Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ραγδαία η εξάπλωση της Όμικρον: Τι μάθαμε γι’ αυτή - Λίγο πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας;

Με φρενήρεις ρυθμούς εξαπλώνεται η «παραλλαγή ανησυχίας», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό ΥγείαςΌμικρον, λίγες μόνο ημέρες μετά την εμφάνισή της στη χώρα μας.  

Η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικήςδεκαπλασιάστηκε σε διάστημα τεσσάρων ημερών, ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Όπως επισήμανε στον Σκάι ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, «τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος "Όμικρον" στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της "Όμικρον" στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα στην Αττική ανήκουν στην όμικρον. 

Την ίδια ώρα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζει πως «από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική υπολογίζουμε ότι έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό από 10% στην κοινότητα στην Αττική αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω ότι έχει φτάσει και το 30% και το 40%».

Οι ειδικοί αναμένουν ότι μέσα στις επόμενες μέρες η Όμικρον θα κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε την Κυριακή και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος μίλησε για ταχεία επικράτηση.

Πιο κοντά στο κοινό κρυολόγημα;

Νέα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον και στον τρόπο μετάδοσής της έδωσε την Κυριακή ο γιατρός και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι πολύ ταχύτερη, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους, είπε την Κυριακή ο ακαδημαϊκός γιατρός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόσφατα δεδομένα από τη Νότια Αφρική έδειξαν μια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατες μελέτες από το Χονγκ Κονγκ, έδειξαν ότι αυτό το στέλεχος έχει μεγαλύτερη τάση να εισέρχεται στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού και λιγότερη στα κύτταρα των πνευμόνων.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία. Επίσης, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται από τη μόλυνση με την Όμικρον είναι σχεδόν ίδια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Ο γιατρός ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. Οι νοσηλείες, όμως, δεν είναι ανάλογες με τον αριθμό των κρουσμάτων και έχουν μικρότερη διάρκεια, επομένως έχουμε να κάνουμε με έναν πιο ήπιο ιό.

Ανάλογες εκτιμήσεις έκανε τη Δευτέρα και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Αν και περιμένει αύξηση κρουσμάτων, είπε ότι οι ασθενείς που καλούνται να διαχειριστούν στα νοσοκομεία είναι φορείς της «Δέλτα».

«Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», εξήγησε η κ. Παγώνη.

Για το πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε:

«Εάν επικρατήσει παγκοσμίως η Όμικρον και ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη σε κράτη που τα ποσοστά είναι χαμηλά, σιγά σιγά η πανδημία θα σβήσει και θα περάσουμε σε μια ενδημική διαχειρίσιμη νόσο όπως είναι η γρίπη».

Ο παράγοντας της ηλικίας

Ως προς το ζήτημα της ηλικίας σε σχέση με την Όμικρον, τα περισσότερα νέα κρούσματα, επισημαίνει ο Guardian, έχουν εμφανιστεί σε νεαρούς ενήλικες, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς ειδικούς να προειδοποιήσουν ότι εάν η νέα παραλλαγή αρχίσει να προσβάλει μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, οι νοσηλείες θα μπορούσαν να αυξηθούν.

Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων -ιδιαίτερα ηλικιωμένων- έχει πλέον εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και ιδίως με την αναμνηστική δόση θα έχει αποκτήσει σημαντική προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης.

Μένει να διαφανεί πώς αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τα αριθμητικά στοιχεία. Στην παρούσα φάση, τα δεδομένα ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής· είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, και εν τω μεταξύ πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ακριβώς το γεγονός αυτό υπογραμμίζει ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Μαρκ Γούλχαους του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. «Υπάρχει σαφώς μία υστέρηση μεταξύ μόλυνσης και νοσηλείας. Στο μεσοδιάστημα, όμως, πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση Nature.

ΠΗΓΗ:CNN

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.