Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Aλ. Τσίπρας: Θετική εξέλιξη για το Νότο οι προτάσεις της Επιτροπής

Ως “ θετική εξέλιξη” χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχωρεί αυτήν την ώρα στην τηλεόραση του Alpha, προειδοποιώνοντας παράλληλα ότι “ δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε”. Όπως είπε, από την “ εμπειρία” του στις Συνόδους Κορυφής, “ δεν είναι εύκολο” να καταλήξουν οι “ 27” σε αποφάσεις “ κοινής αποδοχής”.

Σε γενικές γραμμές, όμως, είπε, οι προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν “ θετική εξέλιξη” κυρίως για το Νότο της ΕΕ, καθώς μπορεί να μην έχει το μέγεθος που ζητούσαν οι χώρες του Νότου που έφτανε στο 1,5 τρισ. αλλά διατηρεί κάποια “ ποιοτικά στοιχεία” των διεκδικήσεων. Αυτά, εξήγησε, αφορούν την αμοιβαιοποίηση “ κάποιου είδους” χρέους, τον καταμερισμό με βάση τις ανάγκες και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού που αποτελεί “ πάγια δικδίκηση των προοδευτικών δυνάμεων και του Νότου”.

Επιπλέον, επισήμανε πως σημαντικό είναι ότι το “ σκληρό ευρωπαϊκό ιερατείο” και η “ σκκληροτράχηλη της οικονομικής ορθοδοξίας” Γερμανία συνειδητοποίησε ότι κρύβεται ένας “ συστημικός κινδύνος” από τη διόγκωση του χρέους στην Ιταλία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη “ διάσπαση” της ΕΕ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, “ Μένουμε Όρθιοι 2” σε σχέση με αυτό της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για “ πλήρη σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων”, τονίζοντας ότι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη της εργασίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας “ σήμερα και όχι αύριο που θα είναι αργά”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

 

 

   

Απόψεις

randomness