Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

“Ιερή κόντρα” Τσίπρα - Μητσοτάκη για την Εκκλησία

Εν αναμονή της απόφασης της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στη Βουλή με το βλέμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους. Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε πια στο στόχαστρο του τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και επιχειρεί να θωρακίσει τα δεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη για... κωλοτούμπα στο θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι η θέση της ΝΔ είναι αλλοπρόσαλλη, καθώς αρχικά η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλωσορίσει το deal υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις δικές της θέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι είναι θετικός επί της αρχής στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, επέμεινε όμως πως πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς με την Ένωση των οποιων είχε συναντηθεί νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός όμως εξαπέλυσε βέλη κατά του προέδρου της ΝΔ και για τα όσα είπε κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Κληρικών. Το Μαξίμου ειδικότερα υποστηρίζει ότι ο κ.Μητσοτάκης δημαγωγεί και προσβάλλει την Εκκλησία και τον ίδιο τον Ιερώνυμο. Αλλά και στην Αρχιεπισκοπή καταφανώς ενοχλήθηκαν από τις αιχμές Μητσοτάκη κατά Ιερώνυμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εκφράσει τη θλίψη του καθώς, όπως σχολίασε, η ηγεσία της Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, ενώ είχε διαβεβαιώσει τους ιερείς πως εκείνος δεν είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου πριν τις σχετικές ανακοινώσεις. Εκκλησιαστικές πηγές πάντως από την πλευρά τους ισχυρίζονταν ότι δύο ημέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δει τον Ιερώνυμο και τον είχε παροτρύνει να μην κλείσει συμφωνία τώρα, αλλά να περιμένει μετά τις εκλογές και να διαπραγματευθεί με τον ίδιο ως πρωθυπουργό. Κάτι που βεβαίως είχε ήδη διαψεύσει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος όμως προφανώς και έχει ενοχληθεί από τη σύμπλευση Ιερώνυμου με τον κ.Τσίπρα.

Το βέβαιο είναι πως Μοσχάτο και Αρχιεπισκοπή έχουν έλθει σε ρήξη, ενώ το Μαξίμου προσπαθεί να τη βγει από κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παρά τις εξαγγελίες του για μικρό κράτος, ζητά να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και ότι προτιμά να μην αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών παρά να προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι και καθηγητές.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι χαρακτήρισε τη σημερινή ΝΔ ένα μείγμα Δράσης και ΛΑΟΣ. Το Μαξίμου θέλει να αναδεικνύει ότι ο κ.Μητσοτάκης ουσιαστικά σύρεται σε πιο συντηρητικές και λιγότερο κεντρώες θέσεις από τη σκληρή σαμαρική δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, σε μία σειρά θεμάτων από το Σκοπιανό μέχρι το ζήτημα των σχέσεων με την Εκκλησία. Και καθώς ταυτόχρονα ασκεί την ίδια κριτική και στο ΚΙΝΑΛ, ο κ.Τσίπρας στοχεύει στην πραγματικότητα στο να καταλάβει εκείνος όλο το χώρο του φιλελεύθερου κέντρου:

Ενώ η ΝΔ επιχειρεί να ανακτήσει ψηφοφόρους και να ανακόψει απώλειες από τα δεξιά της, καθώς και να χτίσει ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κενό πολιτικής κάλυψης στο κέντρο και επιχειρεί να συσπειρώσει όσους φοβούνται τις πολιτικές της ΝΔ στα εργασιακά και όσους δίνουν σημασία στα θέματα δημοκρατικών δικαιωμάτων. Διαβλέπει επίσης απογοήτευση στο χώρο των φιλελεύθερων και θέλει με τη σειρά του να χτίσει ένα “αντιδεξιό μέτωπο”.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά “πουλά” τους ιερείς για να προσλάβει “κομματικούς του φίλους” ενώ προέβαλλε το επιχείρημα ότι ουσιαστικά δεν προκύπτει όφελος για το δημόσιο, αφού και πάλι η μισθοδοσία των κληρικών θα καλύπτεται από τον κρατικό κορβανά.

Σε αυτό η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως με τη συμφωνία, η οποία επιλύει ένα πρόβλημα 86 ετών, τα 210 εκ ευρώ θα διασφαλίζονται μέσω της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αν και αυτό βέβαια δε γίνεται μέσα σε μία ημέρα.

Στο Μαξίμου βεβαίως προσδοκούν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την Παρασκευή θα εγκρίνει τελικά τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου παρά τις πιέσεις ορισμένων ιεραρχών, τους οποίους “σιγοντάρει” και η σαμαρική ΝΔ.

Οι 82 ιεράρχες θα κρίνουν πέραν όλων των άλλων και την τύχη των 10.000 προσλήψεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί ως απότοκο της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση το Μαξίμου θα θελήσει να χρεωθεί πως εκείνο είχε την καλή πρόθεση, πλην η Ιεραρχία της Εκκλησίας για μικροπολιτικούς σκοπούς στράφηκε ουσιαστικά εναντίον της κοινωνίας.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...