Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δηλώσεις για την ψήφο Εμπιστοσύνης

«Αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν να θέσει τέρμα στην εκλογολογία» τονίζει σε συνέντευξή της η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. «Έπρεπε να δοθεί μια απάντηση σε αυτή την απύθμενη ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Από εδώ και πέρα θεωρούμε ότι κάθε άλλη συζήτηση θα είναι εντελώς κατασκευασμένη. Η κυβέρνηση έθεσε τέρμα στην εκλογολογία ορίζοντας πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προεδρική εκλογή, σύμφωνα με το Σύνταγμα» σημειώνει.

Η κ. Βούλτεψη εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν φόβοι για απώλειες» κυβερνητικών βουλευτών στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα κάνουν το καθήκον τους. Προφανώς, είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σε μια τόσο κρίσιμη φάση, που στηρίζεται στη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση, τη διευθέτηση του χρέους, να κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού, να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, να τερματιστεί η ύφεση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πρέπει όλοι μαζί να συνταχθούμε πίσω από έναν σκοπό».

Η κ. Βούλτεψη τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν συνδέει την ψηφοφορία της Τετάρτης με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Η εκλογή του Προέδρου απαιτεί συναίνεση και δεν είναι ανάγκη για τον Πρόεδρο να ψηφίζουν κόμματα τα οποία συμφωνούν ή ανήκουν περίπου στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο, ή κόμματα που συνεργάζονται σε μία κυβέρνηση. Στην εκλογή του Προέδρου ψηφίζουν βουλευτές με βάση τη συνείδησή τους και εκεί θα αντιληφθούν όλοι ότι το συμφέρον της χώρας δεν είναι η διάλυση, αλλά η σύνθεση» σημειώνει η κ. Βούλτεψη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χρησιμοποιεί γι άλλη μια φορά ίδιες εκφράσεις με τη Χρυσή Αυγή». «Για "κατάρρευση" μίλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη λέξη "καταρρέουν" χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή. Για "απονομιμοποιημένη Βουλή" μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για Βουλή που λειτουργεί αντισυνταγματικά έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή» λέει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι ουσιαστικά και τυπικά οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν «με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης. Εμείς κάνουμε τις κινήσεις μας εγκαίρως. Έχουμε δει αυτούς που πρέπει. Έχουμε κουβεντιάσει με αυτούς που πρέπει. Έχουμε θέσει τα θέματα εκεί που έπρεπε. Είναι όλα στο τραπέζι, γνωρίζουν όλοι τι ζητάει η Ελλάδα, η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν πρόκειται να πετάξουμε στη θάλασσα τις θυσίες του ελληνικού λαού για τη φιλοδοξία τού κάθε κομματικού σχηματισμού, που είναι πέντε άτομα, δέκα γνώμες. Έχουν γίνει όλα αυτά και πράγματι εμείς θέλουμε ηρεμία, πολιτική σταθερότητα αυτούς τους κρίσιμους μήνες για να φέρουμε τη χώρα στο λιμάνι. Αν είναι όλες αυτές τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός, όλα αυτά που έχουν τραβήξει όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, να τα πετάξουμε για ένα καπρίτσιο και την επομένη να μην μπορούμε να πάμε στα ATM... Πρέπει να πούμε ότι αυτό επιδιώκεται αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Πάνος Σκουρλέτης

«Ηττοπαθή και αμυντική κίνηση μιας κυβέρνησης που καταρρέει» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν είναι σε θέση να αιφνιδιάσει. Πρόκειται ουσιαστικά για τους τελευταίους σπασμούς μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποσύνθεση και καταρρέει. Κατ΄ουσίαν είναι μια ηττοπαθής, αμυντική κίνηση. Είναι μια μάταιη προσπάθεια να ζητήσει ο κ. Σαμαράς την ανανέωση της εντολής από ένα κοινοβούλιο, το οποίο είναι πολιτικά, ουσιαστικά απονομιμοποιημένο» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών και προσδοκά να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από κάποιους ανεξάρτητους, ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει: «Νομίζω ότι αν επιβεβαιωθεί το νούμερο που λέτε, αυτό που θα προκύψει θα είναι μια ψεύτικη εικόνα και οι εντυπώσεις δεν θα κρατήσουν περισσότερο από όσο το χρονικό διάστημα, που θα χρειαστεί ο πρόεδρος της Βουλής για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης; Ότι κυβερνά κόντρα στο ρεύμα της κοινωνίας. Ζει με έναν μόνιμο εφιάλτη και ο εφιάλτης αυτός είναι η ώρα που θα κριθεί από τον λαό. Δεν μπορεί να πάει πάρα πολύ μακριά».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, αλλά και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής, όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, οι οποίοι ζητούν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει: «Αν υπάρχει μία και πραγματική ανάγκη, αυτή είναι να προκύψουν νέοι και αντιπροσωπευτικοί συσχετισμοί εντός του κοινοβουλίου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μία διαδικασία: με προσφυγή στις κάλπες. Το πρόβλημα της χώρας είναι πρόβλημα πολιτικής. Αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα, η μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει πραγματικά τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του λαού σε μια άθλια οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι υπόλοιπες συζητήσεις είναι αποπροσανατολιστικές και στη δεδομένη στιγμή απλά και μόνο αποσκοπούν στο να διαχυθούν οι ευθύνες αυτών που μας οδήγησαν ως εδώ».

Δημήτρης Καρύδης

"Το τοπίο έπρεπε να καθαρίσει, να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας" τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Ο κ. Καρύδης σημειώνει ότι ο ανττιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος ήταν εμπνευστής της ιδέας. "Ο κ. Βενιζέλος πήγε με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που δεν είχαν σκοπό να παρακάμψουν μια πολιτική πραγματικότητα, αλλά να αλλάξουν την ατζέντα. Να φύγουμε από όλο αυτό το κλίμα εκλογολογίας, προεδρολογίας που έχει κατακλύσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στην οικονομία και σύγχυση στους πολίτες και να πάμε στα θέματα που πρέπει να συζητηθούν επιτέλους".

Ερωτηθείς για την ευθύνη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην καλλιέργεια του κλίματος της εκλογολογίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τονίζει: "Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν τη μικρότερη συνεισφορά σε αυτή την υπόθεση από άλλα στελέχη της κυβέρνησης και σε επίπεδο υπουργών που εν πάση περιπτώσει ενστερνίζονταν όλη αυτή την κατάσταση και τροφοδοτούσαν αυτό το κλίμα. Είδατε ότι και οι τρεις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων, όπως έγιναν την ημέρα που έγιναν, τροφοδότησαν ένα τέτοιο κλίμα. Ακόμη και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων υπουργών το τροφοδότησαν. Η ουσία είναι ότι το τοπίο έπρεπε να καθαρίσει. Να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας, δεν προσφέρει τίποτε. Η χώρα πρέπει να βαδίσει με σταθερότητα και να αλλάξει σελίδα. Αυτό πρέπει να μας απασχολεί και κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει για το επόμενο διάστημα".

Πέτρος Τατσόπουλος

«Η κυβέρνηση θα πάρει στην ψήφο εμπιστοσύνης 154 ψήφους. Ακριβώς όσες έχει. Μπορεί να πάρει και την ψήφο του Αηδόνη. Για την επιβίωσή της ήταν πολύ έξυπνη κίνηση η ψήφος εμπιστοσύνης. Τους μάζεψε όλους στο μαντρί και τους λέει ως το Φεβρουάριο θα κάνουν μόκο...», εκτίμησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα FM", και δήλωσε ότι ο ίδιος θα την καταψηφίσει.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι σίγουρη ότι θα την πάρει. Δεν πάει για να τζογάρει. Το κάνει για να σφίξουν οι κ.... Γιατί και η ψήφος εμπιστοσύνης και η πρόταση μομφής, από την άλλη μεριά, γίνονται πάντοτε για εσωτερική κατανάλωση» ανέφερε ο κ. Τατσόπουλος, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γυρίσω ποτέ. Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προεκλογική ούτε μετεκλογική. Δεν τους πάω, δεν με πάνε και δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Τίποτα!».


H συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη έχει ως εξής:

 

Ερ: Κυρία υπουργέ, αιφνιδίασε η κυβέρνηση με την απόφασή της να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ουδείς το περίμενε. Ποιοι ήταν οι λόγοι;

Aπ: Αυτό που έκανε η κυβέρνηση, ήταν να θέσει τέρμα στην εκλογολογία. Και έθεσε τέρμα στην εκλογολογία, γιατί από εδώ και πέρα θεωρούμε ότι κάθε άλλη συζήτηση θα είναι εντελώς κατασκευασμένη. Έθεσε τέρμα στην εκλογολογία, ορίζοντας πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία για την προεδρική εκλογή, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Από εκεί και πέρα, επειδή σε αυτή τη χώρα πολλά αμφισβητούνται -και η δεδηλωμένη- θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή από την οποία και θα προκύψει η δεδηλωμένη της Βουλής.

Ερ: Διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες ότι η κυβέρνηση θέλει «καθαρό» χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε θα αρχίσει η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μήπως η ψηφοφορία της Τετάρτης είναι και ένα τεστ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας;

Απ: Δεν συνδέουμε αυτή την ψηφοφορία με την εκλογή του Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου απαιτεί συναίνεση και δεν είναι ανάγκη για τον Πρόεδρο να ψηφίζουν κόμματα, τα οποία συμφωνούν ή ανήκουν περίπου στο ίδιο ιδεολογικό στρατόπεδο, ή κόμματα που συνεργάζονται σε μία κυβέρνηση. Στην εκλογή του Προέδρου ψηφίζουν βουλευτές με βάση τη συνείδησή τους και εκεί θα αντιληφθούν όλοι ότι το συμφέρον της χώρας δεν είναι η διάλυση, αλλά η σύνθεση. Έπρεπε να δοθεί μια απάντηση σε αυτή την απύθμενη ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα.

Ερ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβερνηση ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης από μία «απονομιμοποιημένη Βουλή» και κάνει λόγο για μια «κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Δεν εκπλήσσομαι. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί γι άλλη μια φορά ίδιες εκφράσεις με τη Χρυσή Αυγή. Για «κατάρρευση» μίλησαν στον ΣΥΡΙΖΑ, τη λέξη «καταρρέουν» χρησιμοποίησε η Χρυσή Αυγή. Για «απονομιμοποιημένη Βουλή» μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, για Βουλή που λειτουργεί αντισυνταγματικά έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή.

Ερ: Πάντως τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν φωνές, ακόμη και «γαλάζιων» βουλευτών, όπως ο κ. Βλάχος, που ζητούσαν σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας...

Απ: Ο κ. Βλάχος δεν ζήτησε καμιά κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο κ. Βλάχος έλαβε μέρος σε μια συζήτηση περί του τι είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τα έχει ξεκαθαρίσει αυτά τα θέματα. Κατ΄αρχήν, αυτή τη στιγμή έχουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτή την κυβέρνηση, την οποία έχουμε, είναι κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Συνεργάζονται δύο κόμματα που ήταν για πολλά χρόνια αντίπαλα, σε εντελώς διαφορετικά ιδεολογικά στρατόπεδα. Συνεργάζονται όμως και τα κόμματα και τα στελέχη τους και κυρίως οι αρχηγοί τους για το καλό της Ελλάδας.

Ερ: Το τελευταίο διάστημα, όμως, είχαν παρατηρηθεί ανάμεσα στα δύο κόμματα κάποια φαινόμενα αποστασιοποίησης. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα» σήμερα, κάνει λόγο για ένα κυβερνητικό δίδυμο που είχε αρχίσει να έχει τη συμπεριφορά εν δυνάμει αντιπάλων...

Απ: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες. Προφανώς υπάρχουν διαφορές, διαφοροποιήσεις και διαφωνίες. Εμάς μας ενώνει, όμως, αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή. Σήμερα, η χώρα περνά μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους. Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με την τριμερή. Το αγνόησε, όμως, αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση και γενικά η αντιπολίτευση, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Περιμένουμε την τελευταία αξιολόγηση από αυτή τη διαπραγμάτευση για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια των έξι-επτά χρόνων ύφεσης. Το αγνοεί κι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται να ακολουθήσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, το οποίο μπήκε στο τραπέζι από την πρώτη ημέρα στη λογική ότι πρέπει να συζητήσουμε και τη μετά μνημόνιο εποχή, πώς θα βγούμε δηλαδή από την κρίση. Η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα του χρέους δεν έχει καμία άποψη. Μάλλον έχει πολλές διαφορετικές απόψεις, όπως το συνηθίζει. Άλλος λέει να «παγώσει», άλλος λέει να αποσυρθεί, άλλος λέει να διαγραφεί. Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν και τους ανακάλεσε στην τάξη ο κ. Λαφαζάνης ζητώντας τους να μην απομακρύνονται από τις αποφάσεις του κόμματος για να μην δημιουργείται σύγχυση. Άρα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άποψη για το χρέος.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόλις τώρα, ενώ μας λένε ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν, από την επομένη των ευρωεκλογών, ίσως και από την κούνια τους, προχθές αποφάσισαν τη συγκρότηση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συγκρότηση της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Άρα, δεν υπάρχει κάποια διαπραγματευτική τακτική, που μας λένε ότι είναι έτοιμοι. Μας είπαν ότι θα μιλήσουν με οικονομολόγους, με ειδικούς, με εμπειρογνώμονες, θα συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία για το χρέος, θα συγκροτήσουν πλαίσιο δράσης και θα προλειάνουν -λέει- το έδαφος σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προβλήματος. Εμείς, και τα στοιχεία έχουμε και διαπραγματευόμαστε για το χρέος και έχει τεθεί παντού αυτό το θέμα και έχει ήδη αποφασιστεί εδώ και δύο χρόνια ότι θα γίνει και έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνεται με τους ειδικούς και λέει ότι τώρα θα προλειάνει το έδαφος. Έλεος. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πια.

Ερ: Μιας και μιλάμε για το χρέος, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά θα έλεγα άτυπα. Ουσιαστικά και τυπικά πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;

Απ: Με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Ερ: Άρα, ουσιαστικά, πριν από τον Δεκέμβριο;

Απ: Εμείς κάνουμε τις κινήσεις μας εγκαίρως. Έχουμε δει αυτούς που πρέπει. Έχουμε κουβεντιάσει με αυτούς που πρέπει. Έχουμε θέσει τα θέματα εκεί που έπρεπε. Είναι όλα στο τραπέζι, γνωρίζουν όλοι τι ζητάει η Ελλάδα, η οποία έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια. Δεν πρόκειται να πετάξουμε στη θάλασσα τις θυσίες του ελληνικού λαού για τη φιλοδοξία του κάθε κομματικού σχηματισμού που είναι πέντε άτομα, δέκα γνώμες. Έχουν γίνει όλα αυτά και πράγματι εμείς θέλουμε ηρεμία, πολιτική σταθερότητα αυτούς τους κρίσιμους μήνες για να φέρουμε τη χώρα στο λιμάνι. Αν είναι όλες αυτές τις θυσίες, που έκανε ο ελληνικός λαός, όλα αυτά που έχουν τραβήξει όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, να τα πετάξουμε για ένα καπρίτσιο και την επομένη να μην μπορούμε να πάμε στα ATM... Πρέπει να πούμε ότι αυτό επιδιώκεται αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ερ: Η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών. Υπάρχει η προσδοκία ότι κατά την ψηφοφορία θα συνταχθούν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές; Υπάρχουν φόβοι για πιθανές απώλειες;

Απ: Δεν υπάρχουν φόβοι για απώλειες. Οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση θα κάνουν το καθήκον τους. Προφανώς, είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σε μια τόσο κρίσιμη φάση, που στηρίζεται στη διαπραγμάτευση, την αξιολόγηση, τη διευθέτηση του χρέους, να κατατεθεί το σχέδιο του προϋπολογισμού, να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, να έρθουν επενδύσεις στη χώρα, να τερματιστεί η ύφεση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πρέπει όλοι μαζί να συνταχθούμε πίσω από έναν σκοπό. Ο σκοπός δεν είναι να ικανοποιήσουμε πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις κάποιων, οι οποίοι μετά δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Διότι, τόσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για το μνημόνιο, τώρα το έχει ξεχάσει και μιλάει για το χρέος και προχθές αποκαλύφθηκε ότι δεν μιλάει ούτε για το χρέος, γιατί δεν είναι σε θέση να μιλήσει. Καταθέτει χθες πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα λέει και παρουσιάζει άλλη μία, που είναι όλες μη κοστολογημένες, υπάρχει άκρατη εκλογολογία, άκρατη παροχολογία, υπόσχονται στους πάντες τα πάντα. Δεν μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά. Υπόσχονται στους πάντες τα πάντα, δεν πρόκειται να τα κάνουν όλα αυτά. Απλώς, ο κόσμος είναι ταλαιπωρημένος και μπορεί κάποιοι να τείνουν ευήκωο ους, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να υπονομεύεται αυτή η προσπάθεια την ώρα που με τον πιο επίσημο τρόπο μας λένε ότι είμαστε στο παραένα να σωθεί η χώρα. Μας στέλνουν εκατό μηνύματα, μας κάλεσε η Μέρκελ, ο Ντράγκι στέλνει το μήνυμα για τα ομόλογα, ο Γιούνκερ έρχεται δεύτερη φορά μετά την εκλογή του στην προεδρία της Κομισιόν. Αποφασίζουν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν να είναι Έλληνας. Θα το έδιναν αυτό σε κάποια χώρα, που δεν θέλουνε να σώσουν; Όλα αυτά είναι μηνύματα ότι βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου. Αν θέλουμε να ξαναρχίσουμε από την αρχή και με τον χειρότερο τρόπο πρέπει να βγουν να το πούνε. Αν θέλουμε, δηλαδή, να βρεθούμε στην κατάσταση που ήμασταν πριν από 3-4 χρόνια πρέπει να το πούνε επίσημα. Γατί λεφτά από τον τοίχο δεν κόβονται.

 


Η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Καρύδη έχει ως εξής:

 

-Κύριε Καρύδη, η κυβέρνηση αιφνιδίασε με την απόφασή της να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ποιοί ήταν οι λόγοι; 

-Ήταν μια κίνηση που, όπως είπε πολύ καθαρά ο κ. Βενιζέλος, αιφνιδιαστική μεν, επιβεβλημένη δε, για να σταματήσουν η ανευθυνότητα, η μιζέρια και η δημαγωγία που καθηλώνουν τη χώρα. Νομίζω ότι η κίνηση αυτή, μέσα σε θεσμικά πλαίσια, είναι υψηλής θεσμικής αξίας. Το να πάνε, δηλ., οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνταγματικό τους πλαίσιο και να ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και δεύτερον να γίνει οργανωμένη συζήτηση μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής στο Κοινοβούλιο άφησε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αμήχανες. Όταν βγαίνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, και προαναγγέλλει εκλογές τον Νοέμβριο και τελικώς σύρεται σε συζήτηση στη Βουλή, όπου θα πρέπει έξω από τις κραυγές και το «δώσε και μένα, μπάρμπα» -στο πλαίσιο που κινείται η πολιτική του το τελευταίο διάστημα- να εξηγήσει και να πάρει μέρος σε μια οργανωμένη και ουσιαστική συζήτηση, αυτό δείχνει και την αμηχανία τους. Άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, που ενώ ο κ. Θεοδωράκης είχε κλείσει δύο ραντεβού, ένα με τον κ. Σαμαρά και ένα με τον κ. Τσίπρα για τις προσεχείς ημέρες, σήμερα τους καταγγέλλει ότι και τα δύο κόμματα συνθέτουν το αδιέξοδο της χώρας. Αφού συνθέτουν το αδιέξοδο στη χώρα, γιατί ζητάς ραντεβού; Για ποιο λόγο;

-Ακούστηκε μετ' επιτάσεως ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για ψήφο εμπιστοσύνης. Ισχύει κάτι τέτοιο;

-Ναι. Ο κ. Βενιζέλος πήγε με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων που δεν είχαν σκοπό να παρακάμψουν μια πολιτική πραγματικότητα, αλλά να αλλάξουν την ατζέντα. Να φύγουμε από όλο αυτό το κλίμα εκλογολογίας, προεδρολογίας που έχει κατακλείσει τη χώρα το τελευταίο διάστημα και δημιούργησε τεράστια προβλήματα και στην οικονομία και σύγχυση στους πολίτες και να πάμε στα θέματα που πρέπει να συζητηθούν επιτέλους. Τα θέματα αυτά είναι το σχέδιο της εξόδου της χώρας από την κρίση, να φύγουμε από τα μνημόνια, να επεμπλακούμε από την τρόικα και το ΔΝΤ, να στηριχθούμε στις δυνάμεις μας και να βγούμε στις αγορές και από εκεί και πέρα να συζητήσουμε με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο την επιμήκυνση του χρέους, δηλ. τη μείωση των επιτοκίων, και την παράταση του χρόνου εξόφλησής του, έτσι ώστε η χώρα να κοιτάζει με ελπίδα στο μέλλον και να δώσει βάρος στα κοινωνικά θέματα και εν συνεχεία της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

