Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γ. Πατούλης: Επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία η ενημέρωση για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Τις δράσεις του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής της Υγείας, για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου παιδιών και εφήβων, που έχουν ξεκινήσει εδώ και δυόμιση χρόνια πιλοτικά και πλέον μπαίνουν σε εφαρμογή, με στόχο την κάλυψη όλων των σχολείων της χώρας, αναπτύσσει σε συνέντευξη του στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ της Τάνιας Μαντουβάλου ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ Γιώργος Πατούλης 

«Οι δράσεις μας και οι πρωτοβουλίες σχετίζονται με την ενημέρωση των γονέων και των παιδιών μέσω ημερίδων και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει, αν δεν υπήρχε η συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τη Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και άλλους φορείς σχετικούς με το θέμα» αναφέρει ο Γ. Πατούλης. 

«Επίσης υπάρχει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς, αλλά και άλλα προγράμματα. Ένα από τα τελευταία είναι το «Αλλάζω Συνήθειες στο Διαδίκτυο», το οποίο γίνεται για μαθητές του δημοτικού. Αυτό γίνεται μέσω ημερίδων αλλά και μέσα από το διαδίκτυο. Είναι δηλαδή μία προσαρμογή, ώστε να γίνεται και διαδικτυακά, για να αντιληφθούμε οι πάντες ποιος είναι ο κίνδυνος και ποια είναι τα ευεργετήματα μέσα από τη χρήση του διαδικτύου. Ακόμη γίνονται εκπαιδευτικές θεατρικές παραστάσεις για μαθητές γυμνασίου, λυκείου καθώς επίσης για ηλικιωμένους και γονείς, όπου μέσα από αυτές τις θεατρικές παραστάσεις μαθαίνει το παιδί, αλλά και ο γονιός, ποιοι είναι οι κίνδυνοι μέσα από το διαδίκτυο και τι πρέπει να προσέχει ο καθένας, ανάλογα με το ρόλο που έχει». 

Όπως εξηγεί ο κ. Πατούλης, αυτές οι δράσεις αναπτύσσονται πάνω από δυόμιση χρόνια. «Ομως τώρα μπαίνουμε σε μία διαδικασία πλήρους ωρίμανσης αυτών των δράσεων με στόχο να πάμε σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι προσπάθειες δεν μπορούν να γίνουν μονομιάς. Τη νέα σχολική χρονιά έχουμε ξεκινήσει αυτές τις δράσεις σε 20 δήμους έως το τέλος του έτους, σε συνολικά 80 επισκέψεις από ειδικούς συνεργάτες μας, που ενημερώνουν πάρα πολλούς μαθητές, υπολογίζονται 100 ανά σχολείο. Από την αρχή του 2016 θα πάμε σε άλλους 50 δήμους, με στόχο να ενημερώσουμε όλους τους μαθητές ανά σχολείο, σε μία προσπάθεια μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση και μέσα από την παρέμβαση του ΕΔΔΥΠΠΥ και των ειδικών να καταλάβουμε όλοι τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά κυρίως να κάνουμε εκείνα που πρέπει για να προφυλαχθούμε από αυτούς. 

Ερωτώμενος για τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων μέσα από την πιλοτική εφαρμογή των προηγούμενων ετών, ο κύριος Πατούλης αναφέρει: «Τα αποτελέσματα είναι ότι οι νέοι βρίσκονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών ακόμα και στην προσχολική ηλικία. Αυτή τη στιγμή το follow up, το οποίο κάνουμε, δείχνει ότι αυτά τα προγράμματα βοηθούν στην καλή χρήση του διαδικτύου. Όμως όλο αυτό έχει να κάνει με το πόσο εφαρμόζουν αυτά που ακούν και οι γονείς, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το διαδίκτυο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο μέσα στο σπίτι, το οποίο βεβαίως να αφήνουμε ελεύθερο στα παιδιά, αλλά πάντα θα πρέπει να βάζουμε τους«κόφτες» εκεί που μπορεί να δημιουργούνται προβλήματα και ο γονιός να μπορεί να παρακολουθεί με τι είδους πληροφορία έρχεται σε επαφή το παιδί, μέσα από αυτό το παράθυρο της γνώσης».


* Ο Γ. Πατούλης είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΚΕΔΕ, και δήμαρχος Αμαρουσίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ΑΠΕ)

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.