Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Α. Γεωργακόπουλος: Ιδιαίτερα σημαντική η ανακοίνωση για το νέο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που αφορούν τις έρευνες στο "βυθοτεμάχιο 10" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο καθηγητής, διευθυντής του Εργαστηρίου Κοιτασματολογίας του Τομέα Ορυκτολογίας - Πετρολογίας - Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ (Πρακτορείο 104,9 fm). "Η πρόσφατη ανακοίνωση", όπως εξηγεί ο Έλληνας καθηγητής, "αφορά σε μια ποσότητα, ανακάλυψη στο συγκεκριμένο βυθοτεμάχιο (Τεμάχιο, ή Block 10) μιας ποσότητας φυσικού αερίου μεταξύ πέντε και οκτώ τρισεκατομμυρίων ποδιών το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια προηγούμενη ανακάλυψη η οποία αφορούσε το Τεμάχιο (Block12)" Ο κ. Γεωργακόπουλος, υπενθύμισε πως στη συγκεκριμένη περιοχή του "Τεμαχίου 12" "είχαν ανακοινωθεί 4.7 tcf (σ.σ τρισ. κυβικά πόδια)" και μίλησε για ποσότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που πλέον μπορούν να συνεκτιμώνται "αθροιστικά". 

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Γεωργακόπουλος, τόνισε, επιπλέον, ότι βόρεια και πάνω από "Τεμάχιο 10" υπάρχει και το "Τεμάχιο 6", στο οποίο η ιταλική ENI μαζί με τη γαλλική Total, εκτέλεσαν, το 2018, μια επιτυχή γεώτρηση χωρίς όμως να ανακοινώνουν την ποσότητα των υδρογονανθράκων που βρήκαν, μια γεώτρηση που χαρακτηρίζεται "ως μια επιτυχής γεώτρηση της οποίας τα αποτελέσματα είναι υπό επεξεργασία". "Φαίνεται πως αρχίζει να μαζεύεται μια ποσότητα σε αποθέματα φυσικού αερίου η οποία είναι σημαντική και έχει ιδιαίτερη σημασία και για τον ελληνισμό, αλλά και για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου χωρίς να παραγνωρίζουμε και την οικονομική παράμετρο όλης αυτής της ιστορίας", σημείωσε με έμφαση ο Έλληνας ειδικός."Έίναι σαφές πως η περιοχή παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική. Όλα αυτά τα αποτελέσματα βρίσκονται νότια της Κυπριακής Δημοκρατίας", σχολίασε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν το τεχνικό κομμάτι, ο κ. Γεωργακόπουλος, περιέγραψε πως ο πυθμένας στην περιοχή του "βυθοτεμαχίου 10" βρίσκεται στα 2100 περίπου μέτρα από την επιφάνεια, ενώ από εκεί και πέρα τα αποθέματα θα αναζητηθεί να εξορυχθούν από βάθος 2100 μέτρων. Τεχνικά είναι κάτι που γίνεται, σημείωσε, ενώ από τη στιγμή που το απόθεμα είναι σημαντικό το εγχείρημα καθίσταται και οικονομικά εφικτό: "Συνολικά μιλάμε για 4200 μέτρα, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από την προοπτική του κοιτάσματος.

Τα 8 tcf είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο, συνεπώς το όποιο κόστος, η όποια επένδυση για την εξόρυξη του αερίου θα καλυφθεί από την εταιρία", εκτίμησε ο Έλληνας επιστήμονας. 

Ποσότητες φυσικού αερίου που θα έχουν κύρια εξαγωγική προοπτική

Σε ότι αφορά την αποτίμηση του όγκου των ποσοτήτων και τη σύνδεσή τους με τα δημογραφικά και ενεργειακά δεδομένα της Κύπρου, ο κ. Γεωργακόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι προοπτικές που ανοίγονται είναι, ως επί το πλείστον, εξαγωγικές. "Πιστεύω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς είναι μια μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα - και αυτό το έχουν διατυπώσει όλοι οι τεχνοκράτες και οι ειδικοί - αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι προοπτικές των εξαγωγών, αφού οι εσωτερικές ανάγκες είναι πολύ περιορισμένες. Αυτό το δεδομένο ενισχύει τον γεωστρατηγικό όπως και τον οικονομικό ρόλο (σ.σ των κοιτασμάτων) διότι όλα, ή το 85 με 90% των ποσοτήτων φυσικού αερίου θα πάνε για εξαγωγές", τόνισε. Προσέθεσε, δε, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται μια χώρα η οποία "θα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την τροφοδοσία της ΕΕ" και εκτίμησε πως οι εξαγωγές θα γίνονται κύρια προς την ΕΕ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρατηγικά από το 2015 έχει εστιάσει στο φυσικό αέριο και για περιβαλλοντικούς ρόλους. Η δε Κύπρος ως χώρα - μέλος θα δει και τον ρόλο της να ενισχύεται στο πλαίσιο τη ΕΕ", υπογράμμισε. 

Όσο για τις μελλοντικές προοπτικές στο σύνολο των βυθοτεμαχίων που βρίσκονται στην περιοχή ο κ. Γεωργακόπουλος, εξήγησε, πως στο κάτω μέρος των παραχωρήσεων στη μείζονα περιοχή και πέρα από το προαναφερθέν "10", υπάρχουν τα βυθοτεμάχια "11" και το "12", ακριβώς από πάνω τους βρίσκεται το "6" και το "7", με το "6" όπως προαναφέρθηκε να έχει ξεχωρίσει χάρη σε επιτυχημένη γεώτρηση. Τόνισε, όμως, πως επιπλέον και δίπλα από το βυθοτεμάχιο "6" υπάρχει ένα ακόμη βυθοτεμάχιο, το ονομαζόμενο "7" το οποίο πιστεύει ότι "πάρα πολύ σύντομα θα παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε εταιρίες για να συνεχιστεί και εκεί η έρευνα". 

"Όλη η περιοχή θα ερευνηθεί με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή από πετρελαϊκούς κολοσσούς, ούτως ώστε ότι βρεθεί σε κάθε block να προστεθεί στα προηγούμενα και να δοθεί μια εικόνα για το συνολικό δυναμικό της περιοχής", κατέληξε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  Ποτάμι ο χρόνος,αναζητώ τη χαρά.Αγκαλιά, με πόδια μπλεγμένα, ξεβρασμένα θέλω κι ανάγκες,πιάστηκα στο πρώτο κλαδίπου περνούσε.Κοίταξα...
randomness