-Μήπως για το κλίμα της εκλογολογίας έχουν ευθύνη και κάποια στελέχη πρώην ή νυν του ΠΑΣΟΚ που έθεταν ανάλογα ζητήματα κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα;

-Νομίζω ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν τη μικρότερη συνεισφορά σε αυτή την υπόθεση από άλλα στελέχη της κυβέρνησης και σε επίπεδο υπουργών που εν πάση περιπτώσει ενστερνίζονταν όλη αυτή την κατάσταση και τροφοδοτούσαν αυτό το κλίμα. Είδατε ότι και οι τρεις παραιτήσεις των γενικών γραμματέων, όπως έγιναν την ημέρα που έγιναν, τροφοδότησαν ένα τέτοιο κλίμα. Ακόμη και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ διαφόρων υπουργών το τροφοδότησαν. Η ουσία είναι ότι το τοπίο έπρεπε να καθαρίσει. Να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας, δεν προσφέρει τίποτε. Η χώρα πρέπει να βαδίσει με σταθερότητα και να αλλάξει σελίδα, αυτό πρέπει να μας απασχολεί και κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να γίνει για το επόμενο διάστημα. Βλέπετε ότι ακόμη και από τη συνάντηση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, σημαντικά θέματα όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ή τα εργασιακά μπήκαν σε διαφορετική βάση, ότι πρέπει να τα χειριστούν οι κοινωνικοί εταίροι ή όπως το Ασφαλιστικό το οποίο δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ανοίξει. Αντίθετα, βλέπετε ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τη Δευτέρα θα μπουν και τα ζητήματα που αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλών και προς τις εφορίες και προς τα ασφαλιστικά ταμεία με συγκεκριμένο σχέδιο που θα φθάνει περίπου τις 100 δόσεις. Αλλά θα υπάρχει και σημαντική περιστολή σε πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό είναι αίτημα της κοινωνίας πολύ καιρό τώρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που μέσα από διαφορετική πολιτική μπορεί να ενισχύσουν και τα έσοδα προς το ελληνικό κράτος, αλλά και οι ίδιοι να πάρουν ανάσα. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι τα κόκκινα δάνεια. Διαμορφώνεται μια πολιτική που τα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά και η πρώτη κατοικία θα προφυλαχθούν. Από εκεί και πέρα για αυτούς που χρωστούν πάρα πολλά χρήματα στις τράπεζες θα βρεθεί μια βιώσιμη λύση ώστε να έχουμε άριστη προοπτική και εξέλιξη στο θέμα αυτό.

-Πάντως για τις απολύσεις στο δημόσιο επιμένει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τι θα πράξει το ΠΑΣΟΚ;

-Αυτό που έχουμε πει είναι ότι αυτό που αναζητούμε εκτός από τους συμβασιούχους που με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων παρέμεναν στο δημόσιο, υπάρχει ο επανέλεγχος που έχει ξεκινήσει για το θέμα των πλαστών πιστοποιητικών και δικαιολογητικών. Πιστεύουμε ότι απο εκεί θα υπάρξει ένας αριθμός υπαλλήλων που εφόσον δεν δικαιούνται να παραμένουν στο δημόσιο δεν πρέπει να παραμείνουν.

-Μέχρι τις 5.500 απολύσεις για το δεύτερο εξάμηνο όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά.

-Ο αριθμός των απολύσεων μπορεί να πέσει κάτω από το μισό και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

-Η κυβέρνηση διαθέτει τη στήριξη 154 βουλευτών. Υπάρχει η προσδοκία ότι κατά την ψηφοφορία θα συνταχθούν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές; Υπάρχουν φόβοι για πιθανές απώλειες και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ;

-Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και από αυτην εξαρτάται η παραμονή ή όχι της κυβέρνησης στην εξουσία. Άρα πιστεύουμε ότι οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ θα αρθούν -όπως το έχουν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα με τεράστιο κόστος- στο ύψος των περιστάσεων. Και πιστεύουμε βαθιά ότι το μέτρο ευθύνης τους το έχουν σε πολύ υψηλό βαθμό.

 

 

 

 

Πληροφορίες ΑΠΕ

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness