Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μ. Φλέμινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό

Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τονίζει, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Μελίσα Φλέμινγκ, ενώ για τους νέους περιορισμούς που επέβαλαν ορισμένες χώρες σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές, επισημαίνει ότι "είναι πολύ απομονωτικοί και δεν συνάδουν με το πνεύμα της ενότητας και των ευρωπαϊκών αξιών".

"Αυτό δεν είναι δίκαιο για την Ελλάδα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το αντιμετωπίσει και να επιδείξει αλληλεγγύη προς όλους αυτούς που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος" λέει χαρακτηριστικά η κ. Φλέμινγκ.

Διαβεβαιώνει δε, πως η UNHCR "κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και θα κάνει περισσότερα" αλλά παραδέχεται πως "είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση".

"Εμείς, ως Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 'ανεβάζουμε ρυθμούς'. Ο Ύπατος Αρμοστής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, έχουμε πέντε γραφεία στην Ελλάδα, πολύ προσωπικό και παρέχουμε κάθε είδους λειτουργική βοήθεια- εξοπλισμό, τέντες, εξειδίκευση" σημειώνει. 

Η εκπρόσωπος της UNHCR επισημαίνει πως "κάθε μέρα η κατάσταση αλλάζει", ενώ για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λέει πως "το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλοι αυτοί οι περιορισμοί απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα κάπου αλλού". Εκφράζει δε την ελπίδα πως "πρόκειται για προσωρινά μόνο μέτρα και ότι αυτό θα αλλάξει". 

"Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε προτείνει πάρα πολλές λύσεις προκειμένου να απαλλαχθεί η Ελλάδα από μέρος του βάρους αυτού. Όπως υπάρχουν και κάποιες ευρωπαϊκές προτάσεις, αλλά τώρα κάποια λίγα κράτη αποφάσισαν να ενεργήσουν μονομερώς και δεν ήταν διατεθειμένα να περιμένουν τις εποικοδομητικές προτάσεις που, ναι, θα έπαιρναν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά είχαν νόημα" υπογραμμίζει.

 Η κ. Φλέμινγκ παραδέχεται για ακόμη μια φορά πως "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο" με 60.000.000 εκτοπισμένους λόγω διενέξεων ή διώξεων να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο, αλλά δυστυχώς, όπως λέει, "οι πόρτες κλείνουν και οι άνθρωποι δεν βρίσκουν πού να πάνε, όπως βλέπουμε τώρα με τόσο δραματικό τρόπο, στην Ελλάδα".

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.