Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζητούν μέτρα προστασίας από τον Έμπολα - Έλεγχοι σε πλοία

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, απέστειλε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί εάν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων από τον ιό Έμπολα στις φυλακές της χώρας κι αν πρόκειται να εφοδιαστεί το προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων με τα ενδεδειγμένα μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η ΟΣΥΕ ζητά πληροφορίες, ενημέρωση και παροχή οδηγιών από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχετικά με τα μέσα προστασίας από τον ιό.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με την οποία, «η νόσος μεταδίδεται από κάποιον ασθενή με άμεση επαφή ή τα σωματικά υγρά του ή με απλή παραμονή εγγύς του ασθενούς (απόσταση 1 μέτρου) μέσω των σταγονιδίων ή σωματικών υγρών». Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ έκρινε απαραίτητη «τη λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει και «ικανότητα απόκρισης σε εμφάνιση ύποπτου περιστατικού, τόσο για τη διαφύλαξη της υγείας του προσωπικού, όσο και για την έγκαιρη αναγνώριση ασθενούς, την απομόνωσή του και την παρεμπόδιση περαιτέρω μετάδοσης».

Μετά την ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απέστειλαν επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρουν ότι «οι συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων σε όλες σχεδόν τις φυλακές δεν επιτρέπουν τυχόν απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων (όπως ορίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ) σε ξεχωριστούς χώρους».

Ακόμη, αναφέρει η Ομοσπονδία ότι είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου, αλλά και η αντιμετώπιση υπόπτων κρουσμάτων, καθώς υπάρχει υποστελέχωση προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις ανυπαρξία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.


Έλεγχοι από λιμενικές αρχές και ναυτιλιακές εταιρείες για κρούσματα

Αυξημένη ετοιμότητα ζητά το υπουργείο Υγείας από λιμενικές αρχές και ναυτιλιακές εταιρείες, στο πλαίσιο της πρόληψης εξάπλωσης του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.

Νέα εγκύκλιος που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο αναφέρει αναλυτικές οδηγίες για την ατομική προστασία πληρωμάτων και επιβατών και για τη διαχείριση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων.

Όπως αναφέρεται, στο εξής πριν καταπλεύσει οποιοδήποτε πλοίο διεθνούς ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να συμπληρώνονται δηλώσεις υγείας - ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει συμπτώματα ή όχι - ενώ  θα πρέπει να δίνονται και πληροφορίες για όλη τη διαδρομή του πλοίου μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Σε κάθε πλοίο θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος και πλήρης ενημέρωση των ταξιδιωτών. Το σχέδιο έχει καταρτιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ακολουθείται διεθνώς εάν αναφερθούν ύποπτα συμπτώματα εν πλω.

Αν υπάρξει ύποπτο περιστατικό κατά την άφιξη στο λιμάνι, δίνονται οδηγίες για τη φροντίδα και μεταφορά του ασθενή. 

Η εγκύκλιος συνοδεύεται από λεπτομερείς οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχετικά με τις προδιαγραφές του ατομικού εξοπλισμού προστασίας και την εφαρμογή των μέσων ατομικής προστασίας.


(ΑΠΕ)


    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness