Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Opinion Poll: Eντυπωσιακή υπεροχή Μητσοτάκη – Στο 17,1% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ (Όλη η δημοσκόπηση)

Τα όσα συνέβησαν αυτή την περίοδο επέφεραν κόστος στην Κυβέρνηση τόσο στην ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο, όσο και την δημοφιλία του Πρωθυπουργού και την ικανοποίηση από το έργο του ως Πρωθυπουργού της τάξης των τεσσάρων μονάδων και στα τρία αυτά μεγέθη.

Ωστόσο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της Opinion , Ζαχαρία Ζούπη, ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνουν το 42% , ικανοποίηση από το έργο του Πρωθυπουργού το 57% και η δημοφιλία του βρίσκεται 58.4% , εικοσιπέντε μονάδες μπροστά από τον δεύτερο Πολιτικό Αρχηγό που είναι η Φώφη Γεννηματά με 33.1%.

Εντυπωσιακή είναι η υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη στον χώρο του Κέντρου με το 78.9% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι να θεωρούν θετικό το έργο του. Αυτές οι φθορές επιφέρουν μείωση της επίδοσης της Ν.Δ στην Πρόθεση ψήφου κατά 0.7% σε σχέση με την Πανελλαδική Έρευνα Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η αντίστοιχη μείωση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στην  διατήρηση ουσιαστικά  της ψαλίδας στο επίπεδο του 17.1% με την Ν.Δ στο 37.3% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ ( 17.3% τον Ιανουάριο).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιλήψεις και οι διεργασίες στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα στο ΚΙΝΑΛ.

Το 53% των ψηφοφόρων του βλέπει θετικά το κυβερνητικό έργο και το 78.9% αντιμετωπίζει θετικά το έργο του Πρωθυπουργού.

Από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένοι δηλώνουν το 12.3%, του ΚΙΝΑΛ το 12.1%, του ΚΚΕ το 12.9% , της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ το 9.2% και του ΜΕΡΑ 25 το 9.2%. Το 32% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφράσει την Προοδευτική Παράταξη( 65.2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 15%  του ΚΙΝΑΛ) , το 31% βλέπει θετικά μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ ( 59.5% του ΣΥΡΙΖΑ, 25.3%  του ΚΙΝΑΛ) , ενώ το 35% βλέπει θετικά μια συνεργασία Κυβέρνησης – ΚΙΝΑΛ ( 52.7% της Ν.Δ, 54% του ΚΙΝΑΛ ).

Το 58% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει αλλαγή Προέδρου ( 68% του ΚΙΝΑΛ, το 61% όσων αυτοκαθορίζονται Κεντρώοι, 80% των Κεντροαριστερών και το 65% των Αριστερών).

Στο ερώτημα ποιον θα ήθελαν Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ στην κοινή γνώμη προηγείται ο Α. Λοβέρδος με 28.5% και ακολουθούν οι Φώφη Γεννηματά με 18.1%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 17.9% και ο Π. Γερουλάνος με 11.4% .

Στον χώρο του ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά διαμορφώνονται 36.7% για τον Α. Λοβέδο , 26.9% για τον Ν. Ανδρουλάκη, 16.7 % για την Φώφη Γεννηματά και 7.7% για τον Π. Γερουλάνο. Στον χώρο του Κέντρου ο Α. Λοβέρδος έχει ευρύ προβάδισμα με 38.46% έναντι 17.58%, 17.3% και 8.8 των Φ. Γεννηματά, Ν. Ανδρουλάκη και Π. Γερουλάνου αντίστοιχα.

Προβάδισμα έχει ο Ν. Ανδρουλάκης στον χώρο όσων αυτοκαθορίζονται Κεντροαριστεροί και Αριστεροί. Σημειώνεται δε ένα προβάδισμα του Α. Λοβέρδου σε όλα τα  ποιοτικά χαρακτηριστικά ( δυναμικός, μπορεί να κάνει μια νέα αρχή και να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, σύγχρονος, κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας) , το οποίο είναι ιδιαίτερα πιο έντονο στα πρώτα δύο χαρακτηριστικά.

Από το σύνολο των πινάκων και των αναλύσεων ανά κομματική προέλευση και ιδεολογικό- πολιτικό αυτοκαθορισμό προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα.

Δείτε oλόκληρη τη δημοσκόπηση της Poinion Poll

ΥΓ: Η Πανελλαδική  Έρευνα της OPINION POLL στο πλαίσιο του Βαρόμετρου διερευνά το Πολιτικό σκηνικό με ιδιαίτερη στόχευση τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και τις βασικές επισημάνσεις. Η Έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 15-19 Φεβρουαρίου, ακριβώς μέσα στο ξέσπασμα της κακοκαιρίας με τα αποτελέσματα που είχε, αλλά και την κορύφωση των καταγγελιών για φαινόμενα παιδεραστίας, βιασμών κ.λ.π. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για την κοινωνία και την Κυβέρνηση

ΠΗΓΗ 15MINUTES

    

randomness