Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

H Bουλή ψηφίζει για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Πρώτος στο βήμα ο Βαρουφάκης με ακαδημαϊκές κορώνες και ταξιτζήδες - Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια την ψηφοφορία

 
   Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώνεται η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜεΡΑ 25. Η συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία. 
   Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη διαδικασία ως «χαμένη ευκαιρία» υποστηρίζοντας ότι με ευθύνη των «μεγάλων μνημονιακών κομμάτων» πραγματοποιούνται εργαλειακές αλλαγές και όχι «συστημική αναθεώρηση».
   Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 επιχείρησε με ακαδημαϊκές κορώνες αλλά και παραδείγματα με ταξιτζήδες από την καθημερινή ζωή να υποστηρίξει ότι η χώρα βρίσκεται υπο την «κατοχή» των «δανειστών και της ολιγαρχίας» και πως το κόμμα του αντιστέκεται με «δημιουργική ανυπακοή».
«Η αίσθηση των πολιτών είναι ότι τους κοροϊδεύουμε. Ένας οδηγός ταξί που δεν είναι οπαδός του ΜεΡΑ25 αλλά της ΝΔ μου είπε ότι η Βουλή νομοθετεί υπέρ των λίγων για να ξεζουμίζουν τους πολλούς και με τα λεφτά να διαφημίζουν τους βουλευτές για να ξαναεκλεγούν» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει: «Η Ελλάδα δεν είναι καν κανονική χώρα. Κάποιοι ενοχλήθηκαν όταν είπα ότι το κράτος είναι υπόδουλο με τον λαό να είναι στις δαγκάνες της τετραπλής πτώχευσης. Τα υπουργεία είναι παραδομένα στους δανειστές. Εάν σφάλω και είμαστε κυρίαρχοι ως Βουλή, νομοθετήστε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και κατάργηση 100% προπληρωμής φόρου».
«Σε αντίθεση με αυτή την κουρασμένη στάση καταθέτουμε προτάσεις αρωγό για την προστασία των ανθρώπων από την αλλοτρίωση» είπε ο κ. Βαρουφάκης για να προσθέσει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές των προτάσεων του κόμματός του είναι «ριζοσπαστική ισότητα, επιστροφή του Δήμου, νέα ερμηνεία δικαιωμάτων».
   Για τις επιμέρους αλλαγές πρότεινε την καθιέρωση πλήρους ουδετερόθρησκου κράτους με κατάργηση κάθε όρκου καθώς και την κατάργηση του άρθρου 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού πρότεινε τη δημιουργία νέων εκλογικών περιφερειών εκτός επικράτειας και διαφώνησε με την εισαγωγή φορολογικών περιορισμών.
 
   Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες για την κοινοβουλευτική διαδικασία και, αν αποβούν άκαρπες, τότε η εκλογή να γίνεται από μεικτό εκλεκτορικό σώμα που θα αποτελείται από 600 βουλευτές και κληρωτούς πολίτες.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΖΩΝΤΑΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
blob:https%3A//parltv.live.grnet.gr/6efab61d-f7ed-4d24-8100-c522de8c8a25
ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA