Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ενίσχυση του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Στην ενίσχυση της λειτουργίας του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αποσκοπεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, όπως δήλωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να ανταποκριθεί στα αυξημένα νέα καθήκοντα και στις νέες αρμοδιότητες, εθνικές και ευρωπαϊκές.

«Ο θεσμός του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι ένας καταξιωμένος και ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός για τον έλεγχο, τη διαφάνεια, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Συγκροτήθηκε ο θεσμός αυτός το 2002, μετά από σύσταση της Ομάδας GRECO και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης» υπενθύμισε η υπουργός, ενημερώνοντας το Σώμα ότι οι νέες αρμοδιότητες, για τις οποίες χρειάζεται να ενισχυθεί η λειτουργία του θεσμού προκειμένου να ανταποκριθεί, είναι πρώτα απ' όλα ότι έχουν επεκταθεί με τον ν. 4478/2017 οι πειθαρχικές αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης, διευρύνθηκε η αρμοδιότητά του για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», και γι' αυτό θα χρειαστεί και μία ενίσχυση το προσωπικό του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτήν τη νέα αρμοδιότητα. Ακόμη, ενεργοποιήθηκε ξανά το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου, το ΣΟΕΕ, ένα κρίσιμο όργανο, στο οποίο συγκεντρώνονται όλοι οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου.