εμβολιασμού, ενώ σε επί μέρους θέματα άσκησε εποικοδομητική κριτική.

Ο κ. Γεροτζιάφας, από την πλευρά του, τόνισε ότι «η πανδημία δεν τελείωσε» και πως είναι σημαντικό «τους επόμενους τρεις μήνες να οργανώσουμε την περίθαλψη έτσι ώστε να μη επαναληφθούν οι συνέπειες στα επόμενα κύματα».

Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως η ανάκαμψη θα πρέπει να «συμπεριλάβει ισότιμα όλους», ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες που έχουν υποστεί "πληγές". Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υπάρξει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση «όλων των εργαλείων» χωρίς ταμπού, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση "εμμονική" σε αυτό το ζήτημα.

Επίσης, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι αποτελεί μία πρόκληση καθώς περιλαμβάνει αρκετά λεφτά και εξήγησε πως αυτό που έχει σημασία είναι πού θα πάνε αυτά τα χρήματα, εάν θα χρησιμοποιηθούν για την επούλωση των πληγών και την ανάπτυξη με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ή «θα πάνε σε κάποια μεγάλα σχήματα για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χωρίς να αφήσουν μια σημαντική απόδοση στην οικονομία και την κοινωνία».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην ΕΕ για αποτυχία στην καμπάνια του εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι ενώ ορθώς ανέλαβε να εκπροσωπήσει όλα τα κράτη-μέλη προκειμένου να ξεκινήσουν όλοι με την ίδια ταχύτητα, ταυτόχρονα λειτούργησε «προστατευτικά» ως προς τα «συμφέροντα συγκεκριμένων εταιριών». Το ίδιο, σημείωσε, συνέβη και με την άρση της πατέντας των εμβολίων, κάνοντας λόγο για μια στρατηγική που είναι και «ηθικά προβλητική» και αναποτελεσματική.

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ
 
 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness