Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αναδρομικά από τον Οκτώβριο οι αυξήσεις σε δύο κατηγορίες συνταξιούχων

Aναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 θα αποδοθούν στους συνταξιούχους οι αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις σύμφωνα με ρεπορταζ της ΕΡΤ. Εντός Ιανουαρίου θα ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.
Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την κατάργηση των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Σ.τ.Ε καθώς και από την αλλαγή στους συντελεστές υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Τα βλέμματα στρέφονται και στην κρίσιμη δίκη της Παρασκευής στο Σ.τ.Ε, η οποία θα κρίνει την συνταγματικότητα περικοπών που έγιναν το 2012 στους συνταξιούχους. Πάντως μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας, με το οποίο θα αποδοθούν αυξήσεις αναδρομικές σε δύο κατηγορίες συνταξιούχων.
Η πρώτη κατηγορία, αφορά όσους είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, άνω των 1.300 ευρώ και υπέστησαν σημαντικές περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, που έφτασαν και στο 50% και τώρα θα πάρουν αναδρομικά τα χρήματά τους έως την έκδοση της σχετικής απόφασης. Τα αναδρομικά, προγραμματίζεται να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Απρίλιο και μετά και τα ποσά μπορεί να φτάσουν και στα 190 ευρώ το μήνα.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις κύριες συντάξεις και αυξήσεις περιμένουν όσοι έχουν βγει στη σύνταξη με περισσότερα από 33 χρόνια ασφάλισης, καθώς θα αλλάξουν οι συντελεστές αναπλήρωσης.

Νέα πάγια ρύθμιση για τους οφειλέτες
Μέσα στον μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση που θα επιτρέψει στους οφειλέτες της εφορίας να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε 24  δόσεις. Αφορά σε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που προέρχονται από Φ.Π.Α, Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Για τις έκτακτες περιπτώσεις, όπως φόρος κληρονομιάς και πρόστιμα θα επιτρέπεται η τακτοποίηση και σε έως 48 δόσεις.
Ταυτόχρονα, προωθείται η διαγραφή οφειλών για ποσά έως 10 ευρώ.
Αυτό που απασχολεί τους φορολογούμενους, είναι το κατά πόσο θα δοθεί η δυνατότητα, σε όσους στο μεσοδιάστημα επιλέξουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με την υφιστάμενη ρύθμιση των 12 δόσεων, να κάνουν την μεταφορά και να αυξήσουν για το ίδιο χρέος τις δόσεις από 12 σε 24. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να τους διευκολύνει.

   

randomness