Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι προς όφελος των μονοπωλίων»

«Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση είναι προς όφελος μόνο των μονοπωλίων, αφού η εργατική τάξη, ο λαός, θα συνεχίζουν να πληρώνουν το μάρμαρο με τους μισθούς πείνας, τα σμπαραλιασμένα εργασιακά δικαιώματα, την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο απολαμβάνει φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αναπτυξιακά πακέτα, τζάμπα εργατική δύναμη», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο "Reader.gr".

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση για να προϋπαντήσει μια τέτοια ανάπτυξη, έχει ήδη νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2019, πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060, ενώ και με την τρίτη αξιολόγηση επιτίθεται και στο δικαίωμα της απεργίας», ενώ χαρακτήρισε «ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας» το νέο μέρισμα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.

Ως προς την έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι μόνο η κυβέρνηση μπορεί να απαντήσει πως «γίνεται να "βγαίνουμε από τα μνημόνια" και την ίδια ώρα να έχουμε νέες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, αύξηση των φόρων, έτοιμες περικοπές σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους», σημειώνοντας, στη συνέχεια ότι «μόνο τα μονοπώλια μπορούν να δουν το "φως στο τούνελ" για τα κέρδη τους, η στήριξη των οποίων θα απαιτεί διαρκώς νέα μέτρα» και τονίζοντας ότι προκειμένου «να μην απειληθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη θα δυναμώνει η αντεργατική θύελλα».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για «τη μοιρολατρία και την απογοήτευση» στην οποία «οδήγησε ένα κόσμο αγωνιστή», προσθέτοντας ότι εντούτοις ο λαϊκός κόσμος μπορεί σήμερα να εξάγει τα συμπεράσματά του και για το τι συμβαίνει και κυρίως για το τι κίνημα χρειάζεται και το οποίο «όχι να σταματάει έξω από το Μαξίμου, μέχρι να αλλάξει ο αντιλαϊκός διαχειριστής, αλλά να είναι σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με το σύστημα».

Ερωτηθείς για τις μεταβολές στο εκπαιδευτικό σύστημα, είπε ότι «όχι μόνο δεν αλλάζει το σημερινό εξοντωτικό σχολείο, αλλά γίνεται ακόμα πιο ταξικό, ακόμα πιο ανταγωνιστικό για τους μαθητές και τις οικογένειές τους» και επισήμανε ότι η πρόταση του ΚΚΕ που βρίσκεται στον αντίποδα των σχεδίων της κυβέρνησης, αφορά ένα σχολείο που θέτει τις βάσεις για ανθρώπους δημιουργικούς και με κριτική σκέψη και το οποίο θα γίνει πραγματικότητα «όταν η κοινωνία θα έχει στόχο την πραγματική ικανοποίηση των αναγκών του λαού και της νεολαίας και όχι τη μεγιστοποίηση τους κέρδους μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών».

Ως προς το πρόσφατο συνέδριο στην Εσθονία «καταδίκης των "εγκλημάτων" του κομμουνισμού» και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει μέρος, υπογράμμισε την πριμοδότηση τέτοιων ενεργειών εκ μέρους των επιτελείων της ΕΕ «αφού ο αντικομμουνισμός είναι η επίσημη ιδεολογία της».

Η ΕΕ «θέλει να ξαναγράψει την ιστορία των λαών, για να μη μάθουν οι νεότερες γενιές πως το τέρας του ναζισμού βρήκε στο σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ τη δύναμη που τελικά τον συνέτριψε, για να μη μάθουν πως τον προηγούμενο αιώνα οικοδομήθηκε ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, ο σοσιαλισμός, που εξάλειψε την ανεργία και πρόσφερε υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό στη νεολαία», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί φέτος αρνήθηκε να πάει στο Συνέδριο στην Εσθονία ενώ είχε πάει στο αντίστοιχο περσινό, ενώ έκανε λόγο για «επεξαργασμένο αντικομμουνισμό "με το γάντι" (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και λοιπές δημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις)», και για «αντικομμουνισμό με το "κονσερβοκούτι" (όπως η εγκληματική Χρυσή Αυγή, κάποιοι θύλακες στη ΝΔ, άλλοι γραφικοί ακροδεξιοί κ.ά)», αλλά και για «αντικομμουνισμός της ηλιθιότητας (όπως της ευρωβουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ και κάποιων άλλων), ο οποίος βασικά και δεν παλεύεται».

«Προφανώς πυροβολούν το μακρινό παρελθόν για να σκοτώσουν το μέλλον. Ξέρουν πολύ καλά πως το σάπιο σύστημα της ανεργίας, της φτώχειας, του φασισμού, της δικτατορίας του κεφαλαίου, των πολέμων δεν έχει πλέον ακόμα για πολύ ούτε παρόν, ούτε πολύ περισσότερο δεν έχει κανένα μέλλον», τόνισε.

Ερωτηθείς για την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ (1918-2018), αφού ανέφερε, επικαλούμενος συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι «ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα προοδευτικό, ανώτερο κοινωνικό σύστημα δεν εδραιώθηκε μια κι έξω», εξέφρασε την ελπίδα του για την οριστική και αμετάκλητη νίκη του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει εξάγει τα συμπεράσματά του μετά από μελέτη των αιτιών των ανατροπών στις σοσιαλιστικές χώρες, χωρίς να μηδενίζει την προσφορά του σοσιαλισμού.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ενώ ως προς τις εκδηλώσει για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση ανέφερε ότι αποτελούν μια ευκαιρία ιδιαίτερα για τη νέα γενιά -που μόνο την συκοφαντία και την διαστρέβλωση για τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα έχει ακούσει- «να προβληματιστεί, να ψάξει, να διαβάσει, να ρωτήσει και να βρει όσα το σύστημα του κρύβει, για τον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να κρίνει και να συγκρίνει».


(ΑΠΕ)