Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κορωνοϊός: Προς επίσπευση η τρίτη δόση του εμβολίου - Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και τα συνεχή ρεκόρ κρουσμάτων φέρνουν επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολιασμού.

Με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τους γιατρούς και νοσηλευτές να βρίσκονται στα όριά τους, επιταχύνεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», με στόχο την ενίσχυση του τείχους ανοσίας ενόψει του χειμώνα που προβλέπεται εφιαλτικός.

Μέχρι και σήμερα, την τρίτη δόση του εμβολίου μπορούν να κάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση, ωστόσο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση να κλείνονται και νωρίτερα.

Βασιλακόπουλος: Στους 4 μήνες η αναμνηστική δόση 

Ήδη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ζήτησε να αλλάξει ο χρόνος χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου από τους έξι στους τέσσερις μήνες.

«Στην αρχή», εξήγησε στον ΣΚΑΪ, «όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. 

«Mε το εμβόλιο είμαστε προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Άρα», συνέχισε, «πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες».

Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την τρίτη δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.

Θεοδωρίδου: Μειώνεται η ανοσία μετά τους έξι μήνες - Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση

Και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη χτεσινή ενημέρωση υπενθύμισε πως την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα η χημική ανοσία μειώνεται μετά την πάροδο έξι μηνών.

Η εμφάνιση των μεταλλάξεων συμβάλει στη μείωση της ανοσίας, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, όπως είπε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμα πως με την εφαρμογή του εμβολιασμού υπολογίζεται ότι έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18, πρόσθεσε.

Η ίδια επανέλαβε τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κατά της νόσου Covid-19 που προσφέρει η αναμνηστική δόση: Είναι 93% αποτελεσματική στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο92% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 81% στην πρόληψη θανάτου, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και συγκρίσιμες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το βασικό εμβολιασμό.

Αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό

Την ίδια, σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά μέρες παρατηρείται μία πολύ σημαντική αύξηση στα ραντεβού. Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000 ραντεβού - πάντα συγκρίνουμε με την προηγούμενη βδομάδα, τις προηγούμενες 7 μέρες - είχαν κλειστεί 60.000 και έτσι έχουμε μία αύξηση της τάξης του 185%.

Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας, μία αύξηση της τάξης του 200%.

Τι ισχύει πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση

Οι πολίτες που κάνουν αναμνηστική δόση μπορούν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, θεωρείται έγκυρο για χρήση 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτό το μεσοδιάστημα μπορούν να χρησιμοποιούν το προηγούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, του βασικού εμβολιαστικού σχήματος, που εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.

Καπράβελος: Δραματική η κατάσταση- Θα γίνουμε Ρουμανία με ασθενείς στο πάρκινγκ

Οι εικόνες στα νοσοκομεία της χώρας είναι δραματικές με τον Νίκο Καπράβελο να κάνει λόγο για ακόμη μια δραματική βάρδια στο Παπανικολάου.

«Τώρα δεν έχουμε καμία επιλογή, είναι ‘’κλειστόν’’ λόγω πληρότητας», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καπράβελος σημείωσε «105 προσελεύσεις στο νοσοκομείο μας μολυσμένων και άλλοι τόσοι φύγανε, διότι δεν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε».

Έγιναν 44 εισαγωγές στα πιο βαριά περιστατικά και 4 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. «Δεν είχαμε άλλες. Αυτές είναι οι κλίνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περιέγραψε οικογενειακές τραγωδίες, με μια γυναίκα 58 ετών να νοσηλεύεται διασωληνωμένη και τον άνδρα της 60 ετών να χάνει τη ζωή του προχθές.

Σήμερα το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ανοίγει ακόμη 9 κλίνες εντατικής με πέντε γιατρούς που φθάνουν από την Αθήνα ώστε να απορροφηθούν οι ασθενείς που υπάρχουν διασωληνωμένοι.

Ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι και 100 κλίνες ΜΕΘ να ανοίξουν είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός των ασθενών που δεν θα φτάνουν.

Προειδοποίησε ότι αν δεν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τότε το lockdown θα είναι μονόδρομος και τα νοσοκομεία θα φτάσουν στο σημείο να έχουν ασθενείς στο παρκινγκ όπως η Ρουμανία.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε κι εμείς, θα δείτε, θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο παρκινγκ ασθενείς. Δεν θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εφιαλτικές προβλέψεις για 11.000 κρούσματα τέλος του μήνα

Εφιαλτικές προβλέψεις για 9 με 11 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού από τα τέλη Νοεμβρίου κάνει καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης στο Mega. Ωστόσο, το χειρότερο σενάριο για την πορεία της πανδημίας είναι για τον Φεβρουάριο.

«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα», είπε και σημείωσε:

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε.

ΠΗΓΗ:CNN

 

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.