Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανοίγει πλατφόρμα έκδοσης πιστοποιητικού για τους εμβολιασθέντες σε τρίτες χώρες

Ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα χορηγεί ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού και σε πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί για την προστασία από τον κορωνοϊό σε τρίτες χώρες, δηλαδή σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δοθεί σε λειτουργία τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου θα ορίζει πλέγμα αυστηρών προϋποθέσεων υπό τις οποίες θα μπορούν οι εμβολιασμένοι σε τρίτες χώρες να εκδίδουν ευρωπαϊκό πιστοποιητικό μέσω της νέας πλατφόρμας.

Για το ζήτημα της μη αναγνώρισης πιστοποιητικών εμβολιασμών από τρίτες χώρες από την εφαρμογή ελέγχου ρωτήθηκε σήμερα Δευτέρα στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν απλά να επιδεικνύουν το έγχαρτο πιστοποιητικό.

Να σημειωθεί ότι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν ήδη ενταχθεί και τρίτες χώρες και συγκεκριμένα οι: Αλβανία, Ανδόρα, Ελβετία, Φερόες Νήσοι, Ισραήλ, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαρόκο, Μονακό, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Άγιος Μαρίνος, Τουρκία, Δημοκρατία της Ουκρανίας, Bατικανό και Ηνωμένο Βασίλειο πλην της Σκωτίας.

Πρακτικά, δηλαδή, σήμερα και η Ελλάδα αποδέχεται πιστοποιητικά, ενώ άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, δεν έχουν απαραιτήτως ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό. (Η Νέα Υόρκη π.χ.) έχει.

Για τις υπόλοιπες τρίτες χώρες, λειτουργεί η απλή επίδειξη ενός μη ψηφιακού πιστοποιητικού καθώς έως και σήμερα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή μια παγκόσμια διαλειτουργικότητα.

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα, πάντως, με τον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καταβάλλονται προσπάθειες από την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι συμβατό με τα συστήματα τρίτων χωρών, εκτός της ΕΕ.

Η ισχύουσα οδηγία είναι πως όταν η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι μια τρίτη χώρα εκδίδει πιστοποιητικά σύμφωνα με πρότυπα και συστήματα που είναι διαλειτουργικά με το σύστημα της ΕΕ, η ΕΕ μπορεί να εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας τα πιστοποιητικά αυτά θα γίνονται αποδεκτά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά COVID. Σε πρακτικούς όρους, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας μπορούν να ανταλλάσσονται κλειδιά ψηφιακής υπογραφής μεταξύ των κρατών μελών, ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση των ενωσιακών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID παντού στην ΕΕ.

«Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες για την αποδοχή των αποδεικτικών εμβολιασμού θα είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισχύουν για τους πολίτες της ΕΕ: Τα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ πρέπει να γίνονται αποδεκτά, αλλά οι χώρες της ΕΕ μπορούν να αποφασίσουν ότι θα δεχθούν επίσης εμβόλια εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», επισημαίνεται.

Ως προς τη χορήγηση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι εμβολιάστηκαν σε χώρα εκτός της Ε.Ε., επισημαίνεται ότι μπορούν να ζητήσουν το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID από το κράτος μέλος ιθαγένειας ή κατοικίας τους εάν υπάρχει αξιόπιστο αποδεικτικό εμβολιασμού και εάν το επιτρέπει η δομή του συστήματος υγείας.

ΠΗΓΗ 15MINUTES.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness