Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στη δασοπυρόσβεση - Χρ. Στυλιανίδης: Ο εθελοντισμός βασικός πυλώνας για το δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται

Στην εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου παρευρέθηκε σήμερα, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών στην δασοπυρόσβεση - δασοπροστασία που ξεκίνησε χθες σε όλη την χώρα με στόχο την εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο των δήμων. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν 2.100 εθελοντές και θα διαρκέσει 52 ώρες, εκ των οποίων οι 38 θα αφορούν την δασοπροστασία.

Στον εθελοντισμό, που αναδεικνύεται, βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση του «δύσκολου καλοκαιριού» που έρχεται αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής εκπαίδευσης, ενώ προσέθεσε ότι το υπουργείο επικεντρώνεται στην πρόληψη, έχοντας ξεκινήσει φέτος ένα «μεγάλο σχέδιο με προληπτικά μέτρα» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «Στο υπουργείο επιχειρούμε μια προσπάθεια που βασίζεται να αναδείξουμε τον εθελοντισμό ως εξίσου σημαντικό επιχειρησιακό βραχίονα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Θα είναι το συμπλήρωμα που θα είναι τόσο αλληλένδετο και με αλληλεξάρτηση που θα μπορούν τα δύο μαζί να φτάνουν στον πιο υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε σε εσάς ό,τι περισσότερο μπορούμε», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε: «Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περυσινού καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε δίπλα στους ηρωικούς πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας. Εσείς είστε αυτοί που μαζί με τους πυροσβέστες θα είστε οι πρώτοι που θα τρέξετε στο πεδίο της μάχης για να περιορίσετε την πυρκαγιά, για να μην προχωρήσει και επιτελέσει το καταστροφικό της έργο».

Αναφερόμενος στην σημερινή εκπαίδευση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η εμπειρία των ανθρώπων της Πυροσβεστικής θα δώσει στους εθελοντές τα εχέγγυα για να είναι από την μία πιο αποτελεσματικοί την ώρα της μάχης και από την άλλη για να διαφυλάξουν τους εαυτούς τους από τους κινδύνους που υπάρχουν. «Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας. Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και σας ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σας προς την πατρίδα και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε δίπλα σας. Σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα προσπαθήσουμε για να επιτύχουμε το βέλτιστο φέτος το καλοκαίρι και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Γιατί πυρκαγιές θα έχουμε και στόχος είναι να είμαστε πρώτοι, γρήγορα, να μην τις αφήσουμε να επεκταθούν και να περιορίσουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις τους. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και θα είμαστε μαζί και στο πεδίο και στην πρόληψη, και στην προετοιμασία και ετοιμότητα», κατέληξε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, σημείωσε ότι φέτος έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην πρόληψη και στην επιτήρηση καθώς από την μία έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί και από την άλλη με τη συμμετοχή και του στρατού οι περιπολίες σε δασικές, ευαίσθητες περιοχές έχουν αυξηθεί αρκετά. «Δώσαμε, φέτος, μεγάλο βάρος στην πρόληψη, με 72 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και περιαστικά δάση», ανέφερε. Όσον αφορά την επιτήρηση, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή, έχει ενεργοποιηθεί ο στρατός και οι περιπολίες θα είναι αυξημένες φέτος με αμιγή περίπολα, σε όλα τα δασικά οικοσυστήματα σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα σε αυτές που είναι ευαίσθητες και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ από σήμερα αυξάνεται και η παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων που θα είναι ήδη προανεπτυγμένες σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Τουρνά, αυξημένη θα είναι φέτος και η επιτήρηση από αέρος, με περισσότερα εναέρια μέσα και μικρά, ελαφρά αεροσκάφη  «Επιλέξαμε αυξημένο αριθμό ελαφρών αεροσκαφών που στο 3, στο 4 και στο 5, δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς, θα περιπολούν από αέρος φορτωμένα με νερό για να κάνουν το πρώτο πλήγμα όταν εντοπίσουν κάποια πυρκαγιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Τουρνάς είπε ότι εδώ και πέντε μήνες, από 1η Νοεμβρίου, το υπουργείο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σήμερα. Ακόμη, αναφέρθηκε στη συνεργασία, μετά από 24 χρόνια, της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας για την προστασία του δάσους, ενώ προσέθεσε ότι στην αντιπυρική περίοδο θα συνδράμει εκτός από τον στρατό και η αστυνομία αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι.

Αναφορικά με τους εθελοντές είπε ότι πρόκειται για μία σημαντική δύναμη τόσο στην πρόληψη όσο και στην επιτήρηση και την καταστολή της πυρκαγιάς. «Θα έχουμε κοντά μας κι εσάς, τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στηριζόμαστε σε εσάς, μπορείτε να μας βοηθήσετε πολύ ιδίως στην πρόληψη, την επιτήρηση, την άμεση επέμβαση και την καταστολή της πυρκαγιάς εν τη γενέσει της. Γιατί αν προλάβουμε την πυρκαγιά στην αρχή, με μικρή προσπάθεια μπορούμε να τη σβήσουμε. Αν μας ξεφύγει, η προσπάθεια αυτή θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Εσείς οι εθελοντές είστε μια βασική δύναμη και στηριζόμαστε στη συνδρομή σας. Ταυτόχρονα, δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε κάθε πολίτη, γιατί σήμερα ξεκινά μια συλλογική προσπάθεια, όλων όσοι εμπλέκονται στη δασοπροστασία, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Για την προστασία της ζωής, της περιουσίας μας, του φυσικού μας πλούτου. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους επισκέπτες μας, στα παιδιά μας», σημείωσε, αφού τους ευχαρίστησε για την προσπάθεια και την προσφορά τους.

Όσον αφορά τους προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και περιαστικά δάση ο κ. Τουρνάς επισήμανε: «Περιμένουμε πολλά από αυτό το πρόγραμμα, γιατί θα περιορίσουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς και παράλληλα θα έχουμε τους δασεργάτες μέσα στα δάση μέχρι και τον Ιούνιο, θα έχουμε ανθρώπους επομένως που θα επιτηρούν και θα προσέχουν τα δάση μας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές για τη συμμετοχή και την προσφορά τους και τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό των δήμων, παρέχοντας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά χρηματοδότηση ύψους 16,9 εκατ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 1,5 εκατ. ευρώ στους συνδέσμους Δήμων για έργα πρόληψης και πυροπροστασίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για έκτακτη χρηματοδότηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασικών περιοχών που υλοποιείται για πρώτη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας: «Χτίζουμε πάνω στην εμπειρία του παρελθόντος, γινόμαστε όλοι καλύτεροι και πιο δεμένοι μεταξύ μας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προς όφελος της κοινωνίας, των πολιτών, του περιβάλλοντος και της επόμενης γενιάς».

Στην εκπαίδευση των εθελοντών παρευρέθηκαν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο δήμαρχος Διονύσου, Γιάννης Καλαφατέλης, καθώς και στελέχη του δήμου και της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο

Παράλληλα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Συγκεκριμένα:

Σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου

- Αν δούμε καπνό, φλόγες ή οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά:

- Καλούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 ή στο 112.

- Καλούμε αμέσως! Δεν υποθέτουμε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν.

- Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο, προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για:

- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε,

- το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,

- την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

- το είδος της βλάστησης που καίγεται

- Απομακρυνόμαστε αμέσως από την περιοχή.

- Διευκολύνουμε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

- Η φωτιά δεν είναι θέαμα. Σε κάθε περίπτωση, για τη δική μας ασφάλεια, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων Αρχών.

 «Πάντα θυμόμαστε! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αποφεύγουμε οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά. Ακολουθούμε απλές οδηγίες πρόληψης και αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies.

 Ενημερωνόμαστε - Προσέχουμε!», σημειώνει το υπουργείο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness