Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής και τον Τούρκο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί σήμερα, στη Νέα Υόρκη, ο Ν. Κοτζιάς

Σειρά διαδοχικών συναντήσεων περιλαμβάνει και σήμερα το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Υπουργική Εβδομάδα της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει τις σημερινές επαφές του με εκπροσώπους αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου με θέμα τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΑΣΕ, στην οποία θα προεδρεύσει ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο. 


«H Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση»

H Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση, τονίζει ο υπουργός Εξωτετρικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, για τη συμπλήρωση 55 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κοτζιάς, αφού απευθύνει τις πιο εγκάρδιες ευχές για την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού, διαβεβαιώνει πως μέχρι να επιλυθεί οριστικά το Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις ιστορικές, πολιτικές και συμβατικές υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Αποτελεί τούτο», όπως υπογραμμίζει, «φόρο τιμής και υπόσχεση στους Κυπρίους και Ελλαδίτες αδελφούς μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την ακεραιότητα της Μεγαλονήσου, στους αγνοούμενους και τις οικογένειές τους».


Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών διατυπώνει τους κοινούς στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου που είναι, όπως αναφέρει, ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων του 1960, στο πλαίσιο μίας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει στο μήνυμά του πως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδας συνιστούν ο σεβασμός της κυπριακής ανεξαρτησίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση.
(ΑΠΕ) 

 

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...
randomness