Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εως 5 δισ. στην Αθήνα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εως 5 δισεκατομμύρια ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης» ύψους 500 δισ. που εισηγήθηκαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιχορήγηση που θα επιβαρρύνει κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με το οικονομικό της μέγεθος, δεν αφορά δανεισμό βάσει της πρότασης του Μηχανισμού Σταθερότητας που έκρυβε κίνδυνο έμμεσου μνημονίου, κθώς υπερισχύει η λογική του κοινού χρέους, με το Παρίσι ως κινητήρια δύναμη και το Βερολίνο καταρχήν να συναινεί.
H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, δεν θα αντιγράψει τη γαλλογερμανική πρόταση και θα περιλαμβάνει μείγμα επιχορηγήσεων και δανείων αντί μόνο επιχορηγήσεων, όπως πρότειναν το Παρίσι και το Βερολίνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ.
Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε την γαλλογερμανική πρωτοβουλία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πάντως ότι «πρέπει να προσέχουμε τα ψιλά γράμματα» . Όπως εξήγησε, «εδώ έχουμε ξεκάθαρα πακέτο επιχορήγησης και όχι δανεισμού», ενώ σχολίασε και ως θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, βλέπουμε σύμπλευση Γαλλίας – Γερμανίας.
«Είναι μία μεγάλη νίκη του συνασπισμού των κρατών-μελών, τα οποία ζητούσαν να υπάρχει γενναία ενίσχυση από την ΕΕ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες, ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες, που βρέθηκαν στην πρωτοκαθεδρία αυτής της διεκδίκησης και είπαν «χρειαζόμαστε επιδοτήσεις, όχι δάνεια»», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης και επισήμανε ότι είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο ευελιξίας σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα ανά πληγείσα χώρα.
«Στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο προσωρινός δανεισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα πρέπει να αποτελεί ταμπού», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, εκτιμώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης δοκιμασίας της ιστορίας της». Το ζήτημα δεν είναι πλέον μόνο η οικονομική βοήθεια, αλλά η αξιοποίηση της κρίσης για την περαιτέρω εξέλιξη της ΕΕ. «Όποιος μιλάει για κοινές ευρωπαϊκές δαπάνες, θα πρέπει να σκέφτεται και για πραγματικά κοινά έσοδα. Σε αυτό π.χ. θα βοηθούσε ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή τα έσοδα από το εμπόριο καυσαερίων για τις αερομεταφορές και την ναυσιπλοΐα», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα ποσά επαρκούν, ο κ. Σολτς επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη 500 δισεκατομμύρια σε δάνεια, ενώ στο ένα τρισεκατομμύριο θα πρέπει να αθροισθούν και τα εθνικά προγράμματα βοήθειας.
Για  «συμμαχία τρισεκατομμυρίων», κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι   «χωρίς Βερολίνο και Παρίσι τίποτα δεν προχωρά» και σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία  σηματοδοτεί αλλαγή μοντέλου για τη Γερμανία, με την αντιπολίτευση να εκφράζει σκεπτικισμό και τους Γερμανούς Φιλελευθέρους του FDP, να μιλούν για «στροφή 180 μοιρών με χρέωση στην ΕΕ».
Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντλήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με την ακριβή διαμόρφωση του πλαισίου να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα χρήματα θα διατεθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού και μάλιστα ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Θετική ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την Κριστίν Λαγκάρντ, να υποδέχεται τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία ως «φιλόδοξη, στοχευμένη και ευπρόσδεκτη που ανοίγει το δρόμο για μακροπρόθεσμα ομόλογα της Κομισιόν και επιτρέπει άμεση βοήθεια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίσης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε για «βήμα στη σωστή κατεύθυνση» και ζήτησε διάθεση συμβιβασμού από όλα τα 27 μέλη της ΕΕ.
Κριτική άσκησε ήδη ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση κορονοϊού αλλά η βοήθεια πρέπει να δοθεί με πιστώσεις και όχι επιχορηγήσεις», τόνισε, μιλώντας για σύμπλευση με Ολλανδία, Δανία και Σουηδία.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.