Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

   

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης να μην ισχύσει

Για τις εξελίξεις μετά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του για το φορολογικό.
Όπως είπε, στην επικαιρότητα σε σχέση με την Τουρκία διαμορφώνονται δύο κρίσιμα μέτωπα, «το πρώτο είναι η επιθετική στάση που μετά τις παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου απλώνεται και σε άλλες περιοχές. Αιχμή της ένα άκυρο κείμενο που το βάπτισε Συμφωνία με τη Λιβύη, Το δεύτερο είναι το μεταναστευτικό. Η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει και πολιτική και σχέδιο.
«Η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι για να συζητείται. Σας βεβαιώνω ότι οι κινήσεις μας εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν» είπε.
Μιλώντας για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «τα κείμενα που επικαλείται η Άγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα καταργώντας από το χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση» είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως ακόμα και μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που επίσημα πάντα τηρούσε ίσες αποστάσεις ισχυρές χώρες, κατέκριναν τη στάση της Τουρκίας με πρώτο τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έθεσε ένα φραγμό στην επιθετικότητα των γειτόνων μας.
«Προετοιμαζόμαστε και εμείς για τα επόμενα βήματά μας. Στην τουρκική Βουλή ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Θα καταρρεύσει όχι μόνο γιατί είναι παράνομο αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει στη χώρα του και πως ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, ο οποίος έχει διαφωνήσει με την συμφωνία, θα επισκεφθεί τη χώρα μας.
«Εκτιμώ ότι η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γεννήσει της. Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, η χώρα έχει σωστούς και σοβαρούς συμμάχους. Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά της συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας για το δεύτερο μέτωπο με την Τουρκία, το μεταναστευτικό, και παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες -τη φύλαξη των συνόρων, την ανακούφιση των νησιών, τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων, τις γρήγορες επιστροφές και την προστασία των ασυνόδευτων νησιών-, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης. Σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως παρά την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις μας με την Τουρκία υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό. «Η άλλη πλευρά αναγνώρισε δημόσια την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και εγώ κάλεσα την Τουρκία να κάνουν αυτό που οφείλουν, να ελέγχουν τις ακτές τους, να ξεριζώσουν τα δίκτυα της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και η ακτοφυλακή τους να συνεργάζεται με το δικό μας» είπε στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.
«Η θέση μας είναι σαφής. Η Ελλάδα κάνει καλά τη δουλειά της. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Τουρκία και η Ευρώπη. Εμείς είμαστε και θα είμαστε η σταθερή και δίκαιη γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης, για αυτό και αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως διεθνή και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Είμαι σίγουρος ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έχουμε σύντομα πρόοδο» τόνισε, προσθέτοντας πως το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει. «Είναι πρόβλημα διεθνές, ευρωπαϊκό, η αντιμετώπισή του δεν θα είναι εύκολη ή γρήγορη. Απαιτεί αποφασιστικότητα και ανθρωπιά. Διαβεβαιώνω τους Έλληνες ότι η πατρίδα ξέρει και μπορεί και δρα μεθοδικά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος και.   
«Η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα»
Ο πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του, όπως χαρακτηριστικά είπε, τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο.
«Ενώ εγώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο πληροφορήθηκα τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος πράξεις τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι, η ιστορία της παράταξής μου και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι αυτός ο εαυτός του να μην είναι ο μόνος. Η Ελλάδα συχνά βρέθηκε σε καταιγίδες και φουρτούνες. Πάντοτε τις ξεπέρασε με ενότητα, εχοντα για πυξίδα το διεθνές δίκαιο. Αυτό θα κάνει και τώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.   

«Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», το νέο φορολογικό. Αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη
Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους.
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.
Φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, στη μείωση της φορολογίας από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόνοια του πιο αδύναμου κλιμακώνεται και με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα άτομα με αναπηρία, με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση από 1η Ιανουαρίου του 2020, με τη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στα ακριβά φάρμακα αλλά και με την εξαίρεση των πολυτέκνων από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness