Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Νέα εποχή» με 16 συμφωνίες στις ελληνοκινεζικές σχέσεις

Συνολικά 16 συμφωνίες που προσελκύουν κεφάλαια από την Κίνα, δρομολογούν το νέο κύκλο έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO, ανοίγουν περαιτέρω την κινεζική αγορά σε ορισμένα ελληνικά αγρο-διατροφικά προϊόντα και ενισχύουν τους ήδη στενούς σινο-ελληνικούς δεσμούς σε πολλά πεδία θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα είναι οι εξής:
1. Συνθήκη μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας περί εκδόσεως.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα και από Κινεζικής πλευράς από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi (Mr. Wang Yi, Minister of Foreign Affairs).
2. Κατάλογος Βασικών Έργων εντός του Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022 σε Βασικούς Τομείς.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και από Κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης κ. He Lifeng (Mr. He Lifeng, Chairman of National Development and Reform Commission).
3. Μνημόνιο Κατανοήσεως για την προώθηση της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας της αμφίδρομης επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη και από Κινεζικής πλευράς από τον Υπουργό Εμπορίου της Κίνας κ. Zhong Shan (Mr. Zhong Shan, Minister of Commerce).
4. Πρωτόκολλο μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επί των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή σαφράν από την Ελλάδα στην Κίνα.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη και από Κινεζικής πλευράς από την Πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Κα Zhang Qiyue.
5. Πρωτόκολλο φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων για την εξαγωγή καρπών ακτινιδίων από την Ελληνική Δημοκρατία στην Κίνα μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή Βορίδη και από Κινεζικής πλευράς από την Πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Κα Zhang Qiyue.
6. Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς ραδιοφώνου, τηλεόρασης και ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στυλιανό Πέτσα και από Κινεζικής πλευράς από τον κ. Nie Chenxi, Administrator of National Radio and Television Administration.
7. Μνημόνιο Κατανοήσεως για τη συνεργασία στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κινεζικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ελευθέριο Αυγενάκη και από Κινεζικής πλευράς από την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Κα Zhang Qiyue.
8. Μνημόνιο Κατανοήσεως μεταξύ των Αεροπορικών Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και από Κινεζικής πλευράς από τον κ. Feng Zhenglin, Administrator of Civil Aviation Administration of China.
9. Συμφωνία για την εγκαθίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνο Λασκαρίδη και από Κινεζικής πλευράς από τον κ. Xie Fuzhan, Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών.
10. Συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου Κομφούκιος της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για την εγκαθίδρυση παραρτήματος του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη και από Κινεζικής πλευράς από την Πρέσβυ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Κα Zhang Qiyue.
11. Μνημόνιο Κατανόησης για την επιτυχή υλοποίηση του Master Plan της COSCO.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και από Κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της COSCO Shipping Corporation Limited κ. Xu Lirong.
12. Ανακοίνωση για την ίδρυση υποκαταστήματος στην Αθήνα της Bank of China.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο και από Κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου της Bank of China κ. Liu Liange.
13. Ανακοίνωση για την ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στην Αθήνα της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο και από Κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China κ. Chen Siqing.
14.Συμφωνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος επένδυσης στο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας "ΑΡΙΑΔΝΗ".
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσο Μανουσάκη και από Κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China κ. Kou Wei.
15. Συμφωνία συνεργασίας για την δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τους (1) Πρόεδρο NUR Energie κ. Kevin Sara και (2) Διευθύνοντα Σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc κ. Δημήτριο Μπούρα και από Κινεζικής πλευράς από τους (1) Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China κ. Chen Siqing και (2) Πρόεδρο του China Energy Engineering Group κ. Wang Jianping.
16. Δέσμη συμβάσεων χρηματοδότησης για την κατασκευή έργων του Λιμένος Πειραιώς.
Υπογράφεται από Ελληνικής πλευράς από τους (1) Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell και (2) Διευθυντή του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. κ. Αθανάσιο Λιάγκο και από Κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο της Εxport-Import Bank of China κ. Xu Xiaolian.