Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο 5,1 τον Δεκέμβριο – Έρχονται μεγάλες ανατιμήσεις

Στα ύψη σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον τελευταίο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε στο 5,1%, επίπεδα που έχει να τα δει από τον Ιανουάριου του 2011.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκε στο 5,2% από 4,8% που ήταν τον Νοέμβριο. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις εντοπίζονται σε είδη ευρείας κατανάλωσης, εκτός βέβαια από την ενέργεια, εκεί όπου ο χορός καλά κρατεί.

Πιο συγκεκριμένα το φυσικό αέριο που σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, έχει σημειώσει αύξηση 135,7%. Ακολουθούν Πετρέλαιο Θέρμανσης με αύξηση 34,1%, ο ηλεκτρισμός με 45%, τα καύσιμα με 21,7%, αρνί και κατσίκι με 19,7%, ελαιόλαδο με 17% και πατάτες με 14,2%. Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Νοέμβριο το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16,2% και το ηλεκτρικό κατά 15,9%.

Εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο 5,1 τον ΔεκέμβριοΕκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο 5,1 τον ΔεκέμβριοΕκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στο 5,1 τον Δεκέμβριο 

Ανατιμήσεις και ΦΠΑ

Όπως αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας ανέρχονταν στο 34,8%, όταν στην ευρωζώνη καταγράφηκε άνοδος 26%. Αλλά και δείκτης των τροφίμων, ποτών και καπνού στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Δεκέμβριο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το ζήτημα της ακρίβειας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διατήρηση των υψηλών τιμών για τουλάχιστον 6 μήνες ακόμα, απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο της  κυβέρνησης. Μάλιστα αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ακρίβεια, θέτοντας εκτός συζήτησης την όποια μείωση για ΦΠΑ σε προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,8% σε ετήσια βάση, με τις τιμές στο φυσικό αέριο να αυξάνονται κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τρόφιμα, οι μεγαλύτερες είχαν καταγραφεί στο αρνί-κατσίκι κατά 21,3%, στο ελαιόλαδο κατά 18,5% και στις πατάτες κατά 11%.

Νέες αυξήσεις τον Ιανουάριο

Εν τω μεταξύ, νέες αυξήσεις από 5% έως ακόμη και 20% αναμένει η αγορά σε μια σειρά βασικών προϊόντων, οι οποίες θα πλήξουν τις τσέπες χιλιάδων νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα.

Ως φαίνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις θα διαρκέσουν αρκετά ακόμη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που οι τιμές στην ενέργεια κάνουν ξανά «ράλι». Μάλιστα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο θα υπερβεί το 6%!

Προβλέψεις για το 2022

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.

Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness