Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Κλειδώνει» ο οδικός χάρτης για τη μείωση φόρων – Οι εννέα φοροελαφρύνσεις

Έβγαλαν χαρτί και μολύβι στο υπουργείο Οικονομικών για να δουν αν βγαίνει η… άσκηση. Ο πρωθυπουργός θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την μείωση των φόρων. Ποιες είναι οι εννέα φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο… τραπέζι του Μαξίμου.

Αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου θα κλειδώσει ο οδικός χάρτης για την μείωση φόρων στην συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση που θα έχει με τους δύο υφυπουργούς Απόστολο Βεσυρόπουλο (αρμόδιο για τη φορολογική πολιτική και για την αξιοποίηση της δημόσιας  περιουσίας) και Θόδωρο Σκυλακάκη (με αρμοδιότητα στην δημοσιονομική πολιτική), θα κλειδώσουν αφενός την εικόνα της οικονομίας, από δημοσιονομική πλευρά και παράλληλα θα μπορέσουν να σκιαγραφήσουν με σχετική ακρίβεια τις αντοχές της οικονομίας. Δηλαδή μέχρι που μπορεί να πάνε οι μειώσεις φόρων.

 

Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός έχοντας μία συνολική εικόνα και κυρίως ακριβή θα μπορέσει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στόχος είναι να υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:

    • Μείωση φόρων: Στο σχέδιο προβλέπεται η μείωση του εισαγωγικούσυντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% που ισχύει σήμεραστο 9%. Επίσης θα μειωθεί και ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής από το 45% που είναι σήμερα στο 40%. Το αφορολόγητο δεν αναμένεται να αλλάξει και θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Η αλλαγή του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% θα αφορά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ. Εν συνεχεία βέβαια θα θεσπιστούν τουλάχιστον πέντε ενδιάμεσοι συντελεστές έως το 40%, που θα είναι ο υψηλός συντελεστής. Πρακτικά, για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, ο φόρος από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ, θα έχει, δηλαδή, φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ. Επίσης ένας ελεύθερος επαγγελματίας με το ίδιο εισόδημα από 2.200 ευρώ φόρο, θα πληρώσει μόλις 900 ευρώ, όφελος δηλαδή 1.300 ευρώ τον χρόνο. Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020.
    • Το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί σε διάστημα δύο ετών.
    • Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.
    • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.
    • Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο20%, από 28% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πάει στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.
    • Μείωση της φορολογίας στα μερίσματααπό 10%στο 5% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, σήμερα πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.
    • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
    • Αναστολή του φόρου υπεραξίας.
    • Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness