Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χρ. Σταϊκούρας: Υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων

Στη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη συζήτηση -στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων- του νομοσχεδίου με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την αναπτυξιακή διαδικασία.
«Η σημερινή μέρα είναι μια καλή μέρα. Είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη, μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Μετά από δύσκολες και επίπονες συζητήσεις, υπήρξε μια πολύ καλή συμφωνία για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, των οικονομιών των κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη από αυτήν τη συμφωνία. Θα εισρεύσουν στη χώρα μας, από το σύνολο των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτείται από εμάς σχέδιο, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, διορατικότητα, σκληρή δουλειά, ώστε οι πόροι να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό κατά τον βέλτιστο τρόπο, με στόχο την επίτευξη υψηλής διατηρήσιμης, έξυπνης και δίκαιης ανάπτυξης, την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγνωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, τη δημιουργία πολλών καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Για τη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου προσβλέπουμε και στη δημιουργική συμβολή της αντιπολίτευσης. Σας καλώ κύρε πρόεδρε (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής) να προχωρήσετε τον Σεπτέμβριο στην πρόσκληση συνεδρίασης με αντικείμενο αυτό το σχέδιο, ένα βιώσιμο, φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».


Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19.
«Επεξεργαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, τη δυνατότητα απαλλαγής από όλες τις οφειλές και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, πρόνοιες αφενός για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη συνεισφορά του Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι με το πρόγραμμα αυτό επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι:
- Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία. «Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας!», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
- Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. «Έτσι δίνουμε λύση σε μια ομάδα δανειοληπτών που είχε αφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καμία προστασία, στον Νόμο 4605/2019», ανέφερε ο υπουργός.
- Ενθαρρύνονται και ενισχύονται οι διμερείς συμφωνίες με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων.
- Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών, με την έμπρακτη στήριξη του Κράτους, αφού επιδοτείται ένα σημαντικό κομμάτι της μηνιαίας δόσης του δανείου.
- Αποτρέπεται η κατάχρηση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
- Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία.
- Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, λόγω υγειονομικής κρίσης, συνεχίζεται το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης για να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ενεργούν πολίτες και επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης. «Ακούσαμε την αγορά και αναζητήσαμε τις βέλτιστες λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις.
Ο υπουργός είπε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο στόχο έχουν την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και απάντησε και στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. «Αν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, τότε γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε το βάθος της ύφεσης στην Ελλάδα; Προφανώς κάποια μέτρα που πήραμε ήταν στη σωστή κατεύθυνση, την ίδια ώρα που άλλες χώρες τις οποίες η αντιπολίτευση επικαλείται, ως παράδειγμα προς μίμηση, θα έχουν πιο βαθιά ύφεση;», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.
«Το Υπουργείο Οικονομικών, τον τελευταίο μήνα, έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τρία σημαντικά Νομοσχέδια. Νομοσχέδια που προωθούν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Κυβέρνησης. Μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υλοποιείται νομοθετικό έργο που συμβάλλει επιτυχώς στην στήριξη της αγοράς εργασίας, στην τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση όμως δεν σταματάει εδώ. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και κοινωνική ευαισθησία, μακριά από λαϊκισμούς».

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness