Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Στον αέρα το debate λόγω διαφωνιών Παπανδρέου - Στο τραπέζι τηλεμαχία μόνο με τους πέντε

Εμπλοκή παρατηρείται με το debate των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι πέντε υποψήφιοι έχουν συμφωνήσει σχεδόν σε όλα μεταξύ τους για τους όρους διεξαγωγής του (Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης), εντούτοις η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου έχει καταθέσει τη δική της πρόταση, διαφωνώντας σε αρκετά σημεία με τους υπόλοιπους.

Η βασική πρόταση εδράζεται σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των πρώτων εκλογών του ΚΙΝΑΛ το 2017 και προβλέπει δύο τηλεμαχίες στην ΕΡΤ, μία στις 22 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ1 και μία στις 29 του μηνός στην ΕΡΤ3 με εκπροσώπους από περιφερειακά ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν θεματικές για τη δημοκρατία και τους θεσμούς, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική, αλλά και για τα εσωκομματικά, ενώ θα υπάρχουν και ερωτήσεις που θα απευθύνει ο ένας υποψήφιος στον άλλον.

Σημειώνεται ότι αίτημα να φιλοξενήσουν debate έχουν καταθέσει και ιδιωτικά κανάλια, δύο επίσημα (Mega, Action 24) και ανεπισήμως ο ΣΚΑΙ. Ωστόσο, η πλευρά Παπανδρέου εμφανίζεται κάθετα αρνητική στη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού σε αυτά τα debate.

Δεδομένης της άρνησης από την πλευρά Παπανδρέου, το ζήτημα περιπλέκεται, καθώς μπορεί η ΕΡΤ αρχικά με επιστολή της προς τους υποψήφιους προέδρους να είχε ζητήσει τηλεμαχία με "όλους ανεξαιρέτως", ωστόσο πηγές της Δημόσιας Τηλεόρασης διευκρινίζουν ότι θα κινηθούν θεσμικά και θα εφαρμόσουν μόνο ό,τι αποφασίσει επισήμως η επιτροπή καταστατικού του ΚΙΝΑΛ (ΕΔΕΚΑΠ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι για επιστολή των πέντε απευθείας στην ΕΡΤ, χωρίς να περάσει από την ΕΔΕΚΑΠ, δεν μπορεί να γίνει θεσμικά αποδεκτό. Για το λόγο αυτό, οι εκπρόσωποι των 5 στην επιτροπή θα πρέπει να περάσουν τη θέση τους κατά πλειοψηφία, με τους συσχετισμούς να είναι οριακοί.

Μέσα στην ημέρα πάντως είναι πιθανό να ξεκαθαρίσει το θέμα. Εμπειροι κομματικοί παράγοντες θεωρούν πιθανή τη διεξαγωγή των debate χωρίς την παρουσία Παπανδρέου, είτε στην ΕΡΤ είτε -σίγουρα- στα ιδιωτικά κανάλια.

Τι ζητά η πλευρά Παπανδρέου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει προτείνει τη διεξαγωγή τριών debate με τις εξής θεματικές συζητήσεις:

1. Δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο – Πράσινη Ανάπτυξη

2. Προκλήσεις για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σήμερα.

3. Κοινωνικό Κράτος και Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία

Όπως ανέφεραν στη σχετική πρόταση, "προτείνουμε η διεξαγωγή των συζητήσεων να γίνει με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση και με επαρκή χρόνο απαντήσεων για όλους τους υποψήφιους (4’ + 4’ + 1’ - εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως), έτσι ώστε κάθε σημαντική θεματική ενότητα να μπορεί να συζητηθεί διεξοδικά σε επαρκή χρόνο αφιερώνοντας 75-90 λεπτά για κάθε θέμα".

 

Με άλλα λόγια, η πλευρά Παπανδρέου απορρίπτει τις σχεδιαζόμενες απαντήσεις του 1-1,5 λεπτού, καθώς και τις ερωτήσεις που θα απευθύνει ο ένας υποψήφιος στον άλλο, ενώ ιδιαίτερες αντιρρήσεις υπάρχουν και στην ύπαρξη κατηγορίας για τα εσωκομματικά.

"Η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα πανδημίας και τα αυξανόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέλει να ακούσει τις θέσεις μας για τα καυτά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το μέλλον της. Κατά συνέπεια, λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου", αναφέρει η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ επικράτησε ένταση με κεντρικό πρόσωπο την εκπρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, Έφη Χαλάτση, ενώ χθες ήταν προγραμματισμένη δεύτερη συνεδρίαση, η οποία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στους άλλους υποψήφιους.

Αιχμές και αλληλοκαρφώματα

Οι υπόλοιποι πέντε υποψήφιοι, αν και δημοσίως κρατούν χαμηλούς τόνους -πλην της πλευράς Λοβέρδου-, αφήνουν αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι προσχηματικά, καθώς δεν επιθυμεί πραγματικά να μετέχει ισότιμα σε ένα debate με τους υπόλοιπους.

Ορισμένοι μιλούν για "πριγκηπικές αντιλήψεις", ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ή συνυποψηφίων του π.χ. για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ, για το αν θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ εγκαταλείποντας το ΚΙΔΗΣΟ, για το Καστελόριζο και τα Μνημόνια, κλπ.

"Υπάρχει κάποιος που έχει άλλη άποψη για τα Μνημόνια;", αναρωτιέται με νόημα στέλεχος πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να γίνει πολιτική συζήτηση και όχι ριάλιτι σόου ή πασαρέλα. Αυτό δεν βοηθάει ούτε στην ενότητα, ούτε στην προοπτική της παράταξης". Προσθέτει μάλιστα ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για θέματα καθημερινότητας και όχι πόσους αντιπροέδρους θα έχει το κόμμα ή αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ. Από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου, εκφράζουν και παράπονο ότι επί της ουσίας η δική τους πρόταση δεν έχει συζητηθεί στην ΕΔΕΚΑΠ.

Οσο για τα debate στα ιδιωτικά κανάλια, υπενθυμίζουν ότι ούτε η Φώφη Γεννηματά είχε πάει στο debate του Action 24.

Αιχμές Ανδρουλάκη: Εκπληξη η πρόταση για παράλληλους μονόλογους από το σπίτι

Με δυσαρέσκεια υποδέχτηκαν την επιμονή Παπανδρέου στο επιτελείο Ανδρουλάκη. Κύκλοι του ευρωβουλευτή σημειώνουν με νόημα πως "προκαλεί έκπληξη η πρόταση παράλληλων ψηφιακών μονολόγων, χωρίς σαφείς κανόνες, με τον κάθε υποψήφιο να συμμετέχει από το σπίτι του. Συνθήκες δηλαδή που υποβαθμίζουν την όλη διαδικασία, και δεν διευκολύνουν όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μια ζωντανή συζήτηση, όπως έγινε με επιτυχία το 2017".

Ακόμη τονίζουν πως "ο τρόπος διεξαγωγής των τηλεοπτικών αναμετρήσεων που είχε ακολουθηθεί στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές του 2017 υπό την αιγίδα της επιτροπής Αλιβιζάτου είχε συμβάλει στην επιτυχία της όλης διαδικασίας. Είχαν δε, οι συζητήσεις εκείνες, υψηλή τηλεθέαση και συνέβαλαν στην μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές".

Επιπλέον, καταλήγουν λέγοντας ότι, "για το λόγο αυτό προτείναμε να ακολουθηθεί το ίδιο πλαίσιο, με 2 συζητήσεις στον Α’ γύρο μεταξύ όλων των υποψηφίων και 1 μεταξύ των 2 πρώτων ενόψει του Β’ γύρου, ώστε όλοι οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την παράταξη και τη χώρα".

Τι λένε Λοβέρδος - Χρηστίδης

"Τελείως άκομψη, ξαφνική και αδικαιολόγηη", χαρακτήρισε την εκ νέου αναβολή της συζήτησης για τα ντιμπέιτ, σε ενοχλημένο ύφος, ο Σπύρος Καρανικόλας, εκπρόσωπος του Ανδρέα Λοβέρδου στα ΜΜΕ, συμπληρώνοντας ότι εκ μέρους του υποψηφίου για την αρχηγία επιμένουν στη διεξαγωγή του ντιμπέιτ, που θα είναι μια "ανοιχτή δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τους πολίτες και την παράταξη, με τη δυνατότητα ενός ελεύθερου διά ζώσης διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς κανένα φόβο".

Να ακολουθηθεί το μοντέλο του 2017 ζητά ο Παύλος Χρηστίδης, προτείνοντας τρεις θεματικούς κύκλους (δημοκρατία-θεσμοί, εξωτερική πολιτική, εσωκομματικά), να είναι διαδραστικό με τους υποψήφιους όρθιους και ερωτήσεις μεταξύ τους, καθώς και να είναι γυναίκα η συντονίστρια της συζήτησης.

 

Πηγή: thetoc.gr

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...
randomness